- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Anişoara Cuşmir:„Recordurile sunt făcute pentru a fi bătute”

Când vine vorba despre performanţă, Anişoara Cuşmir Stanciu refuză să se gândească la sacrificii.

A efectuat sute de sărituri, a ridicat mii de kilograme şi a alergat mii de metri. Multă muncă, foarte multă muncă. Poate şi ceva noroc. În plus, nu s-a gândit niciodată la bani. Aşa a bătut de şase ori recordul mondial în proba de săritura în lungime pe care l-a dus la incredibila bornă de 7,43 m. Era 4 iunie 1983. Dar, fără voia ei, a trebuit să se retragă. Apoi, o altă mare „performanţă”, unică şi specială: fiica ei, Raluca Sabrina. În rest, o poveste de viaţă…


I Săritura în lungime este proba în care sportivii fac sute de sărituri, aleargă mii de metri şi ridică alte mii de kilograme. O de­finiţie cam simplistă, însă convingătoare. Sunteţi de acord cu ea?

I Datoare?

I Primii paşi spre marea performanţă au început la Brăila. Corect?

I Când au apărut primele rezultate de top?

Probabil că este singurul meu regret atunci când vorbesc despre activitatea competiţională. Două vertebre au luat-o razna, una în faţa celeilalte. Nimeni nu a ştiut să-mi spună dacă am venit cu problema de acasă sau am «câştigat-o» pe parcurs. Cert este că durerile erau groaznice şi, în orice moment, exista posibilitatea ca, datorită efortului, să ajung la complicaţii grave. Dacă îmi dădea cineva atunci o mică speranţă m-aş fi întors în competiţii doar pe vorbe”.

I Ce a contat mai mult: con­tractul sau performanţa?

I Cât de greu este drumul spre vârful piramidei? Au­rul de la Los Angeles a fost răsplătit cu un amă­rât de video. Fiecare spor­tiv are povestea lui…

I Dacă nu respectăm isto­ria sportului românesc şi performerii săi nu avem cum să construim viito­rul. Tinerii sportivi au ne­voie de modele de succes. Ca Anişoara Cuşmir Stanciu. Ce spuneţi?

Îmi place să călătoresc. Am serbat 20 de ani de la cucerirea titlului olimpic chiar la Los Angeles, împreună cu fata mea. Altfel, colind Europa. Noi două avem o des­tinaţie preferată: Palma de Mallorca. Acolo este foarte liniştitor şi rela­xant. O altă pasi­une este cititul. Prefer scriitorii români. Îl iubesc pe Octavian Paler, dar îmi place şi Herta Muller. Şi Alexandr Soljeniţîn. La cate­goria «parfumuri» am descoperit. «Armani».” Chiar în Palma de Mallorca şi de atunci am făcut o pasiune pentru el. Nu uit restauran­tele. «Casa di David» este prima opţiune. Un loc liniştit unde se mănâncă foarte bine”.

I Apropo, care este poves­tea acelui 7,43 m din 4 iu­nie 1983? Un record mon­dial care, la vremea respectivă, a făcut încon­jurul planetei!

I 1984 este anul Olimpiadei de la Los Angeles. Mulţi dintre sportivii români prezenţi acolo o consideră printre cele mai frumoase. Este valabil si pentru dv.?

I Anume?

I Din câte îmi dau seama, e mai mult decât sport. Iubiţi săritura în lungime?

I Cariera de sportivă se leagă de Clubul Sportiv al Armatei Steaua. Ce a însemnat Steaua?

I Vă simţiţi împlinită?

I Cât de mult v-a ajutat fa­milia?

Soţul meu, Paul Stanciu, este om de afaceri. Cum se spune pe la noi, el ţine casa. Si el a făcut sport de performanţă. Tot atletism, dar la 100 metri plat. Ne-am cunoscut într-un canto­nament, undeva la Câmpulung Muscel. Apoi ne-am pierdut cumva, în aceeaşi lume. L-am regăsit în 1983 când ne-am căsătorit. Un om care a fost mereu alături de mine şi de copilul nostru, Raluca Sabrina Stanciu. Un copil special.”

I Eu cred că modele de suc­ces precum Anişoara Cuşmir Stanciu trebuie să fie promovate. În anii ’80 cum era?

I Dar astăzi?