fischer damen skischuh soma my style 8 buy soma order soma Mesquite

soma college aanmelden soma online soma saddles review

buy valium New York buy valium valium dosage 50mg

aura soma barbara rauter buy soma exercicios de soma dos termos de uma pa

valium pill 2684 valium no prescription image valium pill

soma for bodybuilding buy soma lady soma uk

vocabulario de medio ambiente en ingles y espanol order ambien buy ambien Hayward

street value of xanax .5mg buy alprazolam online is it safe to take xanax and lexapro together

the soma in san diego buy soma como se hacen las figuras del cubo soma

color of generic ambien buy ambien online can u take ambien with lortab

CULTURA MASS-MEDIA

Adrian Ciubotaru: „Suntem o ţară de oameni buni care nu fac nimic”

November 4th, 2010, com 39 comentarii

Adrian Ciubotaru, unul dintre cei mai interesanţi bloggeri din România, vine din zona filosofiei; acesta este şi motivul pentru care tematica articolelor pe care le postează este mai specială. Cu timpul, pasiunea lui Adrian de a citi a stat la baza unor proiecte sociale cum e deja cunoscuta acţiune „Lecturi Urbane“.

Pentru Adrian, povestea blogosferei a început în anii 2000. „Pe 11 septembrie 2001, când au fost doborâte cele două turnuri gemene de la World Trade Center, am simţit nevoia să intru pe internet să văd ce se întâmplă în jurul meu. Mi se părea că e o parte a istoriei pe care nu o cunosc. Tot cam în acea perioadă mi-am făcut un site, o pagină electronică pe care postam articole unde cititorii îmi lăsau comentarii pe un questbook. Atunci, visul meu era să interacţionez deschis şi, peste câţiva ani, am aflat că există o asemenea posibilitate tehnică, numită blog.

Pe blog am păstrat aceeaşi atitudine interogativă, dar în timp mi-am calibrat discursul, i-am dat o tentă mai comercială, mai populară. E adevărat şi că, simplificând, primeşti critici din partea cealaltă…”, spune Adrian pe care blogul l-a determinat, în cele din urmă, să scoată nasul din cărţi. „Am ajuns să realizez lucruri pe care nu eram pregătit să le fac. De la confortul lecturii, am început să dau telefoane, să organizez evenimente, să caut sponsori, lucruri pe care nu le-aş fi făcut altfel.” Din interacţiunea cu ceilalţi, absolventul de la Filosofie a înţeles un lucru important: „Mi-am dat seama că, oricât de genial aş fi eu, dacă nu aş avea contact cu celălalt, aş fi incomplet.”

În urmă cu puţin timp a avut loc o nouă ediţie a proiectului Lecturi Urbane, o acţiune în care sunt oferite cărţi în spaţiul public, de această dată călătorilor în metrou. „Lecturi Urbane e un proiect de învrăjire în care oamenii îşi câştigă spaţiul public. Ceea ce facem noi sunt încercări. Cam tot ceea ce se face la nivel de implicare socială, e la nivel de semnal. Dar e un proiect care a prins foarte bine. Până acum ne lăudam noi cu Metrotrex, acum se laudă ei cu noi! E o chestiune delicată când interacţionezi cu străinii în spaţiul public. În mare parte, oamenii sunt receptivi, iar dacă nu pot să citească o carte, o pot primi ca să o dăruiască la rândul lor. O trăsătură specifică culturii din Estul Europei este că oamenii respectă cartea.

Au fost şi unii care au refuzat gestul nostru, pentru că nu au timp să citească. Dar au fost călători care au intrat în metrou, iar când au văzut oameni citind, au rămas aşa… După o primă reacţie de uimire, o ţigancă a zis: Dă-mi şi mie o carte, că n-am mai citit de când am ieşit din puşcărie! Sau un băieţel s-a oprit din cerşit şi a cerut o carte. Noi vrem să schimbăm un context social, iar dacă reuşim să-l creăm, atunci lumea se va purta în metrou ca într-o sală de lectură. Vor vorbi în şoaptă sau nu vor mai vorbi deloc… Experienţa de a dărui nu este una uşoară, am făcut traininguri, i-am pregătit pe cei care au desfăşurat această activitate ca pe nişte agenţi de vânzări, astfel încât gestul de a dărui să fie cât mai personal.”

