euphoria from valium buy valium valium day after

soma flexeril together carisoprodol soma vua bếp soma chap 114

is it ok to take ambien and oxycodone buy ambien ambien side effects muscle twitching

long-term efficacy of ambien buy ambien does ambien show on urine drug screen

nino tronchetti provera ambienta partners buy ambien online how to quit taking ambien cr

valium dosage for flying buy valium online diazepam buy Columbus

ambien side effect stories ambien sleep has anyone ever overdosed on ambien

xanax femme enceinte xanax without prescription sostituire lexotan con xanax

valium night before wisdom teeth diazepam 10mg valium music

soma dasgupta/chennai buy soma online no prescription buy soma Stockton

ZOOM

CARAVAGGIO ŞI MALTA

April 20th, 2008, com 33 comentarii

„Asta este o poveste veche. Pe care unii încă o mai cred. Se spune că tabloul (e vorba despre Naşterea Mântuitorului, n.a.) a fost distrus sau pierdut în timpul unui cutremur lângă Napoli. A mai fost văzut de cel puţin două ori de atunci. Şi există nenumărate mărturii referitoare la existenţa lui şi la rolurile pe care le-a jucat de-a lungul timpului. Se spune că a ajuns chiar la Johannesburg ca garanţie pentru un transport de diamante“. Gaj sau nu, oricum, povestea e fascinantă. Iar eu, unul, sunt mare amator de poveşti. Căci din poveşti se încropesc cărţile. Numai chestiile astea îmi umblau prin cap atunci când, de la Piaţa Romană, am apucat-o pe strada din spatele cinematografului Patria, să-mi cumpăr bilet pentru Malta. Unde începe aventura.

Portul Caravaggio

Caravaggio este unul dintre cei mai mari pictori ai lumii. Ai tuturor timpurilor. Cel puţin după gustul meu. Şi cheia înţelegerii operei sale este chiar Malta. Nu poţi înţelege Caravaggio fără viaţa lui. Iar viaţa lui trece inevitabil prin Malta. Am ajuns în Malta anul trecut, vara trecută, fără să ştiu că va fi o destinaţie de-a dreptul incredibilă. Era mai puţin cald decât mă aşteptam, dar de prăjit puteai să te prăjeşti la soare, dacă numai pentru asta veniseşi. Plajele sunt şi de nisip, şi de piatră, dar de o umbreluţă ai musai nevoie: aşa, ca să te simţi şic. Spuneam că Malta este o destinaţie incredibilă deoarece pe un spaţiu atât de mic se întâmplă atât de multe lucruri. Malta e pur şi simplu încărcată de istorie ca un revolver ghiftuit, până la refuz, cu gloanţe. Am întâlnit acolo, de altfel, şi una dintre cele mai extraordinare colecţii de imagini de care am avut parte. (Vă spun eu, aveţi nevoie de trei aparate de fotografiat, nu unul. Pe cele de filmat nu le mai pun la socoteală.) Totuşi, recunosc, cele mai fascinante sunt, de departe, pozele din porturi. De altfel, una dintre croaziere (Harbour Cruise) este oferită, ca un dar, de către însuşi patronul agenţiei cu care am călătorit acolo, Mark Faruggia Neville. Ca să nu credeţi că e reclamă gratuită pentru Malta, am să vă spun, doar, că găsiţi orice amănunt de travel story pe site-ul MALTA TRAVEL (www.malta.ro), singurul tur-operator care „face” direct, împreună cu linia aeriană aferentă, Air Malta, această destinaţie din România. În rest, îmi pare rău pentru dumneavoastră, dar nu am să îmi bat prea mult capul cu chestia asta. Site-ul spune tot ce trebuie să ştii despre Malta: detalii de călătorie, reţete, costuri (eu pot să spun doar că sunt speze convenabile, în jur de două sau trei-patru sute de euro, deci ceva să nu-ţi sece punga). Detest să pun acolo, pigulite, multe date pe care, oricum, le veţi găsi în ghidurile de călătorie. Pe mine mă interesează doar povestea lui Caravaggio, împletită, fireşte, aşa cum se şi cuvine, cu a Maltei. Pentru că el, Marele Pictor, Caravaggio, a fost în Malta. A stat câţiva ani acolo. A fost întemniţat. L-a jignit pe Marele Maestru (dar despre Marii Maeştri, ei bine, asta urmează să „curgă” într-un alt serial, aveţi doar puţintică răbdare, maybe next issue, who knows?). A fost, până la urmă, eliberat, mai de milă, mai de silă, cu condiţia să părăsească Malta. Ceea ce a şi făcut. A murit, apoi, în Italia. Foarte tânăr. Dar despre toate acestea, pe rând. Deşi şi eu aş vrea să povestesc pe nerăsuflate, pentru că e un subiect care mă fascinează. V-am deschis deja curiozitatea?

