Cine-a tras în noi, după 22 (de ani)
December 7th, 2011, Dana Isabelle Zarojanu 3 comentarii TweetAni de zile, întrebarea „Cine-a tras în noi după 22?” a rămas fără răspuns. Era vorba despre ziua în care Ceaușescu a fugit și dictatura a căzut. Dacă până atunci era explicabil că au existat morți și răniți, pentru că, nu-i așa?, regimul se lupta să nu fie răsturnat, după 22 decembrie cine și mai ales de ce ar fi tras în civili, generând o baie de sânge? O dată puterea decapitată și ținând cont de ceea ce se întâmpla în tot Estul, ce politruci idioți ar mai fi sperat să împiedice democratizarea României după jumătate de secol de gaură neagră a istoriei? În mod evident, alta trebuia să fie motivația.
Oficial, întrebarea nu are nici azi un răspuns. Nimeni nu a fost condamnat pentru măcelul din decembrie 1989, deși 957 din cei 1.116 morți s-au înregistrat DUPĂ fuga lui Ceaușescu. Neoficial, ne-am lămurit demult. Dar agresarea românilor nu s-a încheiat odată cu ultimele împușcături ale revoluției. România s-a schimbat mult, am câștigat toate Drepturile Omului, ba ne-am luat și câteva în plus, și totuși nu putem scăpa de senzația că încă se trage în noi „din toate pozițiile”, cum spunea Ion Iliescu, specialist în teroriști. A venit, poate, vremea să ne întrebăm cine-a tras în noi timp de 22 de ani.
…dar ne și împușcăm între noi
Decembrie 1989
Luna cadourilor. Timişoara se revoltă, câteva oraşe o imită după cinci zile. Ceauşescu fuge. Manifestanţii ocupă clădirea CC. Pe străzi defilează tancuri, camioane, maşini pline cu cetăţeni, copii, tineri, bătrâni, disidenţi, actori. Se strigă şi se cântă: „Libertate! Jos Comunismul! Olé, olé, olé, Ceauşescu nu mai e!“ Se ard carnete de partid, dar se fac şi se desfac guverne din comunişti. Marele supravieţuitor al democraţiei interbelice, Corneliu Coposu, nu trebuie lăsat pe sticlă. Teroriştii trag şi se opresc din tras la ore precise. Dictatorul e „judecat“ şi împuşcat. La întâlnirea Iliescu-Roman-Tiajelnikov se stabilesc liniile de forţă: revoluţia nu a fost anticomunistă, pluralismul politic e acceptabil doar în interiorul sau sub controlul FSN, iar turiştii sovietici vor fi ajutaţi să revină în patrie.
1990
Anul minerilor. În 12 ianuarie, pe o tanchetă din Piaţa Victoriei, se lansează întrebarea „Ce-aţi făcut în ultimii cinci ani!?“ şi se cere scoaterea în afara legii a PCR. FSN va anula decretul respectiv şi se va transforma în partid politic. Drept urmare, în 28 ianuarie şi 18 februarie, oamenii dezamăgiţi ies în stradă. Replica: anti-mitinguri şi primele două descinderi ale minerilor, care declară că mută capitala la Petroşani. |n 11 martie, la Timişoara se lansează Proclamaţia al cărui Punct 8 enervează cumplit linia a doua a PCR, ajunsă la putere. Se formează CPUN, „pe principiul parităţii“: jumătate din FSN, jumătate de la restul lumii. Preşedintele CFSN devine automat al CPUN, nevotat vreodată. 85 de partide se înscriu la alegerile din Duminica Orbului. La Târgu Mureş se experimentează un război civil şi se legitimează discursurile naţionaliste. Se naşte Piaţa Universităţii, fenomen unic în lume, salutat ca atare şi desfiinţat în consecinţă. Regele Mihai este împiedicat în mod repetat să calce în România.
1991
Anul ridicării şi căderii guvernului Roman.
