- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Acupunctura – Ace care vindecă

Ace. 20-30 de ace introduse în piele, pe tot corpul. Şi nu doare. Credeţi-mă pe cuvânt, că a experimentat şi subsemnata. Sigur, simţi o mică durere laînţepătură, dar apoi totul e în regulă. E chiar relaxant Şi, mai ales, te vindecă. Chinezii fac asta de 5.000 de ani încoace. O serie întreagă de boli care adesea nu răspund la trata­mentul cu medicamente moderne se vindecă sau se ameliorează prin ace. Mai exact, prin acupunctura. Dr. Răzvan lonescu a studiat medicina tradiţională chinezească acasă la ea şi o aplică pentru noi, în România. La cabinetul său nu ai loc să arunci un ac, atât de mulţi pacienţi sunt. Vin aici, fiindcă medicina alopată nu a dat roade în vindecarea afecţiunilor de care suferă sau vin fiindcă acupunc­tura poate reprezenta un tratament adjuvant alături de altă medicaţie. Acupunctura este recunoscută de către OMS, ca de altfel şi întreaga medicină tradiţională chinezească.

Pe când era încă în anul cinci, dr. Răzvan lonescu a aflat că, afară de medicina occidentală, pe lume mai există şi o altă opţiune de tratament: acupunctura, parte a medicinii tradiţionale chinezeşti. Era înainte de ’89. „La început luam hărţile cu meridianele corpului uman şi încercam să văd dacă există vreo corelaţie între diverse­le dureri ale pacienţilor şi meridianele pe care le descriau chinezii. Am observat, de pildă, că pentru problemele de vezică bi­liară erau dureroase unele puncte de la picior. Atunci rn-am gândit că trebuie să fie adevărat ceva! între anii 1990 şi 1992, când s-au deschis graniţele, am plecat cu o bursă în China, unde am studiat acupunctura”, îşi poves­teşte aventura ştiinţifică dr. Răzvan lonescu. Dis­cutăm cu o oră înainte de a veni pacienţii la trata­ment fiindcă după aceea medicul abia dacă mai are timp să respire între două puneri de ace. După experienţa chine­zească, Răzvan lonescu a revenit în tară, şi-a sus­ţinut diploma în medi­cină alopată, apoi a lucrat la Centrul Natio­nal de Acupunctură şi Homeopatie. Din 1999, împreună cu soţia, şi-a deschis propriul cabinet de acupunctură, homeo­patie şi fitoterapie.

Acupunctura lucrează cu energii pe care nu le putem nega, deşi ştiinţa mo­dernă nu le poate încă explica. Aşa cum nu putem nega mag­netismul pământului, care, deşi nu se vede, ne influenţează, tot aşa organismul uman are partea sa energetică nevăzută, dar care există şi funcţionează. S-a încercat o explicaţie cum că acupunctura ar lucra pe sistemul nervos, dar rapidi­tatea de transmitere a semnalului pe canalele energetice prin acupunctură este mult mai mare decât cea care se poate obţine prin sistemul nervos” – dr. Răzvan lonescu.

Ne-am obişnuit prea mult cu administrarea de medicamente de la far­macie la primele semne ale unei răceli. Credem aproape orbeşte în cuce­ririle medicinii moderne. Şi totuşi, când credinţele noastre sunt date peste cap, iar rezultatele sunt nule, ce facem? Căutăm remedii naturiste. Chinezii au aflat cu mult timp înaintea europenilor că sănătatea mintii şi a trupului poate fi controlată şi altfel. Aşa s-a născut medicina tradiţională chinezească. Ce are special acest tip de medicină? „întreaga medicină chinezească se bazează pe filo- sofia daoistă care este, în fapt, o filosofie practică. O ştiinţă a structurii universului care porneşte de la polaritatea Yin şi Yang. Relaţiile opozite dar unitare dintre Yin şi Yang se regăsesc în structura organismului. Partea superioară a corpului este Yang, cea inferioară Yin, exteriorul este Yang şi inte­riorul Yin, spatele este Yang iar fata este Yin, Yang e sufletul şi Yin trupul, Yang este raţiunea şi Yin sunt afectele ş.a.m.d. Legătura energetică dintre organele interne şi dintre acestea şi celelalte structuri ale organismului (glande endocrine, muşchi, oase etc.) este realizată prin intermediul sis­temului energetic al canalelor denumite meridiane în literatura de specialitate”, ne explică dr. Răzvan lonescu. Chinezii cred că viata şi sănătatea sunt menţinute de o energie numită Qi (Ci) a cărei sursă este pe de o parte ancestrală, iar pe de altă parte dobândită din alimente, aer şi apă. Energia