Oglinda lui Narcis

Un băiat, poate foarte tânăr. Cu trăsături efeminate. De care s-ar îndrăgosti şi un homosexual. Sau, poate, un metrosexual. Băiatul (bărbătuşul?) este frumos, fără îndoială. Şi este roşcat. Este pieptănat cu o cărare pe o parte. Mai precis, pe stânga. Are părul lung. Faţa contemplativă. Este îndrăgostit de sine până la refuz. Se uită într-o oglindă care, de fapt, este râul. Sau lacul. Apa toată seamănă cu o podea cu luciul de oglindă. El este îmbrăcat cu o cămaşă albă, cu mâneci bufante, peste care poartă o jiletcă în culori de un verde stins, cu model: un soi de flori. Are mâinile sprijinite pe mal. Este, de altfel, şi pe coperta unei recent apărute cărţi de la Nemira. (Cartea se numeşte chiar Obsesia Caravaggio.) Iar tabloul – nu cred că era greu să ghiciţi – este semnat Caravaggio. Vorbim, de fapt, de un detaliu din opera numită Narcis: acesta e numele pânzei. Se vede, în unde, reflectarea mâinilor. Şi genunchiul, care e dezgolit. Cut. O altă poveste. Un tablou este subtilizat. Pur şi simplu amputat din fereastra magică a ramei care îl poartă. Ciopârţit, scrâş-scrâş, cu cuţitul. Căsăpit. Cu brişca. Furăciunea se operează din altarul unei capele din oraşul sicilian Palermo. Fief al mafiei, desigur. Anul este 1969. Iată ce spune cartea: „Dar Caravaggio – asta este cu totul altceva. Celebrul tablou furat. Tăiat din ramă şi sustras din locul său – altarul unei capele din Palermo – în 1969, a fost folosit, în ultimii treizeci de ani, de clanurile implicate în crima organizată ca asigurare valorând câteva milioane de dolari – o garanţie pentru orice, de la afaceri cu droguri până la asasinate politice. Sau, cel puţin, aşa spune legenda. La fel ca majoritatea poliţiştilor din lumea artelor frumoase, am fost convins că tabloul este distrus. Dar, ca orice admirator al artei lui Caravaggio, am sperat ca acest lucru să nu fie adevărat”.

Frumuseţea are epicentrul în La Valletta

Am intrat în Palatul Marilor Maeştri din La Valletta cu gândul că voi vedea unul dintre tablourile imense, impozante ale lui Caravagio. Ea, pânza, se odihneşte, într-adevăr, pe un perete – şi este copleşitoare. De altfel, atât Palatul cât şi pânza însăşi sunt printre cele mai copleşitoare lucruri pe care le-am văzut vreodată. De altfel, Malta are aspectul unui muzeu medieval în aer liberal, printre puţinele, din Europa, beneficiind de fortificaţii militare foarte solide. Şi totuşi, de departe, zidurile au culoarea mierii. Impozantă este şi intrarea în oraş: am intrat trecând direct pe sub arcadele unei porţi monumentale.

