Arsenal Park Transilvania – unitate militară de vacanță
September 19th, 2012, Revista Flacara Comenteaza TweetElicoptere și avioane de luptă, diverse vehicule blindate, mitraliere și alte accesorii – iată ce puteți vedea într-un inedit muzeu în aer liber aparținând unei „unități militare de vacanță”.
Dar Arsenal Park Transilvania este mai mult decât atât. Aici puteţi face instrucţie militară, vă puteţi plimba cu autovehiculele cu şenile, cu drezina, vă puteţi sui în avioane şi elicoptere, vă puteţi caza în TAB- uri, puteţi servi masa la popotă – şi toate acestea fără a vă simţi încorsetaţi de un regim cazon, dimpotrivă, entertainmentul şi libertatea îşi dau întâlnire într-o experienţă aparte. Încă de cum ajungeţi în Orăştie, un orăşel hunedorean liniştit, veţi da cu ochii de reclamele cu Arsenal Park şi veţi observa destui localnici purtând uniforme de camuflaj. Intrigaţi sau curioşi, vă veţi îndrepta poate într-acolo, iar ceea ce veţi găsi pe terenul fostului depozit de muniţie vă va tăia răsuflarea. După ce vă veţi legitima la poartă (că doar e unitate militară!), veţi da cu ochii de primele maşinării cu care este împânzit tot domeniul: o mitralieră, un elicopter, un avion. Apoi paşii vă vor purta firesc către Comandament, clădirea în care se face „înrolarea” benevolă a turiştilor care optează fie pentru o simplă vizită a întregului areal, fie pentru un sejur mai scurt sau mai lung. Indiferent de alegere, ea este una bună.
Pentru cine nu şi-a dat încă seama, Arsenal Park Transilvania este un complex hotelier (cotat la 4 stele) axat pe o tematică militară, prin urmare şi oaspeţii care-i trec pragul trebuie să se supună unui regim special, care este acela al distracţiei maxime. Unicat în România, se pare că este la fel şi în sud-estul Europei. Iar dimensiunile acestui loc sunt pe măsură: peste 80 de hectare de teren în mijlocul unei păduri de foioase pe care sunt amenajate vile şi clădiri cu camere de cazare, buncăre, tot soiul de maşinării militare, terenuri de tenis, de minigolf, airsoft etc.
Prin anii 1936-1938, regele Carol al II-lea a dispus amenajarea unui spaţiu vast la marginea Orăştiei pentru ca armata să efectueze diverse experimente cu muniţie şi explozibil. În preajma celui de-Al Doilea Război Mondial fabrica a căpătat notorietate, fiind al doilea producător de muniţie din Europa. Anii au trecut, iar autorităţile comuniste au păstrat această destinaţie strategică. După 1989, fabrica s-a degradat pentru ca să fie apoi scoasă la vânzare. Intrat în proprietatea grupului de firme Bega Grup din Timişoara, locul avea să fie schimbat nu din temelii – căci piesele de artilerie şi structurile de cazare/ masă au rămas – ci să-i fie atribuit alt rol, unul eminamente turistic. Proiectul a prins contur când s-a luat decizia înfiinţării unui parc tematic militar în care lumea să aibă parte de senzaţii de adrenalină şi de momente de relaxare deopotrivă.
Arsenal Park a fost inaugurat în iunie 2009, în urma unei investiţii în valoare de 20 de milioane de euro. Buncărele și depozitele de muniţie abandonate ale fostei fabrici Rompiro au fost transformate în locuri de cazare (în total 200), iar turiştii au la dispoziţie camere pentru soldaţi (cu paturi suprapuse), pentru ofiţeri, pentru generali şi pot chiar ocupa aşa-numitele camere Tun şi camere TAB, dotate, fireşte, cu tot confortul.
Ca orice complex „all inclusive” care se respectă, Arsenal Park pune la dispoziţia turiştilor o mulţime de posibilităţi de petrecere a timpului liber: instrucţii militare pe poligoane speciale pentru trageri; concursuri de airsoft sau paintball în care participanţii sunt dotaţi cu carabine, puşti cu lunetă, pistoale cu bile de plastic sau bile cu vopsea, echipamente de protecţie, căşti şi costume de camuflaj pentru lupte de gherilă urbană, scene de comando prin pădure, înfruntări prin tranşee pe dealurile accidentate; plimbare cu blindatele prin şanţuri şi peste obstacole, cu escaladarea unei rampe de peste 45 grade sau coborârea unei pante aproape verticale; plimbarea cu bicicletele, ATV-urile, Golfcar şi Segway pe aleile asfaltate ale domeniului sau pe cele pietruite ori prin pădure; tir cu arcul, cu arbaleta şi cu alte mijloace; practicarea unor sporturi precum minigolf, baschet, volei etc.
Această ofertă distractivă este completată de una instructiv-educativă, în care punctele forte sunt admirarea unui perete cu fresce ale unor obiective turistice din judeţul Hunedoara, executate de pictori şi artişti importanţi, vizitarea unui sat dacic şi a muzeului militar în aer liber cu exponate reprezentative. Fiind situat în proximitatea cetăţilor dacice (Sarmizegetusa Regia, Costeşti-Cetăţuie, Blidaru etc.), Arsenal Park dispune de un mic sat dacic cu trei căsuţe şi un cort ce pot găzdui între 20 şi 60 de persoane fiecare, pentru diferite evenimente. Cât priveşte muzeul militar, acesta conţine 70 de tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere și tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanţă militară, o locomotivă, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26 etc.
Ce-ar mai fi de spus despre această interesantă unitate militară de vacanţă? Că puteţi explora în voie întregul domeniu, că puteţi efectua diverse antrenamente, că puteţi servi masa la restaurantul tip popotă, cu condiţia să dispuneţi de suficiente resurse financiare, căci tarifele practicate sunt pe măsură. Cu siguranţă, cine poposeşte aici va reveni şi altă dată, dornic să încerce şi alte experienţe/senzaţii la fel de atractive.
Alte „distracții“ la „Arsenal Park“: plimbarea cu drezina pe o distanță de 300 m pe linia unde altădată treceau vagoneții încărcați cu armament; „Treasure Hunt“, adică ascunderea și căutarea unor „comori“; urmărirea unor filme și a unor spectacole în amfiteatrul din dotare etc.
Mai multe detalii despre „Arsenal Park Transilvania“ găsiți pe www.arsenalpark.ro
text și foto: Adina Baranovschi și Bogdan Baranovschi
Almanah Flacara 2012 Tweet