Qi are o anumită circulaţie în corp de-a lun­gul meridianelor. Bolile apar fie prin blo­carea unor meridiane, fie prin alterarea energiei Qi. Asupra meridianelor se poate acţiona prin înţeparea anumitor puncte, ast­fel deblocând circulaţia sau chemând în aju­tor energia Qi. Polaritatea Yin şi Yang se manifestă în orice domeniu al vieţii şi cos­mosului, iar teoria aceasta directionează toate ramurile aplicative ale medicinii tradiţionale chinezeşti: fitoterapia, dietote- rapia, acupunctura, masajul şi gimnastica energetică.

Dincolo de consideraţiile teoretice, când treci pragul unui cabinet de acupunctură trebuie să ştiţi că prin acupunctură se tratează o serie întreagă de boli precum: bolile reumatice, hernii de disc; unele boli neurologice precum: nevralgia de trigemen ori migrena; deficitele motorii apărute după accidente cerebrale; bronşita cronică şi ast­mul bronşic, rinite, sinuzite, hipo- şi hipertensiunea arterială; gastrita, ulcerul şi alte boli ale tubului digestiv; obezitatea; tul­burările ciclului menstrual şi infertilitatea; incontinenta urinară; hepatita cronică; spas- mofilia şi stările anxioase sau depresive, urticaria şi altele. Plaja de afecţiuni căreia ne putem adresa prin acupunctură este vastă. Din ea lipseşte tratarea cancerului. Ba, în cazul afecţiunilor de acest gen, acupunctura are efect revelator. Mai exact, can­cerul – care este o formă de boală ascunsă – poate să se manifeste în urma acupuncturii. Cu toate acestea, acupunctura poate susţine energetic un pacient care face tratament anticanceros cu chimioterapice, ope­raţie etc. Dr. Răzvan lo­nescu atrage, de ase­menea, atenţia că: „O maşină, dacă o duci la service şi o repari va fi funcţională din nou, dar dacă mergi iar prin gropi cu ea se va strica. Aşa e şi cu organismul uman. Omul este un sistem ca­racterizat prin intrări, ieşiri şi procese interne, iar sănătatea reprezintă un echilibru între toate acestea. Calitatea aeru­lui, a apei, a alimentelor şi a vieţii emoţionale sunt de aceea foarte importante. Putem trata o perioadă, de pildă, un ulcer, dar dacă pacientul continuă să fie stresat, mănâncă neregulat şi inadecvat, ulcerul revine. Deci, pentru o vindecare de durată trebuie şi pacientul să schimbe ceva în viata sa. Medicul român are pacienţi mai mult decât oriunde în lume. La vechii chinezi, spre exemplu, medicul era plătit atât timp cât pacienţii erau sănătoşi, iar când omul se îmbolnăvea, medicul tre­buia să trateze pacientul gratis fiindcă se considera că nu a făcut suficientă profilaxie. Prevenţie înseamnă şi că pacientul ascultă. Dacă i se spune să nu bea, păi atunci să nu bea. Dacă i se spune să nu mai fumeze, atunci aşa să fie.”

