502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
BUSINESS

Antero Inkari: „România este extrem de interesantă pentru capitalul finlandez

October 5th, 2007, com 2 comentarii

După intrarea României şi Bulgariei în UE, interesul Finlandei pentru aceste două ţări a crescut simţitor, atât în domeniul comerţului cât şi în cel al investiţiilor. Finlanda este ţara cu una dintre cele mai performante economii din lume. în ultima perioadă au avut loc întâlniri bilaterale româno-finlandeze în vederea apropierii comerciale, financiare şi culturale între cele două ţări. Dl. Antero Inkari, consilier al Ambasadei Finlandei la Bucureşti, ne-a oferit câteva informaţii despre toate acestea.

^ Ce v-a impresionat când aţi ajuns prima oara în România?

 • Am ajuns în România acum mai bine de trei ani. Am sosit aici venind din Ungaria, cu masina, trecând pe la Sibiu si pe Valea Oltului, zone care m-au impre­sionat foarte mult. Cel mai uimitor lucru a fost să descopăr că România este o ţară cu o suprafaţă destul de mare, poate nu atât de mare ca Finlanda, dar mare.

 • Ce stiaţi despre România înainte de a veni aici?

 • Nu foarte multe lucruri, puţină isto­rie, un pic despre perioada lui Ceausescu, câte ceva despre cultura română si că românii sunt un popor cu un puternic simţ sportiv, ca si finlandezii.

 • Care este nivelul relaţiilor diplomatice si al tranzacţiilor economice dintre Finlanda si România?


 • Finlanda are în mod tradiţional relaţii foarte bune cu România, Bucurestiul a fost printre primele capitale din Europa care au recunoscut indepen­denţa Finlandei în 1917 si a stabilit relaţii diplomatice cu această ţară, deschizându-si ambasadă la Helsinki, iar noi la Bucuresti. Cât priveste relaţiile eco­nomice dintre Finlanda si România, aces­tea nu au un nivel foarte ridicat, nu a exi­stat un schimb comercial foarte dezvoltat între cele două ţări, dar acum comerţul pare să fie în plină crestere si chiar una rapidă. Acum două săptămâni, ministrul finlandez al Afacerilor Externe si Dezvoltării, dl. Paavo Vayrynen, a fost la Bucuresti însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri. Există un puternic interes finlandez pentru investiţii în com­panii din România si Bulgaria. în 2006, exporturile finlandeze în România au crescut cu 42,2%, adică au atins un nivel de 130 milioane de euro, iar importurile din România către Finlanda au crescut cu 26%, adică 59,3 milioane de euro. Această tendinţă a continuat si în primele luni ale lui 2007.

  Antero Inkari a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe a Finlandei timp de 30 de ani. A început ca specia­list în problemele fostei URSS apoi trei ani a lucrat la Kiev si alţi trei ani în Helsinki. Din 2004 este consilier la Ambasada Finlandei din Bucuresti.

 • Care sunt compani­ile finlandeze puternic impli­cate în România?

 • Nokia este desigur cea mai mare dintre ele. Nokia va avea o fa­brică de tele­foane mobile la Cluj- Napoca. Vor fi investiţii majore acolo, de 60 de mi­lioane de euro, şi aces­tei linii de producţie i se vor alătura alte companii colaterale astfel încât întreaga sumă pentru proiectul Nokia va atinge cifra de 200 milioane de euro. Mai sunt si alte companii finlandeze care investesc sau vor investi în România, nu atât de mari precum Nokia, dar destul de impor­tante. Mă gândesc aici la Rautaruukki (Ruukk/), producător de sisteme integrate din metal, care si-a stabilit sediul la Giurgiu, UPM-Kymmene Corporation, OMX Group, Automaster OYs.a. Nivelul investiţiilor finlandeze, altele decât Nokia în România, va atinge aproximativ 100 de milioane de euro.

 • Care sunt principalele atracţii turistice pentru un român care doreşte sa meargă în Finlanda, dar pentru un finlandez care vizitează România?

 • Primul pe listă ar fi faimosul ţinut al Laponiei – Lapland, îl avem pe Mos Crăciun, avem un arhipelag foarte fru­mos, apoi să nu uităm că Finlanda este ţara celor 1.000 de lacuri, pe scurt, sunt o mulţime de locuri frumoase de văzut. Să nu uităm nici de aurora boreală. în ceea ce priveste atracţiile turistice românesti pentru finlandezi, foarte mult timp a fost Marea Neagră fiindcă Finlanda e o ţară nordică si cu foarte mult frig asa că finlandezii caută mai mult soare. însă, nu numai Marea Neagră este un punct de atracţie, mai sunt în România munţii, iar în ultimul timp vin din ce în ce mai mulţi turisti finlandezi, mai ales că si compania Romavia a deschis o linie aeriană directă între Helsinki si Bucuresti care efec­tuează curse de patru ori pe săptămână. Astfel, sosesc la Bucuresti mereu grupuri de turisti din Finlanda. De obicei princi­palele lor destinaţii sunt Brasov, Sibiu, Sighisoara, în general Transilvania.

 • Dacă ar trebui să caracterizaţi România cu bune şi rele, ce aţi trece la capi­tolul bune şi ce anume la capitolul rele?

 • La capitolul bune as spune: oameni drăguţi, o ţară frumoasă cu locuri superbe de vizitat, iar la lucruri rele as trece transportul, prea multe masini si un obicei de a conduce în trafic adesea stresant.

 • Ce ar trebui să înveţe România de la Finlanda?

 • Sunt multe lucruri de spus aici, dar cred că, poate cel mai important este sis­temul de scolarizare finlandez care, potrivit studiilor internaţionale, are un standard foarte ridicat si apreciat, mai este apoi domeniul cercetării si tehnolo­giei si, de asemenea, ecoturismul, unde avem o experienţă foarte bogată.

 • Când spuneţi Finlanda, care este cuvântul şi imaginea care vă vin imediat în minte? Dar când spuneţi România?

 • Norvegia – nord, o ţară nordică, doar cinci milioane de locuitori pe un teri­toriu mai mare decât al României (333.145 kmp comparativ cu România care are 237.499 kmp – n.r.). O ţară tăcută, linistită. România – o ţară sudică, latină, unde oamenii vorbesc foarte multe limbi străine.

Taguri:

Comentarii

 1. Accident Videos…

  If you want a great to watch funny accident videos then check out my site….

 2. Accident Videos…

  If you need a great to watch funny accident videos then check out my site….

Comenteaza