Ateliere de înfrumuseţat realitatea
May 17th, 2012, Alex Ştefănescu

„…comunistul trebuie să fie frumos, inteligent, responsabil, clarvăzător, curajos şi incoruptibil, dar să şi şchiopăteze puţin, eventual din cauza unei pietricele pe care un capitalist i-a băgat-o în pantof.”
Volumul colectiv Între noi, cuvântul este dedicat împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui Eminescu. Autorii, membrii unui cenaclu condus de Ion Machidon, au avut o intenţie frumoasă, să omagieze, prin versurile lor, amintirea marelui poet. Dar, ca şi alţi amatori, n-au înţeles că omagierea cea mai potrivită ar fi fost scrierea unor poezii valoroase, şi nu a unor imnuri de slavă, de genul celor care i se dedicau şi lui Ceauşescu. Iată un asemenea imn, scris de Ecaterina Mihai. Cuvintele mari folosite, intonaţia declamativă, sugestia de muzică de fanfară şi de fluturare de steaguri, totul aminteşte de versurile encomiastice închinate înainte de 1989 dictatorului comunist:
„De n-ai fi fost născut aici în glie/ Te-aş fi cioplit în piatră de bazalt/ Ca să rămâi ca muntele-n vecie/ Şi să priveşti, cu ochii spre înalt.// De n-ai fi fost veşmânt în temelie/ Acestei limbi ce curge ca izvor/ Te-aş fi zidit din lutul luat din glie/ Iar tu să fii pe Terra trăitor.”
Unii autori încearcă să renunţe la retorica aceasta a proslăvirii, înlocuind-o cu o evocare săltăreaţă şi dezinhibată, cum procedează Sorica Pacioga.
„Eminescu, drag odor,/ Geniu răsfăţat de muze/ Şi de-a artelor fior,/ Străluceşti în infinit/ Filosof cu chip de sfânt,/ Revelaţie divină/ Întrupată pe pământ!/…/ Viaţa nu ţi-a fost uşoară,/ Aruncat în disperare/ De Partidul Liberal/ Ai trăit zile amare –/ Dureros «Apus de Soare»/ Heruvim cu aripi frânte,/ Ai sfârşit în mod brutal.”
Comic este şi faptul că autoarea îi povesteşte lui Eminescu propria lui viaţă. Ea îl informează cu dezinvoltură pe poet că n-a avut o viaţă uşoară şi că a sfârşit-o într-un mod brutal.
Mai rămânea să-i aducă aminte că a scris poezii.
*
O broşură întreagă dedică Silvian Iosifescu, în 1954, unei probleme false: cum este – şi cum ar trebui să fie – înfăţişat comunistul în literatură. Broşura, intitulată Oameni deosebiţi, cuprinde tot felul de instrucţiuni, care se contrazic între ele. În esenţă, Silvian Iosifescu cere poeţilor şi prozatorilor să îl prezinte pe comunist ca pe un Făt-Frumos, dar nu exact ca pe un Făt-Frumos, ca să nu devină neverosimil. Cu alte cuvinte, comunistul trebuie să fie frumos, inteligent, responsabil, clarvăzător, curajos şi incoruptibil, dar să şi şchiopăteze puţin, eventual din cauza unei pietricele pe care un capitalist i-a băgat-o în pantof.
În prima parte a îndrumarului său, autorul face un portret-robot al comunistului;
„Comunistul nu acţionează mânat de vreo mistică a producţiei sau a luptei în sine. Scopul acestei producţii şi al luptei pe care o duce îi este clar şi prezent. Umanismul socialist pune progresul şi fericirea omului ca ţel suprem, ca lege fundamentală. Comunistul îşi subordonează acţiunile acestui ţel, fericirii poporului său, pe care o ştie solidară cu fericirea omenirii muncitoare în general. Patriotismul socialist corelat cu internaţionalismul proletar apar ca date esenţiale tipului de comunist.”
Să ni-l imaginăm pe un scriitor care a acceptat să facă din literatură un instrument de propagandă scriind la masa lui de lucru cu broşura lui Silvian Iosifescu deschisă alături. Personajul imaginat de el, fost cizmar, cu un nume provenit dintr-o poreclă, Vasile Curcă, trebuie, deci, să coreleze patriotismul socialist cu internaţionalismul proletar. Încâlcită problemă! Depăşit de situaţie, transpirat, scriitorul dă paginile broşurii mai departe şi ajunge la exemple de comunişti din literatura sovietică. Iată unul: Davîdov, activist într-un sat, închide recolta de grâu într-un hambar, iar când femeile din sat îl bat, ca să-i ia cheia, el le priveşte cu înţelegere:
„La un moment dat, Davîdov, zdrobit de lovituri şi plin de sânge, pronunţă câteva cuvinte care arată că, chiar în clipa aceasta când oamenii întărâtaţi s-au ridicat împotriva lui, el păstrează limpede în minte sensul întregii sale activităţi şi nu poate simţi ură faţă de cei pentru care luptă.”
Aşa ar trebui să procedeze, deci, şi Vasile Curcă, atunci când ar lua bătaie de la cei din jur; să explice că le vrea binele şi că nu-i urăşte; în momentul în care vor avea şi ei pregătire politică vor înţelege că partidul comunist îi înfometează în interesul lor.
nr. 5 / mai 2012 Tweet
Cel mai complet domeniu unde gasesti tipsuri in ceea ce priveste site-ul dumneavoastra.
promoveaza website