- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

60 de ani de succes

Interviu cu Doamna Daniela Veronica Guşă de Drăgan, Preşedinte al Grupului ButanGas

Orice dialog cu Doamna Daniela Veronica Guşă de Drăgan se desfăşoară sub semnul unei comunicări directe şi sincere. Chiar marcată de greaua pierdere pe care a suferit-o nu demult, rămâne la fel de cordială în toate împrejurările. E doar în aparenţă vulnerabilă şi fragilă. De fapt, e puternică şi tenace, perfect implicată în realitate. Iar cine o cunoaşte mai bine, o descoperă dornică să înveţe continuu, pentru a face faţă unei mari provocări: aceea de a fi Preşedintele Grupului ButanGas.

– În acest an, Grupul ButanGas a suferit o mare pierdere – trecerea la cele veşnice a Profesorului Iosif Constantin Drăgan, fondatorul Grupului. Cum s-a resimţit, la nivelul organizaţiei, acest eveniment dureros?

– Grupul ButanGas a fost creat de Profesorul Iosif Constantin Drăgan în urmă cu 60 de ani. Doar după dispariţia sa fizică am înţeles cu adevărat importanţa creaţiei sale. Dumnealui a creat nu doar organizaţii economice şi culturale solide ci şi o mare familie a cărei uniune indisolubilă menţinută de spiritul lui Iosif Constantin Drăgan are nu doar dorinţa ci şi certitudinea continuării proiectelor imaginate de fondator.

– În acele zile, în mass-media au fost numeroase atacuri la adresa dv., la adresa moştenirii lăsate de Profesorul Iosif Constantin Drăgan. S-au scris şi s-au rostit multe răutăţi, deloc conforme cu adevărul. Cu eleganţa care vă caracterizează, nu aţi reacţionat în nici un fel. Nu cumva, de fapt, ele au avut ca ţintă Grupul ButanGas, din dorinţa unora de a-i şubrezi poziţia pe piaţă?

– Grupul ButanGas şi-a clădit o reputaţie deosebită în aceşti 60 de ani bazĂndu-se pe satisfacerea clienţilor cu produse şi servicii de calitate superioară. În majoritatea ţărilor unde activează, Grupul ButanGas este printre primii trei jucători din piaţa de GPL. Este o poziţie consolidată în ani şi nu cred că tot ce s-a scris în presa acelor zile va influenţa afacerile Grupului.

– Ce veţi face în absenţa mentorului care a fost în permanenţă lângă dumneavoastră? Aţi acumulat suficientă experienţă, din 2003, de când aţi început să conduceţi firmele care fac parte din Grup, astfel încât să acţionaţi în deplină cunoştinţă de cauză şi să luaţi cele mai potrivite hotărâri?

– Domnul Profesor Iosif Constantin Drăgan mi-a fost mentor încă din 1995, dar a fost mentor majorităţii oamenilor cu care a lucrat şi care au crescut alături de el. În anul 2001 mi-a încredinţat conducerea executivă a Grupului ButanGas. Din acel moment mi-a dăruit încrederea de a duce mai departe organizaţia alături de managerii societăţii. Atunci mi-a dat totul: forţă, motivaţie, curaj şi în primul rând certitudinea continuităţii acestei organizaţii bazate pe încredere.

– Care sunt ţintele imediate ale Grupului ButanGas? Dar cele din viitorul mai îndepărtat?

– Obiectivele ButanGas sunt legate de dezvoltarea soluţiilor energetice sigure, eficiente şi ecologice, şi de consolidarea poziţiei noastre pe piaţa europeană.

– Cum s-a resimţit, la nivelul Grupului, acest tsunami financiar care a zguduit întreaga lume?

– ButanGas este o societate prezentă în zece ţări: Italia, Austria, Germania, Grecia, România, Maroc, Serbia, Bulgaria, Polonia, Albania. Chiar dacă nici o companie din grup nu este cotată la Bursă, suntem însă foarte atenţi la ce se întâmplă în momentul de faţă în lumea financiară şi am prevăzut, ţinând cont şi de riscurile care pot fi generate de efectele crizei – o strategie complementară. Oricum, gradul de îndatorare este unul sub media pieţei pe care activăm şi avem o lichiditate foarte bună.

– Au rămas proiecte pe care Profesorul Iosif Constantin Drăgan n-a mai avut răgazul să le finalizeze? Dacă da, ele vor fi duse la bun sfârşit?

– Există proiecte gândite de Domnul Profesor pentru următorii 50 de ani. Misiunea mea şi a managerilor din Grupul ButanGas este de a pune în practică şi a realiza viziunea dânsului. Totul va continua: toate ideile, toate proiectele vor fi realizate. Este o obligaţie asumată.

– Sunteţi un om tânăr. Tinereţea înseamnă încredere, optimism, cutezanţă. În afaceri, acestea sunt vitale. Dar în România, afacerile bazate pe cinste, corectitudine sunt încă dificil de derulat. Nu vă cuprinde, câteodată, un sentiment de descurajare? Nu simţiţi, uneori, dorinţa de a muta afacerile din ţara în care v-aţi născut?