Eurovision, Caravaggio & Malta

Malta are un steag care poate părea ciudat, dar e întemeiat istoric: în două culori, roşu şi alb, cu cinci turnuri melifere (creneluri) deasupra scutului (schield) împresurat de „laurii” locali. După ce s-au apărat, cu succes, de asedii asidue, îndârjite, timp de secole, maltezii n-au uitat. De pe steme nu lipseşte, bineînţeles, crucea, încondeiată cu roşu. Steagul şi stema seamănă între ele, iar deviza este VIRTUTE ET CONSTANTIA. Ca o curiozitate, merită menţionat că ORDINUL „CAVALERILOR DE MALTA” a fost alungat din Malta de către însuşi imperatorul Napoleon Buonaparte, după ce a stăruit, în Malta, aproape trei veacuri. El s-a „exilat” în Roma, pe strada Condotti. Acolo a întemeiat cel mai mic stat din lume. Un stat liliputan care se numeşte chiar STĂREŢIA DIN MALTA.


Ca să încep cu o anecdotă, ar trebui să spun că, anul acesta, Malta s-a prezentat la concursul EUROVISION cu… Caravaggio. Aşa se numea bucata. E drept că şi Michelangelo Merisi da Caravaggio era un tip dintr-o bucată. Se aţinea repede la scandaluri, fire violentă, motiv pentru care a şi trebuit să părăsească Roma (din cauza unei crime) pentru Neapole şi, apoi, insulele malteze. O dată sosit în Malta, solicită ospitalitate Cavalerilor Sf. Ioan, pictând portrete succesive ale Marelui Maestru al Ordinului. Care, la acea vreme, era Alf de Wignacourt. Malta echivalează cu o perioadă artistică plină de rod pentru Caravaggio. El este înălţat, în 1608, la titlul de Cavaler de Malta. Meteahna sa violentă îl mână la o cafteală cu un nobil. Nu mai apucă să vadă Roma pentru că moare, de boală, la doar treizeci şi nouă de ani.Taguri:

Comentarii

 1. Useful article, approval for demography the the fantastic the perfect time to specify it together. i love the administering you could be demography your blog. I’ll be bookmarking your online internet internet site consequently i can accrue up from the future. wants to discover added posts soon.

 2. Thank you a lot for providing individuals with an exceptionally superb chance to read in detail from here. It’s always so cool and as well , jam-packed with a good time for me personally and my office colleagues to search your web site really thrice a week to see the fresh things you have. Not to mention, I’m just always pleased for the gorgeous opinions you serve. Certain two facts in this article are completely the most suitable I’ve ever had.

 3. uggs sale says:

  Ill do this if need to as much as I hope that is not too far off the track.

 4. uggs cheap says:

  I must show my appreciation to the writer just for rescuing me from this particular difficulty. Right after checking through the the web and getting thoughts which are not productive, I assumed my life was over. Being alive without the presence of answers to the issues you have fixed all through your good article is a critical case, as well as ones which could have in a wrong way affected my entire career if I had not discovered the website. Your good know-how and kindness in maneuvering the whole lot was excellent. I don’t know what I would’ve done if I had not come across such a step like this. It’s possible to at this moment look ahead to my future. Thanks for your time so much for the high quality and results-oriented guide. I will not think twice to recommend your blog to any person who requires support on this subject matter.

 5. ugg outlet says:

  Today, taking into consideration the fast way of living that everyone is having, credit cards have a huge demand throughout the economy. Persons from every area of life are using the credit card and people who not using the credit card have made up their minds to apply for 1. Thanks for sharing your ideas in credit cards.

 6. cheap ugg says:

  Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 7. Ehantelle says:

  Great…

  love your blog, http://ayako.scoom.com/ ,Thanks again….

 8. ghesrker says:

  Hello…

  My life,vist ithttp://blog.livedoor.jp/pavlikl/ ,Thanks….

 9. cheap uggs says:

  One thing is one of the most typical incentives for making use of your cards is a cash-back and also rebate present. Generally, you will get 1-5% back upon various expenditures. Depending on the cards, you may get 1% in return on most expenditures, and 5% back again on buying made from convenience stores, gas stations, grocery stores and also ‘member merchants’.