Fiecare ediţie a Lecturilor Urbane are specificul ei. La Iaşi, de exemplu, cei care au fost prezenţi la eveniment s-au adunat în Piaţa Unirii purtând tricouri inscripţionate cu mesajul Lecturi Urbane. În Bucureşti, cafeneaua unde a avut loc o întâlnire cu cititorii, a prezentat un meniu în care se regăseau atât specialităţi de cafea, cât şi… diverse titluri de cărţi. „E o cultură dezvoltată pe orizontală, de reţea, precum celulele teroriste. Cade una, rămân celelalte. E, de asemenea, un model inspirat din reţelele sociale, bazat pe creativitate şi costuri mici”. Întrebat dacă el însuşi mai are timp să citească, Adrian spune că, în prezent, a rezolvat această problemă. „În facultate aveam timp să citesc, dar nu aveam bani. Apoi a urmat o perioadă în care lucram, aveam bani, dar nu mai aveam timp. Se adunau cărţile în bibliotecă, şi – îmi aduc aminte – ca să citesc Fraţii Karamazov, a trebuit să-mi iau concediu patru săptămâni. Acum am şi timpul, şi banii necesari.

Aveam prejudecata că a câştiga bani din blog înseamnă comercializare şi că aş fi pângărit cumva tot ceea ce făceam eu; în plus îmi era teamă că aş pierde public. S-a întâmplat şi asta, dar la o scară mai mică decât mă aşteptam. Cititorii şi-au dat seama că trebuie să mănânc şi eu ceva. Dacă eşti sincer, ceilalţi vor accepta că faci o campanie sau cauţi nişte sponsorizări. Dorinţa mea este ca, în perioada următoare, să accentuez cât mai mult latura de activist. Într-un an de zile m-am dezvoltat foarte mult mergând pe zona asta. Această implicare a fost o mare provocare. Acum doi ani, simţeam că deţin o forţă şi nişte instrumente pe care nu ştiam cum să le folosesc. Ca un cavaler cu armura care rugineşte în dulap”, mai spune Adrian care, odată urnit, e greu de oprit. „Peste câţiva ani, mă văd vorbind pe o scenă din New York, povestind despre proiectele pe care le-am făcut.”

În cadrul evenimentelor la care a participat, Adrian Ciubotaru s-a întâlnit şi cu diverşi politicieni. Adrian Năstase este, de pildă, un caz fericit, fiind unul dintre politicienii care şi-au manifestat interesul să-l adauge în blogroll pe iniţiatorul Lecturilor. Întrebat dacă mişcarea lui Năstase nu a fost o stratagemă de marketing, şi nu o dorinţă sinceră, Adrian Ciubotaru spune: „Cred că şi una, şi alta. Dar, de obicei, există o lege: e de dorit ca atunci când te duci undeva, să bagi lumea în seamă; aşa vei primi şi tu atenţie din partea celorlalţi.”

Nu acelaşi lucru poate să-l spună despre întâlnirea cu Ion Iliescu. Iniţial, fostul preşedinte al României a fost acceptat în lista de prieteni a absolventului de Filosofie după ce a comentat un articol de pe blogul lui Adrian, fapt care a stârnit rumoare în rândul prietenilor acestuia, dintre care unii nu s-au sfiit să-l critice pentru oportunism. Totul s-a limpezit în urma unei întâmplări revelatoare pentru bloger. „Într-o zi, l-am văzut pe Ion Iliescu, la un eveniment în Club A, folosind aceeaşi retorică dintotdeauna. Vorbea cu aceeaşi efervescenţă despre lumea blogosferei ca şi despre venirea minerilor. Omul ăsta nu s-a schimbat deloc! Am scris a doua zi un articol, un fel de manifest în care mi-am exprimat neîntâlnirea şi l-am rugat public să mă scoată din lista lui. M-a scos, şi asta a fost. Sunt oameni cu care nu aş accepta nici măcar să dau mâna. Printre ei se numără şi Ion Iliescu sau Vadim.

Sunt şi eu un copil al tranziţiei. Mi-am văzut părinţii în nesiguranţa acelor ani şi mi-am dat seama că noi, generaţia noastră, cei care vorbim acum, nu avem o istorie. În România, mulţi tineri se nasc deja înfrânţi. În ciuda calităţilor pe care le au, în ciuda studiilor, sunt morţi. Suntem o ţară de oameni buni care nu fac nimic! Eu aş vrea să schimbăm contextul. Dacă se schimbă contextul, se schimbă şi oamenii. În Bucureşti aruncam cu nonşalanţă mucuri de ţigări pe jos, dar în Viena parcă mă oprea ceva să o fac. Noi ducem lipsă de contexte sănătoase care ar trebui să scoată din noi lucrurile bune. Pentru asta lupt eu.”

foto Octavian Tibăr

Taguri:

Comentarii

 1. […] fost acum câteva săptămâni la sediul Revistei Flacăra pentru un interviu și, spre suprinderea mea, tot ce a urmat a fost discuție caldă, o confesiune […]

 2. cineva says:

  mai informati-va, ca asta nu-i niciun absolvent. poate al liceului…
  iar lecturi urbane … o mare vrajeala. citesc in metrou, dar nu fac poze sa pun pe toate site-urile de socializare. it’s a big fake, that is …

