- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Ce mai uninominal!

În urmă cu aproape două decenii, în România s-a murit pentru libertate şi democraţie. Printre altele, s-a murit şi pentru dreptul de a vota fără constrângeri.

Desigur, absenteismul de la vot înregistrat în 30 noiembrie poate fi interpretat ca pe o dorinţă de a sancţiona o clasă politică mai atentă la câştigurile proprii decât la interesul general. Electoratul s-a săturat de baroni locali, de îmbogăţiţi pe seama mătuşilor şi de panglicarii care lăcrimează cu un ochi de dragul acestei ţărişoare, iar cu celălalt îşi urmăresc conturile din bănci. Din păcate, o astfel de sancţiune o pot socoti ca pe o palmă doar nişte oameni de bun-simţ. Şi mai e şi inutilă, ca o revoltă în genunchi, îngăduind cam aceloraşi personaje să se ocupe de destinele noastre.

Dar prezenţa scăzută la urne este şi un semn al uitării. Jertfa sângeroasă din Decembrie ’89 e deja o filă în cartea de istorie şi îi tulbură pe tot mai puţini.

De Sf. Andrei, vreo 60% dintre români au preferat să nu iasă din case, ori şi-au găsit îndeletniciri care nu le-au mai permis să ajungă să-şi exercite un drept legitim. E şi aceasta o opţiune pentru care s-a murit. Fiindcă în ziua de azi nu ne mai ducem la alegeri mânaţi de la spate.

Cu toate acestea, s-au întâmplat şi minuni. Pentru prima oară după 18 ani, discursul politic al PRM n-a mai fost validat de către alegători. Au dispărut din Parlament şi câteva figuri sinistre, ale unor demagogi notorii. E drept, cei care le-au luat locul nu sunt cu toţii nişte neprihăniţi. Însă un astfel de câştig important pentru consolidarea democraţiei în România e umbrit de tembelismul sistemului după care s-a votat. Este halucinant, de pildă, să vezi cum îşi câştigă mandatul de senator sau deputat cineva care s-a clasat pe poziţia a patra într-un colegiu. Uninominalul nostru a fost o gogoriţă. Capcana în care ne-am trezit atraşi s-a înfăţişat în splendoarea ei perfidă după ce s-a purces la redistribuirea mandatelor. De fapt, am votat din nou partide, şi nu oameni. Şi o întrebare va persista multă vreme: oare firmele care s-au ocupat de exit-poll-uri într-adevăr au greşit?