 10. Great blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 11. new led watch Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the futur…

  Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the future and you can be…

 12. Health Blog says:

  Trackback for a Great Article…

  Left you a trackback for your readers to get more info….

 13. you’re truly a just right webmaster. The web site loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have done a fantastic job in this topic!

 14. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to seek out any individual with some unique thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is one thing that’s wanted on the web, somebody with somewhat originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

 15. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 16. Trackback for a Great Article…

  Left you a trackback for your readers to get more info….

 17. uggs sale says:

  What i do not understood is actually how you are not actually much more well-liked than you may be now. You are very intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, produced me personally consider it from numerous varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

 18. I have realized that in video cameras, special detectors help to maintain focus automatically. Those sensors involving some camcorders change in in the area of contrast, while others employ a beam associated with infra-red (IR) light, particularly in low lighting. Higher specification cameras at times use a mixture of both models and likely have Face Priority AF where the camera can ‘See’ some sort of face as you concentrate only on that. Thank you for sharing your opinions on this blog site.

 19. Thanks for the suggestions you have discussed here. Furthermore, I believe there are a few factors which keep your insurance premium all the way down. One is, to take into consideration buying autos that are in the good listing of car insurance companies. Cars that happen to be expensive will be more at risk of being snatched. Aside from that insurance coverage is also good value of your car, so the more pricey it is, then the higher the particular premium you spend.

 20. Another thing I’ve really noticed is that often for many people, a bad credit score is the response to circumstances beyond their control. For example they may are already saddled with an illness so they have substantial bills going to collections. It might be due to a occupation loss or maybe the inability to go to work. Sometimes divorce proceedings can truly send the budget in the wrong direction. Many thanks sharing your ideas on this blog.

 21. I抎 need to check with you here. Which isn’t one thing I normally do! I get pleasure from reading a post that will make individuals think. Also, thanks for allowing me to remark!

 22. A lot of what you point out is astonishingly precise and that makes me wonder why I had not looked at this with this light before. Your article really did turn the light on for me as far as this particular issue goes. Nonetheless there is actually just one factor I am not really too cozy with and whilst I make an effort to reconcile that with the main idea of your position, let me see exactly what all the rest of your readers have to point out.Nicely done.

 23. I’d also like to say that most individuals that find themselves without having health insurance can be students, self-employed and people who are laid-off. More than half on the uninsured are really under the age of Thirty-five. They do not really feel they are in need of health insurance because they are young and also healthy. Its income is typically spent on real estate, food, as well as entertainment. A lot of people that do represent the working class either entire or in their free time are not offered insurance by their work so they go without as a result of rising tariff of health insurance in america. Thanks for the thoughts you write about through this blog.

 24. One other thing is that an online business administration diploma is designed for people to be able to well proceed to bachelor degree education. The 90 credit education meets the lower bachelor diploma requirements then when you earn your own associate of arts in BA online, you will have access to the newest technologies in this field. Several reasons why students are able to get their associate degree in business is because they may be interested in the field and want to receive the general knowledge necessary just before jumping right bachelor diploma program. Thanks for the tips you actually provide in your blog.

 25. Phen375 reviews…

  This is really interesting, You are an overly skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look ahead to in search of extra of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks! phen375 reviews…

 26. Hey! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 27. Yosezd says:

  2011…

  F*ckin’ awesome things here. I am very glad to see your article. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?…

 28. http://www.eRealEstateSanDiego.com...

  Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…

 29. Thanks a lot for the helpful post. It is also my belief that mesothelioma has an very long latency time, which means that warning signs of the disease won’t emerge till 30 to 50 years after the initial exposure to asbestos fiber. Pleural mesothelioma, that is the most common style and impacts the area about the lungs, may cause shortness of breath, torso pains, and a persistent coughing, which may bring on coughing up our blood.

Comenteaza