 3. Cristina says:

  Daca si el este filosof … Este un pseudo-intelectual care se crede muuuuult mai destept decat este si asta pentru ca in targetul lui sunt fete care n-au nimic in cap.
  Mi se pare penibil sa te lauzi cat de mult citesti. Cu totii citim. Atunci cand simti nevoia sa le lauzi cu asta, inseamna ca vrei de fapt sa iti creezi niste aparente.
  Sa nu mai vorbim de stilul de scriere, care este absolut ghena. A scris si o carte, pe blogul lui, iar daca aveti rabdarea sa deschideti fisierul pdf, puteti rade foarte tare de penibilitatea faptelor relatate si forma scriiturii.
  Acesta este exemplul de roman ingamfat si tocmai acest lucru ne trage in jos. Aronganta venita din lipsa de incredere in sine naste personalitati false, care se vand in disperare pana la refuz. Pana cand ti se umfla tamplele cand observi ca de fapt ceilalti considera ca ar avea ceva in cap.
  Cel mai groaznic lucru care ti se poate intampla este sa nu fii constient de cat de penibil esti. Asta i se intampla lui Adrian Ciubotaru si mi-e mila de el.

 4. Revista Flacara says:

  Lecturi Urbane s-a bucurat de un ridicat grad de adoptie si ne-am gandit ca ar fi oportun sa prezentam cititorilor nostri unul din fondatori.

 5. radu pocovnicu says:

  Eu ma bucur ca l-am intalnit pe Adrian, ii doresc multa bafta in continuare.

 6. Veronica says:

  Flacara este un nume care niciodata nu ar trebui asociat cu cineva ca Adi Ciubotaru.
  Adi este un blogger care nu are nici foarte multa carte, nici foarte multa minte, nici foarte multe realizari. Este doar un baiat. Bafta Adi!

 7. Dan says:

  daca si agariciul asta a ajuns sa se erijeze in datator cu parerea….

 8. cris says:

  are intentii bune…dar parca e cam plin de el si pare muult prea sigur pe el. si bineinteles nu sunt de acord cu toate conceptiile lui – dar partea buna are intentii bune, sa faca ceva bun pentru noi

 9. cris says:

  si inca ceva – are dreptate, educatia si scoala in general sunt foarte importante e singura noastra sansa, fara oameni educati nu putem sa ne ajutam ca tara si popor, si avem atat de mult de lucru

 10. “Pe blog am păstrat aceeaşi atitudine interogativă, dar în timp mi-am calibrat discursul, i-am dat o tentă mai comercială, mai populară.”

  Bună ziua!
  Meditez dacă să-i dau o tentă comercială, blogului… Asta în ciuda unei lovituri verbale primite ieri de la cineva, că nu mi-l citeşte mai nimeni.
  De ce simt oare că îl voi păstra aşa?
  Comercialul e ceva frumos, am senzaţia, dar fără fructe, mă refer seminţele din ele care asdigurpă viitorul.
  Zic şi eu.

 11. “daca si agariciul asta a ajuns sa se erijeze in datator cu parerea….”
  Aş minţi să spun că n-am şi eu acrelile mele, agresivităţile mai mult sau mai puţin fondate. Am căpătat însă deja o deformaţie: ce în spatele vorbelor? De pildă al celor citate.

 12. Hello. I just want to declare that what you post here is really respectable information so I have post http://revistaflacara.ro/adrian-ciubotaru-%E2%80%9Esuntem-o-tara-de-oameni-buni-care-nu-fac-nimic%E2%80%9D on my Twitter profile so everybody can have the possibility to enjoy. I was happy when I saw this tittle, Adrian Ciubotaru: „Suntem o ţară de oameni buni care nu fac nimic” | Revista flacara, on my google search, and the reason is that at last I found what I was looking for. My regrds

 13. Would it be smart to minor in creative writing and major in biochemistry?

 14. Very interesting info!Perfect just what I was looking for!

 15. PIT/O says:

  What college-university has a good creative writing program or focus on English?

 16. pity says:

  I think I set the settings wrongly. Now that I changed the settings, there’s only 1 out of 8 posts visible to the public. Previously set to mature content, despite the lack of nudity. Should I double-post? It’s the blog part that confused me..

 17. Best Links 2011…

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback….

 18. Yosh says:

  Best Links 2011…

  Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly….

 19. Best Links 2011…

  I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc….

 20. Best Links 2011…

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantas…

 21. Best Links 2011…

  Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your great writing due to this problem….

 22. Best Links 2011…

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier….

 23. Sites we Like……

  […] Every once in a while we choose blogs that we read. Listed below are the latest sites that we choose […]……

 24. Best Links 2011…

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader….

 25. Best Links 2011…

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return….

 26. Best Links 2011…

  I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post….

 27. Best Links 2011…

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader….

 28. Best Links 2011…

  Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!”…

 29. Best Links 2011…

  Hello my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and include almost all important infos. I would like to see more posts like this….

 30. PLR eBooks says:

  OH HAI…

  I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i’m happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exa…

Comenteaza