Miercuri, cabinetul dr. Ioana şi Răzvan Ionescu. O sală mare cu paturi şi pe o parte şi pe cealaltă. Pacienţii îşi aşteaptă rândul relaxaţi. Sunt programaţi la ore diferite astfel încât să nu stea prea mult la coadă. E un flux continuu de pacienţi, cam 30-40/zi. Asisten­tele aleargă încoace şi încolo. Când sunt obosite, primesc şi ele câteva ace în scalp. Au efect relaxant. Ba chiar şi medicii Răzvan şi Ioana Ionescu, dacă au avut o zi grea, îşi pun câteva ace pe ei. „Ne punem reciproc ace. Eu soţiei şi ea mie. Ne folosim şi noi din plin de medicina tradiţională chinezească. După atât de multă muncă se simte şi la noi oboseala, începi să ai dureri de spate, iar prin ace înlăturăm aceste stări. Şi copiilor le punem ace dacă e nevoie”, precizează dr. Răzvan Ionescu. Persoanei care nu a mai fost i se face o anamneză de către unul dintre cei patru medici disponibili la cabinet. Apoi se stri­gă numele, se indică patul. Se trage dra­peria, omul se dez­bracă şi aşteaptă li­niştit să vină me­dicul să îi pună… acele. Da, acele, aţi auzit bine! Subţiri, din oţel inoxidabil (sunt şi din argint pentru dispersie sau aur – pentru tonifiere, dar doctorul Răzvan Ionescu lucrează în special cu oţel), ascuţite, dar uşor sferice la capăt ca să nu producă leziuni în locul unde se introduc, acele aces­tea fac minuni. Şi nici nu trebuie să crezi în tratament aşa cum se cere în tratamentele bioenergetice. Nu, minunea este că te convingi pe parcursul tratamentului tocmai fiindcă simţi o ameliorare. „Sigur, dacă pacientul crede în acupunctura, structura energetică va fi mai receptivă, dar acupunc­tura este o metodă dincolo de credinţa omu­lui. Simt mulţi care au venit la noi aşa, doar fiindcă au auzit, iar pe parcurs văzând şi făcând s-au convins de rezultate”, explică doctorul Răzvan Ionescu. „Modul nostru de lucru este bazat pe abordarea în echipă a pacientului. Noi îl vedem toţi patru – adică eu, soţia mea Ioana, care este atât medic homeopat cât şi fitoterapeut şi farmacist, plus colegele noastre, doctoriţele Irina Vornicu şi Dana Filip. Astfel, vedem pacien­tul atât din perspectiva medicinii alopate cât şi din cea a medicinii naturiste.”

Grigoraş Corina, 38 de ani, director de firmă

Sufeream de vertij de la sfârşitul lui decembrie 2006. Nu mai reuşeam să scap de asta. Am venit la cabinet aici prin aprilie 2007. Am făcut circa 20 de şedinţe de acupunctură cu medicii de la cabinetul dlui dr. Răzvan lonescu, iar acum le-am rărit la o şedinţă pe săptămână. Sunt practic şedinţe de întreţinere. Acele mi-au fost puse pe tot corpul şi mă simt foarte bine, în urma acestei terapii.”

Grigoraş Gabriel, 36 de ani, fost sportiv de performanţă

Am recurs la acupunctură din cauza unor dureri articulare de care nu mai scăpăm plus o sinuzită rebelă. Am avut o dislocare de umăr, coloana fisurată – eu practic handbalul – şi am început să fac şedinţe de acupunctură. Am făcut câte trei şedinţe pe săptămână timp de 21 de zile şi mi-am revenit la coloană foarte bine. Am scăpat de crize, iar acum vin şi fac câte o şedinţă de întreţinere pe săptămână.”

Ilinca Nicoleta, 37 de ani, vânzătoare „Ştiam despre acest cabinet de la un unchi. Sufeream de atac de panică, nevroză cu tulburări de anxietate, o gastrită plus discopatie lombară. Iniţial am făcut 12 şedinţe, câte un calup de trei pe săptămână, acum le-am rărit la două şedinţe de acupunctură pe săptămână. Au dispărut ameţelile, durerea de cap şi problemele de stomac, dar mai e de lucru.” Winternitz Andreea, 36 de ani

Am recurs la tratamentul prin acupunctură fiindcă sufeream de o rinită aler­gică severă, dureri de mijloc în urma naşterii plus o sensibilitate exacerbată la frig. De patru ani vin aici şi urmez câte zece şedinţe de întreţinere anual. Am simţit o ameliorare încă de la început, după primele şedinţe din primul an. Am găsit cabi­netul dr. Răzvan lonescu pe internet şi m-am gândit să încerc. Starea mea este bună acum.”

