avocatnet.ro, un site despre afacerile cititorilor
August 23rd, 2011, Radu Pocovnicu Comenteaza TweetCum e să ai o afacere pe internet? Am aflat cum se fac bani în online de la bloggeri cu pedigree în presa scrisă, VIP sau IT, vom cunoaşte câte ceva şi despre felul în care funcţionează piaţa în zona business-ului. Despre avocatnet.ro ne vorbeşte Alin Popescu.
„Iniţial, în 2001, site-ul a apărut ca o revistă de drept on-line. Nu era un proiect care trebuia să schimbe lumea şi nici să dovedească neapărat ceva. Trebuia să fie un loc unde specialiştii scriau articole, iar alţi specialişti le citeau. Apoi, împins de la spate de cerinţele cititorilor, site-ul s-a transformat într-un loc în care specialiştii comunicau între ei. Drumul s-a continuat firesc, tot prin ajutorul cititorilor, când oamenii obişnui]i şi-au dorit să afle răspunsuri la problemele lor de la specialiştii care accesau avocatnet.ro. Astăzi suntem un serviciu on-line, o platformă de comunicare prin care oamenii interacţionează, împărtăşesc experienţe, se ajută reciproc în rezolvarea unor probleme. Cifrele vorbesc de la sine atunci când este vorba despre impactul social al avocatnet.ro. în rândul oamenilor din România. În fiecare lună, se scriu aici peste 40.000 de răspunsuri la întrebările puse de specialişti sau oameni obişnuiţi. În fiecare lună, în medie, cel puţin 800.000 de oameni accesează avocatnet.ro. pentru ştirile, comentariile, analizele sau răspunsurile pe care le oferă comunitatea.”
„Cred cu tărie că succesul avocatnet.ro se datorează a două lucruri: comunitatea şi echipa de administrare.”
Un astfel de site aduce după sine o comunitate de interes şi un profil anume al vizitatorului. Cum arată acest profil? „Suntem accesaţi în special de către oameni educaţi, cu vârste între 30 şi 40 de ani, cu un nivel al veniturilor peste medie. Dacă ar fi să ne referim la ocupaţia cititorilor avocatnet.ro., noi am identificat trei mari clase ocupaţionale: liber profesioniştii (avocaţi, contabili, consultanţi în afaceri în general), antreprenorii şi administratorii unor afaceri mici şi mijlocii, studenţii şi oamenii fără studii juridice sau economice. Dacă înainte Bucureştiul era de departe majoritar, astăzi vorbim de o pondere geografică oarecum similară în rândul tuturor provinciilor istorice ale României.” În privinţa direcţiei generale pe care o urmăreşte site-ul, Alin Popescu ne lămureşte. „În ultimul an, a devenit foarte clar faptul că avocatnet.ro. are una dintre cele mai curate audienţe de business din România. De regulă, ne gândim la audienţele de business ca la grupuri de oameni care vorbesc despre bursă ori despre indici macroeconomici. În realitate, însă, business înseamnă în primul rând oameni care-şi gestionează şi administrează propriile afaceri, înseamnă legislaţie şi contabilitate, înseamnă previzionare fiscală şi multe alte lucruri pe care noi le facem de ani buni de zile pentru cititorii noştri. Aşa încât astăzi tratăm cu preponderenţă subiecte legate de afacerile cititorilor noştri: cum să-şi înfiinţeze şi administreze propriile afaceri sau afacerile pentru care oferă consultanţă.”
În practică, problemele de ordin juridic sunt rezolvate apelând la un avocat sau birou de consultanţă. Pot fi astfel de chestiuni soluţionate doar on-line, accesând avocatnet.ro.?
„Uneori, problemele noastre juridice sau fiscale se rezolvă cu un simplu răspuns de la cineva care a mai fost în situaţia respectivă sau care se pricepe la rezolvarea unor astfel de situaţii. Dacă luăm, spre exemplu, o problemă de genul „Cum mă pot debranşa de la RADET?”, soluţia e o procedură şi atât. Nu e nevoie de un birou de consultanţă. În alte cazuri, începutul soluţiei unei probleme e tocmai găsirea unui consultant capabil să rezolve problema. Iar avocatnet.ro., spre deosebire de cataloagele de numere şi adrese utile, îţi oferă şansa să observi consultantul respectiv în acţiune, înainte de a-i solicita ajutorul. Dacă stai să te gândeşti bine, asta e ideea până la urmă: nu să-ţi angajezi avocat sau contabil, ci să-ţi angajezi un avocat sau un contabil care să îţi rezolve problema.”
