- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Alina Mungiu-Pippidi: „Ziaristul român este extraordinar de ignorant!”

Au trecut 18 ani de când presa românească se autoetichetează drept o presă liberă. Avem voie să spunem orice, oricum, oricând. Câteva reguli elementare în jurnalis­tică – o ştire trebuie verificată din trei surse, trebuie să răspundă la cinci întrebări de bază, nu poţi împroşca o per­soană cu noroi dacă nu ai dovezi clare etc. – au menirea să pună stavilă exceselor de zel. Presiunea patronilor, a grupurilor de interese şi goana după senzaţional îl deter­mină adesea pe ziarist să nu-şi îndeplinească menirea. Mai e liberă presa? E şi nu e! Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice Române, crede că presa română se confruntă cu un fenomen nou, pe care-l denumeşte captură media.

După “90 presa română a evoluat mult în direcţia occidentalizării ei. A evoluat într-o direcţie corectă sau nu?

Presa română de astăzi e incredibil de superficială. Pe partea editorială s-a produs o mare delăsare, nu se mai cer trei surse, se poate publica orice. De aceea noi, în rapoartele interna­ţionale, nu folosim niciodată presa română. îţi culegi sin­gur datele. La începu­turile mele ca raportor internaţional, foloseam patru-cinci ziare ca să răspund la cele cinci întrebări fundamentale în jurnalistică.

Aveţi ceva de reproşat ziariştilor români?

Presa actuală e un birt la trei jupâni – Sorin Ovidiu Vântu, Dinu Patriciu şi Dan Voiculescu. La ce tavernă de presă v-aţi dori să lucraţi dacă aţi fi forţată să alegeţi?

Mai credeţi în presa română?

Există o prăpastie între ziaristul român şi cel străin?