Dar şi al consolidării opoziţiei în jurul Convenţiei Democrate. Se votează „Constituţia lui Iorgovan“, care nu garantează proprietatea privată. Guvernul Roman încearcă să navigheze între staliniştii din FSN şi mitingurile opoziţiei şi ale sindicatelor. Se cer adevărul despre revoluţie şi mineriade, privatizarea economiei, retrocedarea pământurilor şi a caselor. A patra mineriadă: pentru prima dată în istorie, un şef de stat cade la pace cu şeful unui comando care forţase intrarea în sediul Guvernului şi năvălise în Parlament. Roman e sacrificat şi înlocuit cu Theodor Stolojan, în al cărui guvern intră şi doi liberali: Mircea Ionescu Quintus la Justiţie şi George Danielescu la Finanţe.
1992
Anul primelor alegeri în cunoştinţă de cauză.
Petre Roman câştigă conducerea FSN, drept care Iliescu şi ai lui îşi „trag“ alt partid, FDSN. CDR, cu sloganul „Nu putem reuşi decât împreună“ şi Emil Constantinescu în prima linie, pierde alegerile, dar FDSN cade la 30%, jumătate din ceea ce avea în 1990. Bucureştiul e vârful de lance al CDR, alegându-l primar pe liberalul Crin Halaicu, care va deschide lista de dezamăgiri ale electoratului de dreapta. Cu ajutorul PRM, PSM şi PDAR, FDSN lansează Guvernul Văcăroiu. De Paşti, Regele Mihai este, în sfârşit, îngăduit în ţara lui, după ce a fost alungat, fugărit şi batjocorit atât de comuniştii din 1947, cât şi de către cei din 1990. Un milion de oameni ies pe străzile Bucureştiului să-şi vadă regele.
1993
Anul liniştii mormântale. Nimeni nu mai crâcneşte şi nu mai e nimic de făcut. Cei care n-au mâncat salam cu soia nu ne pot cumpăra, Corneliu Coposu nu-i poate aduce pe moşieri, retrocedarea e pe sistemul „Staţi acasă că vi se aduce sacoşa cu pământul“. Ceva greve, printre care una generală, nu tulbură apele cât o face gen. Gheorghe Florică, şeful Gărzii Financiare, care furnizează prima listă de corupţi şi care, evident, este demis. Pe listă erau nume sonore: Florin Georgescu, Viorel Hrebenciuc, Cornel Dinu, Cico Dumitrescu, Triţă Făniţă, Elena Stolojan. Se sinucide actorul Călin Nemeş, primul rănit al revoluţiei de la Cluj. Vânzarea flotei: ministrul Paul Teodoru semnează contractul prin care Petromin SA cedează firmei greceşti Forum Maritime 51%, adică 106 nave.
1994
Anul legiferării non-reformei. Noua legislaţii urmează tipicul deja consacrat: să se schimbe, dar să nu se modifice. „Marea Privatizare“ împarte Cupoane Nominative, Legea impozitului pe venitul agricol dezavantajează micul producător în faţa asociaţiilor de stat şi, cel mai flagrant, se admite recursul în anulare pentru chiriaşii caselor naţionalizate, făcând practic imposibilă retrocedarea. Nicolae Văcăroiu privatizează 590 de societăţi comerciale din 3.000, cât promisese. Se sinucide Gheorghe Gavrilescu, participant la Braşov în 15 noiembrie 1987 şi revoluţionar la Bucureşti în 1989. Virgil Măgureanu, directorul SRI, recunoaşte că în evenimentele din Decembrie a fost implicat şi KGB-ul. La Cluj se naşte Caritasul lui Ion Stoica, devenit fenomen naţional şi tolerat cu inconştienţă. Iliescu şi-a consumat îngăduinţa faţă de Regele Mihai, care din nou are interdicţie la România. Miron Mitrea devine primul lider al unei mari Centrale sindicale, care intră în politică.
1995
Anul clarificării poziţiilor. Moartea lui Corneliu Coposu desparte clar apele. Sutele de mii de oameni care participă la funeralii îşi mărturisesc astfel credinţa definitivă în valorile democratice. UDMR îşi lansează programul de autonomie, dându-i lui Gheorghe Funar prilejul să ceară scoaterea în afara legii a Uniunii. Totuşi, tema principală a opoziţiei rămâne nereformarea politică şi economică a României. Se consolidează cele două blocuri: „patrulaterul roşu“ (PDSR, PUNR, PSM, PRM) şi opoziţia construită pe nucleul dur al Convenţiei Democrate. Obsedanta problemă a neocomunismului şi a nedeconspirării Securităţii e actualizată de episodul „Căpitanul Soare“ din viaţa lui H.R. Patapievici.