Vine medicul. Nu începe direct să pună ace. Nu, mai întâi studiază limba pacientu­lui – o adevărată hartă informaţională despre starea bolnavului, îi ia pulsul de mai multe ori. Pulsul şi examenul limbii reprezintă baza diagnosticului în medicina chinezească. „Limba este o hartă unde se manifestă toate organele interne. Din păcate, în era tehnologiei s-a diminuat legătura pacient-medic, iar diagnosticul se pune mai ales pe bază de analize de laborator şi tehnici de imagistică, extraordi­nar de avansate tehnologic. Cu toate aces­tea, simţul clinic dezvoltat de medicina chinezească continuă să fie o comoară a tradiţiei medicale ce merită explorată mai departe, deoarece poate aduce informaţii esenţiale. Vechii medici chinezi puteau spune numai după puls ce a mâncat pacien­tul cu o zi înainte şi de ce boli a mai suferit. “, explică dr. Răzvan Ionescu. Dna doctor Ioana Ionescu adaugă: „La fel de importante pentru un medic care practică acupunctura, dar şi pentru unul homeopat, sunt infor­maţiile primite prin simţuri, inclusiv miro­sul. Mirosul pacientului dă detalii despre starea sănătăţii acestuia fiindcă prin transpi­raţie se elimină toxinele.”

Odată scanată starea bolnavului, me­dicul trece la pus ace. Nu vă speriaţi, în ge­neral nu doare, doare poate locul unde apasă medicul să vadă unde sunt blocajele energetice. Odată introduse acele, nu poţi decât să te relaxezi pentru 15-20 de minute, cât durează şedinţa. Sigur, unii oameni sunt mai sensibili şi suportă mai greu acele, dar cea mai mare parte a pacienţilor se simt foarte bine după şedinţa cu ace. Dacă este cazul, se poate folosi moxa – o plantă din familia pelinului (Arteniisia Vulgaris) căreia i se dă foc şi este pusă pe ac să încălzească şi să tonifice organismul. Este folosită mai ales în bolile reumatismale. Se mai folosesc de asemenea lămpile cu infraroşu, aparatele de electrostimulare, bioptronul şi ventuzele chinezeşti. Numărul şedinţelor este în funcţie de boală şi pacient. De la zece şedinţe grupate, la două zile una după alta, la o şedinţă pe săptămână de întreţinere. Nu există o vârstă limită pentru acupunctură. „Avem o pacientă de 80 de ani cu insufi­cienţă cardiacă. Atunci când a venit la noi obosea repede, acum starea i s-a ameliorat. Rezultatele în acupunctură depind de starea energetică a pacientului. Cu cât resursele îi sunt mai slabe, cu atât rezultatele sunt mai puţin spectaculoase. Evident că la bătrâni e mai dificil. Cu toate acestea, chiar şi la copii, dacă au moştenit o stare energetică precară de la părinţi, vindecarea este mai grea.”

Pe lângă numeroasele şedinţe de acu­punctură, dr. Răzvan Ionescu face şi preso- punctură, care merge foarte bine împreună cu acupunctura. A dezvoltat chiar o metodă proprie pentru cei care doresc să se lase de fumat. „Prin această metodă, după o şedinţă doar de un sfert de oră nu mai ai poftă să fumezi. Efectul durează trei-patru zile. Practic, plămânul este «resetat» la starea dinainte de a fi început fumatul. Preso­punctura taie nevoia urâtă de a fuma, însă nu te poate lega de mâini să nu duci ţigara la gură. Condiţia este ca pacientul să nu se apuce de fumat şi să îşi pună ţigara în gură iar.”