- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Cannelloni cu ricotta şi şuncă afumată

Pasul 1. Pui la fiert un vas cu multă apă. Adaugi sare când a fiert şi amesteci. Pui pastele la fiert, le dezlipeşti cu grijă, în apa fierbinte, cu o spatulă de lemn.

Pasul 2. Între timp, încălzeşti două linguri de ulei de măsline într-o tigaie, prăjeşti la foc mediu ceapa şi usturoiul, tăiate cât mai fin, până devin transparente. Pui apoi roşiile, busuiocul proaspăt, sare şi piper. Amesteci la acelaşi foc aproximativ 5 minute, după care laşi încă 20 pe foc mic, să scadă.

Pasul 3. Bucata de şuncă afumată o tai cubuleţe mici şi o căleşti într-o altă tigaie, fără ulei, la foc puternic, până se rumeneşte.

Pasul 4. Într-un castron, amesteci ricotta cu oul, şunca prăjită şi răcită, piper şi foarte puţină sare.

Pasul 5. Când pastele vor fi gata, le strecori, le transferi pe un platou şi le laşi să se răcească. În principiu, când se răcesc, tuburile de cannelloni au tendinţa să se lipească. Le dezlipeşti cu grijă, să nu se rupă. Ba chiar le ţii sub jetul de apă rece pentru treaba asta. Tamponezi pastele cu puţină hârtie de bucătărie pentru a scăpa de surplusul de apă. Umpli cannelloni cu amestecul de brânză şi şuncă, cu o linguriţă, având grijă ca umplutura să se distribuie egal pe interiorul tuburilor şi să nu rupi pastele.

Pasul 6. Ungi un vas de sticlă termorezistentă cu puţin unt, pui pastele umplute, distanţate între ele, iar deasupra torni sosul cu roşii, ceapă şi busuioc. Le pui la cuptor, la foc mediu, unde vor sta aproximativ 30 de minute. În farfurie, razi parmezan peste fiecare porţie.

 

INGREDIENTE

● cannelloni – 6 tuburi;

● usturoi – doi căţei;

umplutura:

● ricotta – 100 g;

● şuncă afumată – 100 g;

● un ou;

sosul:

● o ceapă;

● roşii decojite, în bulion – 400 g (o cutie);

● ulei de măsline;

● busuioc;

● sare şi piper după gust

● parmezan ras;

● unt pentru uns vasul.

 

La această reţetă s-ar  potrivi un chardonnay nebaricat,  de la Crama Corcova. Aroma principală a acestui vin e de unt topit cu ardei  verde proaspăt. Nu întâmplător chardonnay-ul este cel mai băut vin alb la nivel planetar, deoarece e foarte uşor de asociat la gastronomie.