1996
Anul primei schimbări de putere. Au trebuit să pună umărul toate forţele politice democratice: CDR (din care făceau parte PNŢCD, PNL, PNLCD, PER, AFDPR, PAR, AC, FER, Asociaţia „21 Decembrie“, Solidaritatea Universitară ş.a.), USD (PD plus PSDR), UDMR, celelalte formaţiuni de dreapta, dar şi PDAR şi chiar PS. Apare sintagma „miliardari de carton“, falimentează băncile Dacia Felix şi Credit Bank. Sever Mureşan ar fi scos din bancă 300 de milioane de dolari, jumătate din împrumutul acordat României de FMI! Mureşan declară că Viorel Hrebenciuc i-ar fi cerut 5 milioane pentru campania electorală a PDSR şi că a plătit cu alte 2 milioane de dolari un text publicitar despre Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu. Emil Constantinescu devine primul Preşedinte propus de societatea civilă şi care se declară anticomunist. Bucureştenii se adună în Piaţa Universităţii şi balconul se deschide din nou. Aşteptările sunt enorme. La alegerile locale din iunie, CDR câştigase deja în toate marile oraşe. Victor Ciorbea e Primar general pentru scurt timp, devenind premier.
1997
Anul speranţei şi al dezamăgirilor. Se descoperă dezastrul economic lăsat de PDSR, în special emisiunea monetară fără acoperire şi împrumuturi externe pentru costurile campaniei electorale. În 1995, 28 de întreprinderi generau 70% din pierderile sectorului de stat. Regele Mihai poate reveni în România „ca simplu cetăţean“. Apare prima listă cu 10 întreprinderi propuse pentru privatizare. Este semnat acordul stand by cu FMI, care cuprinde planul de restructurare şi privatizare a economiei şi ar trebui să reducă pierderile cu 50%. După primele luni de entuziasm, încep dezamăgirile: blocarea accesului la dosarele fostei Securităţi, suspendarea din PNŢCD a lui Ticu Dumitrescu, disputele din CDR, cedarea în faţa revoluţionarilor lui Dan Iosif şi Ion Iliescu atunci când se pune problema de a clarifica certificatele de revoluţionari, nu sunt găsiţi cei „15.000 de specialişti“…
1998
Anul rupturii CDR-PD. PDSR îi impune lui Emil Constantinescu, ca şef al statului, să se delimiteze cât mai tranşant de declaraţia Regelui Mihai prin care o lasă succesoare pe fiica sa, Principesa Margareta. Constantinescu promite că în timpul mandatului său nu va permite schimbarea formei de guvernământ. Disputa dintre PD şi PNŢCD începe cu interviul acordat de Traian Băsescu despre activitatea Guvernului şi continuă cu Valeriu Stoica solicitând demisia lui Ciorbea. PD iese de la guvernare. După o lună, Ciorbea îşi dă demisia şi intră în scenă Radu Vasile. Raport despre cazurile de corupţie soluţionate în mai multe domenii: petrol, îngrăşăminte chimice, flotă, tutun, cafea, alcool, metale preţioase. Din 3.600 de miliarde de lei prejudicii s-au recuperate 23,5%. Restructurarea administraţiei centrale: 18 ministere în loc de 24.
