- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Apusuri romantice în Santorini

O insulă pentru căutătorii de sublim, mereu îndrăgostiţi… Cu situri arheologice, podgorii şi plimbări cu măgăruşii care te captivează în timpul zilei. Şi un spectacol unic, de privit numai în doi la apus.  Simţi ritmul insulei imediat: e simplu ca dansul pentru Zorba Grecul şi frumos precum casele albe.

Santorini abundă în atracţii turistice şi locuri pe care le poţi explora în timpul zilei. Minunatele plimbări până în apropierea lagunei Caldera, croazierele cu vaporul, satele virgine dornice să le descoperi fac parte din farmecul insulei. Siturile arheologice dau o strălucire fascinantă vechilor civilizaţii.


De cum ajungi în insulă te întâmpină ghidul cu zâmbetul larg care îţi urează Kalimera (Bună ziua!). Conduce uşor şi vizibil toropit de căldură pe drumul şerpuitor spre Oia, acompaniat la fiecare pas de casele cuminţi, albe cu acoperişuri albastre, care stau urcate, până sus, în vârful insulei. În fiecare seară, ai rezervat un spectacol inedit, pentru care ai străbate o lume întreagă, ca musulmanul la Mecca. Terasele de pe malul mării care oferă o panoramă superbă asupra locului unde urmează să apună soarele sunt împânzite de turişti. Încet, încet şi scările, terasamentele şi meterezele de la Oia sunt ocupate de spectatori înarmaţi cu aparate de fotografiat şi camere de luat vederi. Fiecare se pregăteşte să întâmpine clipa de frumuseţe: încă strălucitor, soarele coboară lin spre mare şi, pe măsură ce se apropie de albastrul apei, discul său imens şi perfect rotund devine portocaliu, apoi roşu, umplând cerul şi pământul de culori. Merită să trăieşti momentul alături de persoana iubită, doar vă aflaţi în locul cu cele mai numeroase vile pentru luna de miere!


Aşezată într-un perete vulcanic, pe o faleză înaltă de 300 m, Fira este un loc superb. Casele de un alb orbitor, cu acoperişuri rotunjite, par chilii săpate în lava pietrificată, iar străduţele înguste şi labirintice duc spre magazine cu suveniruri şi bijuterii, baruri, restaurante. Frumuseţea lor îţi încântă privirile, iar bijuteriile au un farmec aparte. Unele magazine vând cărţi de joc cu imagini erotice din vechea artă greacă, iar supermarketurile îţi oferă produse locale: fistic, vinuri excelente şi cimbru.

Pentru o incursiune în insulă, mergi la Muzeul Arheologic care are o colecţie impresionantă cu exponate din siturile Akrotiri şi din Vechea Thira, statui romane şi statuile Cycladic.

Dacă eşti o fire energică, la 12 km de Fira există un sat încântător, aflat în nordul insulei. Rezervă-ţi două ore pentru a admira şi laguna Caldera!


Thira, oraşul aflat la cea mai mare altitudine a unui deal, oferă imagini spectaculoase şi dramatice asupra insulei Santorini şi a insulelor vecine. Oraşul nu a fost locuit până în secolul IX î.Hr., iar excavaţiile au revelat ruinele templelor romane şi bizantine, teatrul, gymnasiumul şi o piaţă. Muzeul Preistoric din Thira deţine picturi murale din situl arheologic Akrotiri, recent aduse în insulă după ce o perioadă s-au aflat în Muzeul Naţional Arheologic din Atena. Merită să vezi mai întâi picturile şi apoi să vizitezi Cetatea Akrotiri (aflată pe coasta de sud a insulei) pentru a intra, fie şi imaginar, în atmosfera popoarelor care au trăit pe aceste tărâmuri înainte de erupţia vulcanului de acum 3.600 de ani.


Santorini este faimos prin vinurile şi podgoriile sale şi oferă turiştilor posibilitatea de a degusta specialităţile vinicole. Totul începe cu un aperitiv tipic grecesc numit ?mezedes? (alcătuit din frunze de viţă-de-vie şi peşte). Muzeul Vinului, aflat pe strada Kamari, are o fascinantă cavă unde este expus echipamentul şi uneltele folosite pentru producţia vinului încă din 1600.


O plimbare cu telegondola din Fira în port este un must-have, îţi ia numai trei minute, dar este cu adevărat antrenantă (şi mai puţin obositoare decât în cazul în care ai merge pe jos). În port sunt multe vapoare care organizează minicroaziere până la insuliţele, vulcanice  Palea Kameni şi Nea Kameni. Merită să te aventurezi pentru a înota în izvoarele cu apă caldă ale insulei Palea Kameni şi pentru a urca în vârful vulcanului Nea Kameni, încă activ, unde vei vedea cum lava se ridică spectaculos de pe pereţii craterului. La întoarcere, rezistă tentaţiei de a lua din nou telegondola  şi spune „Da!“ unei plimbări cu măgăruşul până la Fira. Este frenetic, distractiv: pregăteşte-te, picioarele se vor legăna pe şa şi păstrează-ţi echilibrul ori de câte ori măgăruşul face curbe pe străduţele înguste cu clădiri apropiate.

www.besttourism.ro