- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Bolile sărăciei la români

Starea de sănătate este, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, starea completă de bine din punct de vedere fizic, mental şi social. Prin urmare, e de la sine înţeles că sărăcia şi sănătatea nu prea pot fi întâlnite împreună.

„Sănătatea este influenţată de asigurarea unor condiţii minime privind locuinţa şi necesităţile personale, respectiv apă potabilă, căldură, ventilaţie, haine etc. Lipsa acestor condiţii, mai ales în contextul unei subalimentaţii, favorizează o serie de boli transmisibile precum: tuberculoza, hepatita A, bolile diareice, salmo­ne­lozele,  pediculoza  şi scabia etc. De asemenea, există o strânsă relaţie între să­nătatea psihică  şi posibilită­ţile ma­te­riale.“ explică Maria Niţescu, director în Ministerul Sănătăţii.

Medicii vor­besc despre aşa-nu­mitele boli carenţiale apărute pe fondul sărăciei. Sunt două aspecte: situaţia în care o persoană nu îşi poate asigura nici cantitatea de alimente necesară şi nici tipurile de alimente necesare unei alimentaţii echilibrate, care să menţină starea de sănătate şi situaţia în care, pe fondul sărăciei, o persoană nu îşi procură toate tipurile de alimente şi apar îmbolnăviri datorate lipsei anumitor substanţe nutritive. „În primul caz, vorbim despre malnutriţii globale prin carenţă, datorate insuficienţei tuturor substanţelor nutritive. Aceste stări patologice diferite: de la o uşoară slăbire (persoane subponderale) până la caşexie şi marasm (la adult) şi încetinirea ritmului de creştere şi malnutriţie protein-calorică (la copilul mic). În al doilea caz, vorbim de malnutriţii parţiale prin carenţă, de tipul anemiilor carenţiale, rahitismului, guşei endemice, hipo şi avitaminozelor şi altele.”

Harta distribuţiei bolilor sărăciei în România în 2008: Malnutriţia – cazuri noi de îmbolnăvire: 58,9 cazuri la mie, la nivel naţional, valori mai mari decât valoarea pe ţară înregistrându-se în judeţele: CL, CV, OT, HD, AG. Guşa endemică: 60,19 cazuri la mia de locuitori, valori mai mari în: AG, BR, HD, SJ şi SV. Rahitismul avea o incidenţă de 40 cazuri la mia de locuitori, la nivel naţional, cu valori mai ridicate în judeţele SV, SB, OT, HD. Anemiile aveau o incidenţă de 65,89 cazuri la mie, la nivel naţional, cu valori mai mari în judeţele IS, HD, CV, TM şi în Bucureşti. Tuberculoza avea o incidenţă de 10,8 cazuri la mie la nivel naţional, cu valori mai mari în judeţele AR, DJ, GL, GR, MH, OT şi SV. Hepatita A a afectat 3.145 de persoane, număr mare de cazuri întâlnindu-se în SB, MS şi BH. Boala diareică acută în sezonul estival a afectat 43.648 de persoane, care au necesitat internare în spital.

„Sărăcia creează un sentiment de frustrare şi de izolare socială. Nu de puţine ori, persoanele sărace dezvoltă, pe lângă boli propriu-zise, şi tulburări psihice diverse, culminând cu suicidul.“