1999
Anul ameninţărilor şi al eclipsei totale de Soare. După ce Guvernul decide închiderea minelor falimentare, Miron Cozma, întors dintr-o vacanţă de 7.000 de dolari în Grecia, reinventează mineriadele. Cum pretenţia de a li se pune la dispoziţie două trenuri cu câte zece vagoane e refuzată de ministrul Transporturilor, Traian Băsescu, se apelează la autobuze. Barajele din drum şi forţele de ordine sunt spulberate, culminând cu bătălia de la Costeşti, unde ofiţerii fug primii, iar minerii iau ostatici peste 1.500 de jandarmi, plus Prefectul de Vâlcea, Nicolae Curcăneanu. Premierul Radu Vasile reuşeşte să-i ademenească la Mânăstirea Cozia, unde se face pace. Minerii se întorc acasă, dar se pun din nou pe drum o lună mai târziu, după ce Cozma fusese condamnat la 18 ani de închisoare pentru mineriada a patra. De data asta, aventura se termină repede, la Stoeneşti, unde Cozma e arestat. Închiderea unităţilor neperformante devenise obligatorie: România trece foarte aproape de intrarea în incapacitate de plată. „Legea Ticu“ e votată, dar arhivele rămân la locul lor. Mitingurile şi grevele lansează curentul nostalgic comunist. Radu Vasile e revocat după ce demisionează toţi miniştrii. Isărescu interimar.
2000
Anul abandonului. După ce o mare parte a planetei a celebrat prea devreme intrarea în mileniul trei, România se pregăteşte de schimbarea schimbării. Izbucneşte scandalul Adrian Costea – „Eterna şi fascinanta Românie“. Trăgând linie, IGP anunţă că la FNI 313.900 de persoane depuseseră 7.569 miliarde de lei. Soldul la zi trebuia să fie 8.082 miliarde, dar era de 80 de ori mai mic. Spre stupoarea generală, Emil Constantinescu anunţă că nu mai candidează, după ce a fost „înfrânt de securişti“. „În această lume nu am ce căuta“, declară cel care peste câţiva ani va avea ce căuta alături de Ion Iliescu. Retragerea lui, adăugată tensiunilor de până atunci, aruncă în aer CDR. PNŢCD nici nu mai prinde Parlamentul, iar românii se trezesc în situaţia de a alege între Iliescu şi Vadim. PSD primeşte pe listele sale electorale sindicalişti CNSLR-Frăţia. Adrian Năstase devine Premier.
2001
Punct şi de la capăt. Şi în mileniul trei, tot Ion Iliescu e Preşedinte. Repartizarea la liceu prin intermediul calculatorului provoacă panică. Sorin Beraru (Phoenixmed) cîştigă licitaţiile de aprovizionare cu materiale pentru 514 spitale. Note de 1, 2 şi 3 la concursul de titularizare din învăţământul preuniversitar. Regele Mihai şi Ion Iliescu, prima apariţie în public împreună. Bin Laden menţionează şi România printre ţările în care funcţionează Al Quaeda. Gen. Florian Caba, cercetat pentru represiunea de la Cluj în decembrie ‘89, este numit locţiitor al cdt. Armatei a IV-a. Passaris Constantinos, urmărit de Interpol pentru cinci crime, e arestat la Bucureşti. Senatul îi ridică a treia oară imunitatea lui CV Tudor. Încep atacurile armate la casele de schimb. Mujea Marcelini, trei mandate de arestare, unul dintre cei care au plecat fără probleme din ţară. La Timişoara, Iliescu spune că trăim mai rău ca în comunism.
2002
Anul „Dormiţi liniştiţi“. Parlamentul a finalizat în 2001 două legi, în rest – ordonanţe. Bugetul pentru Sănătate, mai mic decât cel al Kazahstanului. Curtea Constituţională respinge contestaţia investitorilor FNI; drept rezultat, CEC este scos definitiv din cauză. Cad MIG-uri. CET Reşiţa refuză să oprească furnizarea agentului termic (la 20 grade afară) până nu se plătesc facturile! Omar Hayssam apare pe lista PNUD a celor care ar afecta integrarea României în NATO (cu trei ani înainte de răpirea ziariştilor!). NATO ne cere să scăpăm de securiştii aflaţi în funcţii de stat, Iliescu zice să nu se amestece în treburile noastre. PUR ameninţă cu ieşirea de la guvernare „dacă PSD nu înţelege că timpul partidului unic a trecut“. La simularea bac-ului, 47% note sub 5. Tragedia de la Vulcan, cu zece mineri morţi, se soldează cu o amendă de 30 milioane de lei vechi. Fraude la Bac, profesori destituiţi pe viaţă. Transparency International: România, nota 2,6 din 10 la lupta împotriva corupţiei. Există 93.334 gospodării neelectrificate. Guvernul Năstase anunţă regionalizarea României după 2004 (7 plus Bucureşti).
