- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Cannelloni cu ricotta şi şuncă afumată a cote de un Merlot

Mergeţi spre casă şi vă gândiţi că frigiderul e gol, portofelul încă nu… Ce este de făcut? Vă propunem, începând din acest număr, o pagină de „mâncare şi băutură”, evident asortate între ele… Adică nişte paste sub formă de ţevi cu un vinişor roşu. Aşadar, întâi o oprire la super- market pentru câteva cumpărături şi… poftă bună! Iar despre lichid, ştiţi cum e vorba aia cu moderaţia, nu-i aşa?… Pe luna viitoare!

Cannelloni cu ricotta şi şuncă afumată a cote de un Merlot

Pasul 1. Pui la fiert un vas cu multă apă. Pui sare când a fiert si amesteci. Pui pastele la fiert, le dezlipeşti cu grijă, în apa fierbinte, cu o spa- tulă de lemn.

Pasul 2. Între timp, încălzeşti două linguri de ulei de măsline într-o tigaie, prăjeşti la foc mediu ceapa şi usturoiul, tăiate cât mai fin, până devin transparente. Pui apoi roşiile, busu­iocul proaspăt, sare şi piper. Amesteci la acelaşi foc aproximativ 5 minute, după care laşi încă 20 pe foc mic, să scadă.

Pasul 3. Bucata de şuncă afumată o tai cubuleţe mici şi o căleşti într-o altă tigaie, fără ulei, la foc puternic, până se rumeneşte.

Pasul 4. Într-un castron, amesteci ricotta cu oul, şunca prăjită şi răcită, piper şi foarte putină sare.

Pasul 5. Când pastele vor fi gata, le strecori, le transferi pe un platou şi le laşi să se răcească. În principiu, când se răcesc, tuburile de cannel- loni au tendinţa să se lipească. Le dezlipeşti cu grijă, să nu se rupă. Ba chiar le ţii sub jetul de apă rece pentru treaba asta. Tamponezi pastele cu puţină hârtie de bucătărie pentru a scăpa de surplusul de apă. Umpli cannelloni cu ameste­cul de brânză şi şuncă, cu o linguriţă, având grijă ca umplutura să se distribuie egal pe inte­riorul tuburilor şi să nu rupi pastele.

cannelloni – 6 tuburi; • ricotta – 100 g; • şuncă afumată – 100 g; • un ou; • o ceapă; • usturoi – doi căţei; • roşii decojite, în bulion – 400 g (o cutie); • ulei de măsline; • busuioc;

 

Pasul 6. Ungi un vas de sticlă termorezis- tentă cu puţin unt, pui pastele umplute, dis­tanţate între ele, iar deasupra torni sosul cu roşii, ceapă şi busuioc. Le pui la cuptor, la foc mediu, unde vor sta aproximativ 30 de minute. În farfurie, razi parmezan peste fiecare porţie.

Hmm! Nu e o mâncare grea, dar nici uşoară sau vegeta- riană nu e. Gusturile sunt energice – şuncă afumată, brânză, busuioc, usturoi. Toate astea, plus roşiile din sos şi finalizarea la cuptor mă duc cu gândul la un vin roşu. Un roşu proaspăt, cu aromă energică de fructe de pădure… Nu, mai bine vişine, vişine în toate formele posibile: abia pârguite, supracoapte, stafidite de-a dreptul, dar şi dulceaţă de vişine şi visine din vişinată. Adaugaţi la asta o rotunjime frumoasă şi o tărie alcoolică respectabilă şi veţi descoperi unul dintre puţinele vinuri de terroir de pe la noi. Şi fiindcă trebuie să poarte un nume, să-i zicem „Emeritus”, cel mai nou merlot al lui „Rotenberg”.

reţetă Viorel Copolovici recomandare vin Cosmin Zidurean