- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Barca te invită la preparate Raw Vegan

Într-o lume plină de arome, gusturi şi preparate sintetice, în care chimia, genetica şi biochimia au un cuvânt greu  de spus  în alimentaţie,  salvarea  poate   veni  de  la  „Barca“. Restaurantul „Barca“,  din Bucureşti, un local cu meniu  100% Raw Vegan, adică 100% crud,  vegetarian şi natural.

Căutam un  nou  restaurant care  să  aibă ceva de spus  în piaţa   HoReCa  din  Bucureşti. Ceva  care  să  ofere  un  meniu inedit, preţuri rezonabile şi să se fi deschis  relativ  recent. Am găsit un restaurant cochet, nu foarte pretenţios ca preţuri, cu un  nume ciudat:  Barca. Nu  vă închipuiţi că numele ar avea  vreo  legătură cu preparate culinare pescăreşti, ci mai  degrabă sugerează ideea  de  barcă salvatoare din  apele învolburate ale miilor  de meniuri de tip fast-food, şi nu numai, unde la mare apreciere sunt aditivii, potenţiatorii de gust  şi aromele asemănător naturale, unde domneşte carnea cu hormoni de creştere şi antibiotice preparată la temperaturi înalte.  Barca oferă  mâncare de tip  Raw  Vegan,   adică   mâncare vegetariană crudă,  hrană  vie,   mai   pe   înţeles   fructe, legume, seminţe, nuci, alune,  cereale, alge marine, uleiuri obţinute natural, toate  acestea pregătite pe baza unor  reţete  care multor gurmanzi,  mari iubitori de carne şi produse procesate  în   foc,  li  s-ar   părea  desprinse dintr-un film SF.

E greu  de  crezut  că poţi  mânca  un  fel de supe,  ciorbe, torturi, clătite, tarte  sau fursecuri fără  preparare  termică. Dar  se  poate  şi  încă poate  fi chiar deosebit de gustoasă. Am încercat „ciorba  de burtă“. Nu  vă închipuiţi că era de burtă!  Dar  puteai să juri că e, aşa de mult seamănă. În loc de burtă avea fâşii de ciuperci pleurotus, în loc de smântână, crema  de nuci de caju a dat  ciorbiţei  o consistenţă aparte. La Barca poţi  savura, de  asemenea, o  gustoasă supă  de linte roşie, orez cu legume şi ciuperci, sushi,  taboule, pateuri de  măsline, brânză de floarea-soarelui,  un   frumos  platou  Barca – beţişoare de  legume alături de  trei  tipuri de pateuri  vegetale, neprocesate termic,  fără aditivi precum cele din comerţ  sau poţi cere Abundenţa  verde – salată  verde,  rucola,  avocado, castraveţi şi ţelină. Bucătarul găteşte cu ulei procesat la rece, sare  de mare,  numeroase seminţe  şi condimente sosite  din  India,  China, Thailanda, alge marine, totul  fără foc, la o temperatură nu mai mare de 48 de grade Celsius, în recipiente speciale  de gătit  Raw Vegan.  În bucătăria restaurantului se prepară tort de cocos şi mentă, tort  de  mac  şi  lămâie,  tartă  cu  mere, bomboane Barca şi multe  alte  bunătăţi servite alături de sucuri naturale de fructe şi legume.

Dieta Raw Vegan presupune mâncare  100% vegetariană, preparată fără foc, din seminţe, legume şi fructe. Admite multe sucuri naturale de legume şi fructe, ceaiuri  naturale, iar vitamina B12 este preluată din algele marine.