Alexandru Negrea, un blogger corporatist
May 17th, 2012, Radu Pocovnicu

Alexandru Negrea este un exemplu de cum poţi transforma o pasiune într-un job, în domeniul online. Astăzi, Alexandru are unul dintre cele mai cunoscute bloguri din România.
❙ Spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre Alexandru Negrea…
– Am început să scriu pe blog în 2006, din 2008 blogul s-a transformat în principala mea sursă de venit, iar din octombrie 2010 ocup funcţia de Social Media Manager la Banca Comercială Română. Sunt pasionat de internet, reţelele sociale şi dezvoltare personală şi susţin prezentări şi workshopuri despre marketing online pentru companii.
❙ Eşti interesat de Facebook, Twitter, reţele sociale în genere. De unde a pornit această pasiune?
– Am aproape 3.000 de articole publicate pe blogul personal şi am întâmpinat tot felul de situaţii în contextul ăsta. Situaţii de criză cu brandul personal, campanii publicitare, comentarii de la oameni necunoscuţi. Toate astea au contribuit la pasiunea pentru comportamentul utilizatorilor de internet şi implicit pentru reţelele sociale.
❙ Ce aşteptări ai avut în momentul în care ai început să faci blogging?
– Nu aveam nici un orizont în 2006, pentru că nu exista un model de succes în blogging (sau nu-l ştiam eu). Cred că mă aşteptam să fie o activitate cu care să-mi umplu timpul liber şi atât. Din fericire pentru mine, în 2008 a apărut şi prima campanie pe bloguri, ca urmare a eforturilor susţinute ale mai multor bloggeri români, iar aşteptările s-au schimbat radical.

„Sunt, probabil, cel mai relaxat Şi calm om pe care l-ai cunoscut vreodată”, îi place lui Alexandru Negrea să se autocaracterizeze. În afara joburilor din online, Alexandru Negrea moderează Şi emisiunea „Internet Lynx“, de la Radio „Lynx“.
❙ Ce înseamnă să fii Social media Manager la BCR?
– Mă ocup de prezenţa online a companiei, aici fiind incluse pagina de Facebook, campaniile pe bloguri, canalul de Youtube şi contul de Twitter, împreună cu colegii mei din departamentele de Marketing şi Comunicare. Sunt conectat la internet în toate cele opt ore de program, mă întâlnesc cu bloggeri şi cu diverşi colaboratori din industria online şi încerc să cresc comunitatea din jurul brandului pe care îl reprezint.
❙ Cum te-a schimbat acest job?
– Am descoperit rigorile de corporaţie, în primul rând, şi mă pot raporta la ele în tot ceea ce fac. Am, acum, o nouă perspectivă asupra mediului online, care mă ajută să-mi gestionez mai bine toată activitatea. În acelaşi timp, jobul mi-a oferit ocazia să stau de vorbă cu mulţi oameni cu care, în orice alt context, probabil că nu aş fi putut intra în contact. Mulţi dintre aceşti oameni mi-au oferit idei noi care, zic eu, m-au îmbunătăţit pe mine ca om.
❙ Am citit că ţi-ai schimbat şi stilul vestimentar cu această ocazie. A fost „o obligaţie de serviciu”?
– Când am acceptat acest job mi-am asumat mai multe lucruri care nu mă caracterizau în momentul respectiv, iar stilul vestimentar a fost unul dintre ele. Spre surprinderea mea, aspectul ăsta chiar m-a prins şi acum mă adaptez la el şi în timpul liber. Îmi place să cred că aş fi ajuns la această concluzie şi fără job, dar nu sunt foarte sigur de asta.
❙ Ţin minte că, într-un interviu pe care i l-am luat lui Bobby Voicu, îmi spunea că, atunci când e în faţa computerului, stă în chiloţi. Tu?
– Acasă mai am momente când stau în chiloţi în faţa calculatorului, dar nu e o regulă. E prima dată când mă gândesc la o ţinută specifică pentru stat pe internet, deci nu prea ştiu ce să-ţi răspund.
❙ Joburile de PR, blogger, jurnalist încep să semene tot mai mult între ele, folosind această interfaţă: internetul. Vom asista într-o zi la amestecul lor?
– Cred că deja se întâmplă, cel puţin la nivel teoretic. Internetul e folosit în tot mai multe domenii de activitate, dar sper că diviziunea muncii va funcţiona în continuare la fel de bine. Nu-mi place să amestec lucrurile, deci nu mi-ar plăcea să confundăm joburile.
❙ Interacţiuni umane virtuale vs. interacţiuni umane reale. Cum crezi că va arăta viitorul? Cât de mult se va putea dispensa omul de realitate?
– Nu poţi să oferi conţinut online dacă nu ieşi în offline. E o regulă pe care nu o încalc niciodată şi sper că nimeni nu o încalcă. Mediul online e un mediu de comunicare eficient, dar are finalitate în offline. Şi în plus, orice exces e dăunător, deci întotdeauna va trebui să stabilim un echilibru între cele două medii.
❙ Dacă ar fi să stabilim o clasificare, pentru ce folosesc oamenii reţelele sociale?
– În România, pentru că venim dintr-o „eră” a site-urilor matrimoniale şi a Hi5-ului, reţelele sociale sunt folosite mult şi pentru dating. Pe locul doi cred că e informarea, iar pe locul trei e dezvoltarea personală, care, sper eu, va ajunge în curând pe primul loc. Nu am avut niciodată atâtea posibilităţi de dezvoltare personală şi profesională cum avem în acest moment. Cred că e păcat să ieşi din facultate şi să te angajezi pe un post de junior, aşa că foloseşte internetul pentru a-ţi construi un portofoliu (un blog, un cont de Facebook). Cu siguranţă vor însemna ceva în cadrul interviului de angajare.
❙ Citesc despre tine pe un site: Alexandru Negrea, o imagine impecabilă pe internet, o imagine impecabilă în realitate. E o excepţie? Pentru că, de regulă, imaginile virtuale despre o persoană nu prea coincid cu realitatea…
– Nu aş folosi chiar cuvântul impecabil. Nu-mi place să fiu impecabil, dar îmi place să fiu atent cu această corelare între imaginea online şi cea offline. Din ce am văzut eu, încă sunt mulţi oameni care nu iau în serios mediul online şi se împuşcă singuri în picior cumva, fără să-şi dea seama cât de mult contează să îţi asumi propriile acţiuni. Suntem pe un drum bun, însă, studenţii sunt tot mai preocupaţi de utilitatea reţelelor sociale, iar liceenii încep să fie incluşi în cursuri de blogging. Sunt optimist din fire şi sunt optimist şi în această privinţă.
nr. 5 / mai 2012 Tweet