- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Atelier aici pentru pitici

Copiii din localităţile vecine Bucureştiului nu aveau nici un club sau centru „after school” care să vină în sprijinul lor şi al părinţilor prin programe interesante, complementare celui de la grădiniţă. Cineva s-a gândit si la acest aspect si a înfiinţat, acum o lună, la Ghermănesti, clubul „Atelier aici”, unde piticii iau lecţii de engleză, pian, arte plastice si artă dramatică.

Mi se pare o idee minunată «Atelier aici», iar proiectul trebuie să aibă susţinere din partea autorităţilor locale si pe mai departe. Cluburile de genul celui de aici oferă în schimb şansa de a asimila prin joc, ele­mente de cul­tură absolut necesare în dezvoltarea lor ulterioară.” – Niculescu Lucian, părinte.

O sală mare, cu pereţii decoraţi cu buline mul­ticolore şi desene năstruşnice. Din tavan se lasă pe o aţă norişori de vatelină albă. Felurite jucării, confecţionate manual şi frumos aranjate se odih­nesc în rafturi. Câteva mese şi scaune mici, foarte mici, aşa ca pentru cei şapte pitici, îşi aşteaptă stăpânii lângă fereastră. Într-un colţ tronează maiestuos un pian. Creioane colorate, carioci, coli de hârtie stau cuminţi pe mese. Gata, liniştea ia sfârşit, în hol e zarvă mare. Pe uşa clasei intră veseli, nu cei şapte pitici din poveste, ci vreo pai­sprezece preşcolari care s-au înscris în clubul Atelier aici din satul Ghermăneşti, comuna Snagov. Azi, au venit la cursurile de arte plas­tice ţinute de doamna profesoară Madi Miro- nescu. Picii întreabă nerăbdători ce vor face azi. Află că vor colora. Până să înceapă lucrul câţi­va îmi acordă un interviu scurt şi la obiect. „Mă numesc Victor, am şase ani, şi-mi place să pictez. Doamna ne spune ce model să pictăm şi noi pictăm. Eu fac şi cursuri de limba engleză. Uite, în engleză la avion se zice plain şi la maşină se zice car.” Sabina are cinci ani şi mă trage de mânecă spunându-mi: „Dar pe mine nu mă întrebi? Mie îmi place cel mai mult să pictez şi să cânt la pian.” Măriuca, un îngeraş de fetiţă în vârstă de 3 ani şi opt luni, îmi arată că ştie chiar să-şi scrie numele: MARIA. Gata, dna profesoră atrage atenţia copiilor că vorbesc prea mult în loc să se apuce de lucru, zumzetului de la început îi ia locul concentrarea. Micuţii se apucă să co­loreze cu râvnă. Se aşterne o linişte voioasă, în­treruptă din când în când de câte un glăscior cristalin.

Proiectul Atelier aici din Ghermăneşti aparţine asociaţiei Eruditio, născută din necesitatea ret simţită de părinţii copiilor din satele limitrofe Snagovului care au realizat că, la vârste fragede, micuţii au o mare putere de asimilare a infor­maţiilor prin joc, potenţial pe care grădiniţele de stat, prin programa oferită, nu-l valorifică aşa cum trebuie. Pe de altă parte, să-şi ducă copiii la cluburile şi centrele after school din Bucureşti reprezintă un dezavantaj, având în vedere că se pierd ore bune pe drum, iar micuţii obosesc peste măsură. Şi atunci? Atelier aici vine în întâmpinarea tuturor acestor nevoi oferind picilor posibilitatea să înveţe să fie creativi.