2003
Anul statisticilor. Numărul revoluţionarilor a crescut cu 4.000, ajungând la 29.882. În România există 226 de taxe şi impozite. Alte surse susţin că ar fi 482. Bilanţ: 80.000 de maidanezi ucişi, costul operaţiunii 1,1 mln dolari. Adrian Năstase acceptă „mâna întinsă“ de Emil Constantinescu: s-a oferit să le împărtăşească din experienţa lui. Evenimentul zilei cumpără o femeie cu 400 de dolari. Iliescu propune ca salariile mari să fie impozitate cu 80%, ca în Suedia; Năstase zice că nu suntem în Suedia şi „dacă dl Iliescu ne-ar da lista celor pe care am dori să-i impozităm cu 80% ar fi mult mai simplu“. Severin Tcaciuc fuge din ţară cu 1 minut înainte de a fi dat în consemn la frontieră. 519 companii datorează statului 2 miliarde de dolari. Scandalurile Puwak şi Beuran.
2004
Anul celei de-a doua alternative. De la revoluţie, preţul unui apartament a crescut de 7.142 de ori, iar salariul mediu de 1.600 de ori. Se înmulţesc „maternităţile morţii“: 23 de bebeluşi morţi la Reşiţa. Record în Cameră: 3 deputaţi prezenţi, din 345. Băsescu e reales Primar, la nivel naţional domină PSD. Jaful secolului: 100 de miliarde (vreo jumătate nu vor fi recuperaţi niciodată). Valeriu Stoica propune unificarea PD cu PNL, ca partid popular creştin, dar se opun atât Băsescu, cât şi Stolojan. Scandaluri redacţie-patronat la toate marile cotidiane. Băsescu câştigă alegerile prezidenţiale. Pe ultima sută, Iliescu îl decorează pe CV Tudor (drept care Ellie Wisel returnează Steaua României) şi graţiază 40 de persoane, printre care Miron Cozma, Corpodean, ex-adjunct Miliţie Timiş, condamnat la 15 ani pentru omor deosebit de grav în decembrie 1989, un traficant de carne vie ş.a.
2005
Anul răpirilor. Palatul Victoria e gol: „foştii“ au luat mobila şi telefoanele au fost oprite. Proiectul Dracula (3 mln de dolari strânşi) nu mai are nici un document, iar Iliescu a decorat 46.000 de oameni în 4 ani. Încep luptele în PSD şi e rostit cuvântul „prostănac“. DA ajunge la 56% în sondaje. Trei ziarişti români sunt răpiţi în Irak şi petrec 51 de zile în captivitate, alături de mulţi alţi ostatici. Mircea Geoană devine preşedintele PSD. Dinu Patriciu – o oră în arest, într-un lung şir de VIP-uri arestate sau reţinute, fără să se finalizeze vreodată cercetarea. Tăriceanu se declară de acord cu fuziunea PNL-PD. Crima de la Tanacu: călugăriţa Irina Cornici, 23 de ani, este „exorcizată“ prin crucificare. Vilele de protocol ale CFR au costat 1.000 de miliarde de lei. Se descoperă că la inundaţii au cedat 100 de baraje şi diguri concesionate, cu tot cu lacurile transformate în iazuri de peşte. Guvernul emite 200 de ordonanţe într-o zi. Un deputat a decontat 492 de zile de cazare într-un an. Începe nebunia gripei aviare. Scandalul presupuselor închisori CIA din România. Dan Voinea declară că în evenimentele din decembrie 1989 nu au fost implicaţi terorişti.