Când te gândeşti la un avocat, îţi imaginezi un tip care controlează foarte bine discursul, cuvintele… Cum e pe internet? „Eu mi-am dorit o afacere pe internet din momentul în care mi-am dat seama că nu eşti nevoit să te întâlneşti faţă în faţă cu clienţii tăi. Aşa că, dacă eşti timid sau ai o problemă în a comunica bine, să ai o afacere pe internet e cel mai bun lucru.” Dar e necesar ca un avocat să aibă si cunoştinţe de IT? „Fără cunoştinţe de IT, o afacere pe internet e aproape sortită pieirii. Aşa încât, de 8 ani, avocatnet.ro. are propria echipă de dezvoltare web (programare, design şi administrare de servere). În plus, un publisher on-line trebuie să ia în calcul şi faptul că textele redactate pentru mediul în care el îşi desfăşoară activitatea trebuie să fie diferite de textele redactate pentru print. Jurnaliştii din mediul on-line au nevoie de cunoştinţe speciale despre modul cum se parcurge şi înţelege textul în lumea on-line, despre modul în care influenţează titlul percepţia cititorului şi poziţionarea în motoarele de căutare, despre facilităţile suplimentare pe care le oferă softu- rile de administrare a conţinutului şi multe altele. Din punctul meu de vedere, un jurnalist on-line care nu înţelege conceptul de HTML are puţine şanse să-şi dezvolte cariera în acest mediu.”
„In internet, nevoia permanentă să fii cu un pas în faţa cititorului, să îl surprinzi şi entuziasmezi, te împinge la un stil de viaţă «la limită».”‘
Se ştie, mediul on-line creează tot mai multă dependenţă, oricare ar fi domeniul de activitate. Chiar şi pentru un avocat ca Alin Popescu, care petrece tot mai mult timp în faţa computerului. „Îmi încep dimineaţa cu e-mai- lurile. Nu am răbdare şi le citesc de pe mobil, înainte să deschid bine ochii. Seara, înainte să adorm, urmez acelaşi ritual epuizant. Şi îmi propun în fiecare zi să fac ceva pentru a scăpa de dependenţa de internet pe care am dezvoltat-o în ultimii ani. La fel ca orice alt dependent, însă, cuvintele zilei sunt mereu „o să încep de mâine”, aşa că deocamdată nu mă pot lăuda cu nimic în privinţa asta.” Avocatura e o meserie bănoasă în general. Cât de prosperă e o afacere pe probleme juridice în domeniul online? „O afacere on-line nu este extrem de bănoasă. Cel puţin, nu la nivelul la care era printul înainte de criza din 2008. Dar viitorul arată bine, iar orientarea tot mai rapidă a lumii spre mediul on-line nu poate decât să mă bucure. Deocamdată, suntem în epoca în care on-line-ul este încă o speranţă, iar afacerile au nevoie de investiţii şi de puţin timp ca să-şi depăşească statutul de speranţă.”
Care sunt dorinţele, speranţele unui avocat care lucrează în mediul on-line? „Oricât pare de ciudat, din punctul ăsta de vedere nu mi-am schimbat niciodată dorinţele şi speranţele. Mi-am dorit mereu să-mi pot păstra colegii de birou măcar trei ani de la momentul angajării lor, să pot face în aşa fel încât să avem mereu bani în firmă şi să pot oferi o viziune coerentă pentru toată echipa avocatnet.ro. În privinţa viitorului, m-am condus mereu după ideea că formula fericirii e extrem de simplă: „ceva de făcut, cineva de iubit, ceva la care să speri”. Orice s-ar întâmpla, trebuie să ştii mereu că lumea şi regulile după care ea se conduce rămân aceleaşi. Lumea nu se prăbuşeşte niciodată în jurul tău, se prăbuşeşte doar decorul pe care lumea l-a îmbrăcat într-o anumită perioadă. Când începi să înţelegi asta eşti pregătit să faci faţă încercărilor ce urmează. A, şi mai am o dorinţă. Să le spun colegilor mei, în print, că le mulţumesc pentru ziarul printat avocatnet.ro. pe care mi l-au oferit zilele trecute, când am împlinit 34 de ani. Atunci a fost una dintre zilele în care am simţit că viaţa nu e tocmai rea.”