- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Cărţi la gura sobei

E un frig înfiorător afară. Bate vântul si spul­beră troienele. Prin perdeaua albă şi densă de zăpadă zăresc cabana. O cabană uriaşă de lemn.

Aici trebuia să ajung. Si cred că sunt în întârziere. S-ar putea să fiu chiar ultimul. Uşă de lemn, grea. Ce naiba caut eu pe drum, pe frigul ăsta? Ce măreaţă adunare au de gând să orga­nizeze aici? O tâmpenie… Si mai sunt doar câteva zile până la Crăciun. Împing uşa grea si in­tru cu un val de aer rece. În hol nu e nimeni, dar se aud voci amestecate de peste tot. Se de­schide o usă mică de la o debara si locotenentul Dada trece razant pe lângă mine făcându-mi semn cu ochiul.

Râde si dispare. Intru în sala mare de la parter. Lume multă. Diva, într-un colţ, e înconjurată de lume bună. Poirot e evident acolo. Se ceartă cu John Blake pe rezolvarea Crimei de la Jubileu. Diva îmi trimite o bezea. Pare fără lord. Poirot se face că nu mă cunoaşte. Blake îmi întinde mâna.

DE CITIT

Fug de ei. Lângă o lampă cu picior, pe două fotolii uriaşe, două doamne ce par minuscule asa cum sunt adâncite în obiec­tele de mobilier stau aplecate pe nişte laptopuri de buzunar. Evi­dent, gaşca suedeză. E Liz Sa- lander, care de fapt nu s-a jucat cu focul, şi cu poliţista de la In- tercrime, Kerstin Holm. Salan- der nu mă vede, Kerstin îmi şop­teşte:

Club, în apărarea micuţei Libby Day. Na, că şi-a găsit alta acum. Dacă tot a călătorit în America. Măcar să găsească Locurile întu­necate.

Ridic din umeri. Lume ne­bună pe aici. Doi tipi par din alte vremuri. Adică nişte vremuri mai calde. Îi recunosc pe Man- fred şi Gonsales. Numai doi din­tre Cei patru justiţiari. Se conver­sează la un pahar de cherry cu părintele Rafael şi Sarah Mon- teiro. Nu mă bag peste ei, ştiu că au o problemă cu Asasinul papei.

Andrei Mladin mi se aşază în faţă.

Pleacă şi el misterios pe scă­rile ce urcă la etaj. Ruxandra Por- ghir îmi dă un cot.

Mă gândeam la lordul-soţ al Divei şi hop că dau peste She- ringham.

Un clinchet de armă auto­mată şi bubuiturile rafalei în­cep… O armă de calibru mare. Lala se întoarce să tragă şi ea. Hjelm şi Alina Marinescu întind mâinile spre pistoale. Ţipete şi urlete. Învălmăşeală…

Brusc cineva mă zgâlţâie cu brutalitate.

Mă trezesc ameţit în liftul blo­cului meu. Cu un vecin nervos, care mă priveşte impacientat…

Deodată cineva îmi sopteşte la ureche.

Mârâi pentru că nu înţeleg nimic. Vise, vise şi iar vise?

Mai mârâi ceva şi mă întorc pe partea cealaltă. Mi-e somn… Foile alunecă pe jos. Prefer să mă întorc la visele mele. Aloo, mai sunteţi acolo la cabană? Îmi iau Coltul şi vin şi eu…