- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Alege Chania, oraşul cu atmosferă artistică!

Este o plăcere să te plimbi prin aceste locuri pitoreşti, vechi de sute de ani, exact pe unde au trecut romanii, veneţienii, genovezii, turcii şi egiptenii deopotrivă.

Explorează Portul Veneţian din Chania într-o caleaşcă. Vei găsi un tărâm frumos, cu numeroase clădiri colorate, aliniate una lângă cealaltă de-a lungul mării şi de-a lungul munţilor.

Chania este o zonă cu o frumuseţe naturală privilegiată. În partea de sud este păzită de gar­dienii somnoroşi – giganticii Munţi Madares ce oferă o panoramă fantastică. La nord se întinde Marea Cretei, a cărei imensitate este îmbră­ţişată de promontorii superbe.

Oraşul este situat pe coasta de nord-vest a Cretei şi este capitala regiunii cu acelaşi nume. Până în anii ’80, Chania a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Mediteranei: un oraş de provincie încântător, cuibărit între munţi şi mare, un labirint cu străzi şi clădiri construite în stil veneţian. Între timp, a fost luat cu asalt de turiştii curioşi care au împânzit fie­care metru pătrat al oraşului. O parte din far­mecul său este dat de clădirile vechi nerenova­te, folosite acum ca magazine şi restaurante.

În Chania există două oraşe, unul vechi şi altul nou, care coexistă într-un tot armonios. Oraşul nou îl înconjoară pe cel vechi şi se răs­pândeşte tot mai mult spre exterior. Inima Chaniei rămâne oraşul vechi, cu aleile sale înguste si clădirile aliniate, care datează din perioade diferite, unde poţi face plimbări romantice. Oraşul vechi se întinde de-a lungul portului veneţian, emblema Chaniei. Rar găseşti un loc atât de plin de amintiri istorice, care desfăşoară în faţa ochilor o arhitectură spe­cifică ce îţi stârneşte nostalgii. Restaurante şi cafenele dau farmec portului, îl animă şi le asi­gură turiştilor confortul necesar pe tot timpul anului. Dacă stai cu faţa spre mare, în partea dreaptă a străzii Eleftherios Venizelos se află Dealul Kastelli, prima zonă din Chania care a fost locuită încă din perioada neolitică şi locul pe care se întindea oraşul minoic Cydonia. Vei vedea şi moscheea turcească, precum şi şanti­erele navale folosite de veneţieni, iar în stânga este cetatea Firkas care adăposteşte Muzeul Maritim al Cretei. Muzeul conţine modele de nave, epave, documente ale marinei greceşti, instrumente de navigaţie, materiale audiovi­zuale şi o colecţie valoroasă de hărţi maritime.

La asfinţit, te poţi relaxa într-o cafenea de pe chei în compania unei băuturi răcoritoare sau poţi să faci o plimbare cu trăsura în port. Cafe-barul Pallas Roof Garden, aflat pe strada Akti

Tobazi, îţi oferă o vedere asupra portului bine iluminat. Trebuie să urci 44 de scări pentru a ajunge aici, dar efortul merită. Un loc mai neobişnuit este Tzamia-Krystalla, o combinaţie între cafenea şi galerie de artă, ce găzduieşte expoziţiile artiştilor greci şi oferă muzică live. Movie houses te întâmpină cu frumoase grădini publice, unde vara ai parte de filme în aer liber. Dacă îţi planifici vacanţa în perioada iulie-sep- tembrie, poţi participa la Festivalul Cultural al Verii, cu muzică tradiţională, jazz, dar şi cu spectacole de teatru.

Înainte de a savura cina, poţi rătăci prin labirintul de străzi al vechiului cartier turcesc, iar pentru o masă inedită, alege The Well of the Turk. Aici poţi asculta muzică specifică Orientului Mijlociu, iar proprietarul localului, Jenny, te îmbie cu specialităţi mediteraneene şi orientale, departe de tumultul portului. Sunt delicioase salata de sfeclă, orezul cu stafide subtil condimentat, iar ca desert, prăjitura cu brânză sau ciocolată.

Oferte turistice

Prestige Tours, www.prestige.ro [1], tel. 021.319.77.94 Hersonissos, Hotel Memories 3* – de la 351 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu demipensiune, asistenţă turistică. Tariful include reducerea early booking de 20% valabilă până pe 20 mai. Taxa de aeroport este de 95 de euro/pers.

Christian Tour www.christiantour.ro [2] tel. 021.369.98.35 Milatos, Hotel Minos Imperial Beach Resort 5* – de la 511 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu all inclusive, asistenţă turistică. Tariful include reducerea early booking de 26% pentru rezervări până la 20 aprilie. După această dată tariful este de la 569 de euro/pers. Taxa de aeroport este de 95 de euro/pers.

Cocktail Holidays www.cocktailholidays.ro [3] tel. 021.317.84.55 /56 /57 Anissaras, Hotel Chrissi Amoudia 4* – de la 428 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu all inclusive, asistenţă turistică. Tariful include reducerea early booking de 15% pentru rezervări confirmate până pe 30 aprilie. Taxa de aeroport este de 95 de euro/pers.