– Sigur că în România mediul în care se desfăşoară afacerile nu este similar cu cel din alte ţări în care activăm. Totuşi, o piaţă emergentă ca a României oferă oportunităţi pe care ButanGas le-a fructificat în trecut pe pieţele vest-europene şi pe care le fructifică acum şi în Est. Nu este întâmplător că cea mai mare creştere a volumului de vânzări din cadrul Grupului o are compania din România. Nu sunt descurajată de modul în care se desfăşoară unele afaceri în ţara mea şi sunt încrezătoare că mediul de afaceri românesc va deveni unul stabil şi corect. Noi vom continua să investim în România, atât în GPL cât şi în alte domenii.

– Există vreo intenţie ca, pe viitor, Grupul ButanGas să aibă şi o implicare politică? E drept, aşa ceva n-ar fi conform cu modul în care şi-a construit businessul Profesorul Drăgan…

– Într-adevăr, implicarea în politică nu face şi nu va face parte din filosofia Grupului ButanGas.

– Înainte de a se sfârşi, Profesorul Iosif Constantin Drăgan v-a dat vreun sfat legat de modul în care să acţionaţi după ce dânsul nu va mai fi?

– Profesorul Iosif Constantin Drăgan mi-a transmis un mod de a privi lumea, viaţa în general. Mi-a dăruit din înţelepciunea lui de când l-am cunoscut şi nu doar într-un moment sau altul. Aş putea spune că a format moduri de a gândi care au stat la baza unor maniere logice de a acţiona la toate persoanele care au avut şansa să îi fie în preajmă. Mi-a cerut să îi promit că nu voi renunţa niciodată să-mi realizez visele şi obiectivele, să fac ceea ce doresc şi simt atât timp cât cred în ideile mele, să am curajul să acţionez fără să îmi pese de ce zice lumea, să nu fac niciodată rău oamenilor. Este o promisiune pe care o voi respecta.

– În noile condiţii, veţi fi mai vizibilă social decât până acum?

– Vizibilitatea mea socială nu este un scop în sine şi nici nu cred că are relevanţă pentru cineva. Pentru mine este importantă vizibilitatea realizărilor de până acum ale Profesorului Iosif Constantin Drăgan şi modul în care sunt percepute în plan social companiile şi fundaţiile care fac parte din acest Grup. Nu întotdeauna succesul este reflectat de intensitatea vizibilităţii sociale şi, mai mult decât atât, cred că nu neapărat ceea ce câştigi îţi determină viitorul financiar. Cred că este importantă şi menţinerea valorilor definitorii ale realizărilor anterioare. În fond, modul în care suntem priviţi de către clienţii noştri ne determină veniturile şi succesul. Până acum imaginea transmisă şi percepută corect a fost aceea de Grup cu tradiţie, orientat pe siguranţa clienţilor, calitatea serviciilor şi corectitudine. Unul dintre scopuri este menţinerea acestei realităţi. Este important să se cunoască atât adevărata creaţie a lui Iosif Constantin Drăgan cât şi valorile programelor noastre viitoare.

– Care este cea mai importantă moştenire pe care a lăsat-o Iosif Constantin Drăgan?

– Eu cred că durata impactului social şi consecinţele acţiunilor noastre din timpul vieţii sunt tot ceea ce contează după încheierea misiunii noastre în această lume. Ceea ce realizăm durabil şi pozitiv pentru semenii noştri, pentru societatea în care trăim, este tot ce contează. Atâta timp cât societatea în care trăieşti te-a ajutat să te realizezi, ai obligaţia morală să dăruieşti societăţii o parte din ceea ce deţii. În cazul profesorului Drăgan putem vorbi de multe activităţi sociale şi culturale pe lângă cele antreprenoriale. Este creatorul primei zone industriale din Grecia (Teba) – zona numită ulterior Drăgania; este creatorul puternicului Grup ButanGas care prin intermediul depozitelor costiere pe care le deţine, depozite ce au facilitat transportul produsului petrolier pe mare, a reuşit să dezvolte o reţea de distribuţie care aprovizionează cu combustibil în scop casnic sau industrial sute de mii de clienţi; este un precursor al europeismului şi fondatorul unei instituţii şi a unei publicaţii bilingve care au militat permanent pentru o Europă Unită – Fundaţia Europeană Drăgan şi Bulletin Européen; este fondatorul a două universităţi: Universitatea Europeană Drăgan Lugoj şi Golden Age University la Milano; este fondatorul Camerei de Comerţ Italo-Română; este autorul unor lucrări istorice însemnate şi fondatorul Centrului European de Cercetări Istorice de la Veneţia; este unul dintre elaboratorii calendarului precesional şi a teoriei referitoare la ciclizarea civilizaţiilor; este fondatorul unor edituri de carte cu activităţi editoriale semnificative; este iniţiatorul şi finanţatorul monumentului megalitic închinat Dacilor etc. Enumerarea ar putea continua şi regret dacă am omis unele dintre moştenirile lăsate semenilor săi. Este rezultatul efortului de o viaţă al unui lugojan cu un destin impresionant care spunea că: „Trebuie să porneşti de la premisa că totul este important în viaţă, numai aşa poţi să dai atenţie unor detalii, care în contextul problemelor pot să fie decisive. Trebuie să dai importanţă fiecărui om, locului pe care îl ocupă – şi demnităţii sale.“

foto arhiva ButanGas