- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Allhambra, restaurantul de la etajul 10

Şalău pe pat de legume, ruladă de somon pe armonie de salată, ambele mândria casei „Allhambra”.

De 15 ani, restaurantul Allhambra reprezin­tă un adevărat magnet pentru bucureşteni. Pentru mulţi dintre cei care i-au trecut pragul, Allhambra a însemnat un soi de cetate miste­rioasă, greu accesibilă, un restaurant cu circuit închis, unde doar iniţiaţii aveau acces. Aceasta fiindcă localul se află în clădirea SIF Muntenia, unde intrarea dinspre mânăstirea Radu Vodă este uşor mascată de uşile înalte, sobre, care par mereu închise, iar amplasarea localului la etajul zece îl fac dificil de găsit. Nu imposibil, însă! Odată descoperit – la propriu, dar şi la figurat – Allhambra îţi rămâne în minte drept un locşor intim, unde vrei să revii. De ce? Fiindcă terasa în aer liber oferă, pe vreme bună, o panoramă de 360 de grade asupra Bucureştiului. Apoi, un alt avantaj constă în faptul că, în perioadele reci ale anului, poţi să te refugiezi la căldură fie în cafeneaua cu 40 de locuri oferind, de asemenea, o privelişte minunată asupra oraşului, fie în salonul de 150 de locuri, unde se află restau­rantul propriu-zis. Afară de perspectiva oferită de Allhambra, meniul pus la punct de bucă- tarul-şef Lucian Bica te învăluie în aromele ameţitoare ale preparatelor româneşti tradiţionale precum şalăul de Dunăre pe pat de legume stropit cu vin alb, pastramă de oaie coaptă în mămăligă cu frunze de busuioc şi fâşii de brânză, tocăniţă strămoşească de viţel, cotlet de berbecuţ pe varză roşie, caramelizată (specialitatea casei Allhambra), muşchi de vită în unt stins cu vin ală­turi de peste 60 de sortimente de vin româneşti şi străine. Pe lângă preparatele româneşti tradiţionale din peşte (păstrăv de la Pojorâta la grătar cu sos de lâmâie, saramură de crap din Dobrogea cu mămăliguţă), în meniul Allhambra intră şi aşa-numitul Peşte de fitze pentru cuconaşi şi domniţe: somon la grătar cu sos Allhambra, file de şalău meuniere cu sos de capere. La desert? Merită să încerci clătitele surpriză (supranumite după cum ţi-o fi norocu’) sau prăjitura casei Allhambra.

Şi, dacă nimereşti la ceas de seară, trupa Exclussiv (solistă Bianca Anghel-Sârbu) te va face să reasculţi cele mai frumoase melodii din perioada interbelică şi până astăzi.