2006
Anul gripei aviare şi al Mătuşii Tamara. În urma scandalurilor Tamara şi Zambaccian, Adrian Năstase se autosuspendă din conducerea PSD şi lasă liber locul de Preşedinte al Camerei Deputaţilor. PD propune fuziunea cu PNL, liberalii refuză. După ce resping înfiinţarea DNA, parlamentarii insistă pentru pensiile lor de 36 de milioane şi ajutorul de şomaj. Liderii DA se ceartă pe conducerea CNSAS. Inundaţii masive. Am pierdut câteva miliarde de euro într-un an şi jumătate prin privatizarea Petrom. Presa a devenit foarte acidă după ce s-a tăiat publicitatea de stat (65 de milioane de euro lunar). ANL Bacău construieşte un cartier deasupra unei pungi de gaze. În alegeri, Dinu Patriciu a donat PSD 2 miliarde de lei, de patru ori cât propriului partid. Un român trebuie să muncească de şapte ori mai mult decât un american ca să mănânce un sandvici. 300 de români deţin 22 de miliarde de dolari, adică 18,3% din PIB.
2007
Anul suspendării. Bileţelul lui Tăriceanu pentru Băsescu şi lupta pentru ANI deschid balul. Scrisoarea deschisă a unui grup de intelectuali susţine că Băsescu e vânat pentru că a declarat război corupţiei, a desecretizat arhivele şi a condamnat comunismul. În prag de 1 aprilie, Tăriceanu anunţă că a scos PD din Guvern. În sondaje, PD şi PNL au împreună 42%, faţă de 32% la alegerile din 2004. În 19 aprilie Băsescu e suspendat. Raluca Stroescu (32 de ani) moare de prea multă muncă, provocând o dezbatere care se stinge repede. Băsescu câştigă referendumul cu 75%. Mesajul lui Isărescu pentru Guvern: „Nu mai trageţi atât de economia asta, că se rupe: să se tempereze majorările salariale şi ajutoarele sociale.“
2008
Anul „soluţiei imorale“. Fostul preşedinte al FED avertizează că începe „cea mai gravă criză financiară de după Al Doilea Război Mondial“. Ce-a mai rămas din PNŢCD se rupe-n aripi. Banca americană Lehman Brothers intră în faliment – e începutul. Studiu PIRLS: Educaţia în România e sub nivelul mondial al mediocrităţii. În România mor, anual, „cu zile“ peste 60.000 de oameni, din cauza sistemului sanitar. Val de români ucişi în Italia, după ce Mailat ne-a ridicat lumea-n cap. Virgil Măgureanu: „În ‘89 am avut o lovitură de stat militară, organizată de KGB şi CIA. Se ştia din anii ‘70 că Ion Iliescu va fi succesorul lui Ceauşescu“. PDL şi PNL obţin împreună peste 42%, dar apelul de refacere a dreptei rămâne fără răspuns, aşa că PSD ajunge din nou la guvernare, cu PC la pachet.
2009
Anul crizei. Dacia îşi opreşte temporar activitatea. În lume se înmulţesc demisiile şi sinuciderile provocate de recesiune. La Haga, România obţine 79,83% din suprafaţa marină disputată cu Ucraina, dar… află că platforma marină fusese concesionată de guvernul Tăriceanu cu câteva zile înainte de alegeri. Arestatul Gigi Becali devine europarlamentar. Isteria gripei porcine. Într-un entuziasm general, e votată şi promulgată legea prin care profesorii ar trebui să aibă salarii cu 50% mai mari; nu s-aplicat până azi, din lipsă de bani. Gen. Stănculescu: „Numai când va muri Ion Iliescu se va afla adevărul despre revoluţie“. Concedieri masive în trusturile de presă.
Remanierea lui Dan Nica de la MI declanşează ieşirea PSD de la guvernare. Noul viceguvernator BNR este Bogdan Olteanu, cu zero experienţă în domeniu. Premieră: guvernul Boc cade în urma moţiunii de cenzură. Statul se dovedeşte neputincios în lupta cu fabricile de diplome. Cei 8 candidaţi la Preşedinţie au strâns 10 milioane de semnături şi au cheltuit 70 de milioane de euro. Crin Antonescu: „Ion Iliescu este de apreciat pentru că în anii ‘90 nu a pus armata să împuşte oameni în Piaţa Universităţii“. Filmuleţul cu „pixelul albastru“ nu împiedică realegerea lui Băsescu. Vanghelie: „Mitrea e un măgar. Am o casetă cu el. Da, în PSD ne mai şi înregistrăm între noi“.
2010
Anul tăierilor. Colapsul sistemului de pensii: un angajat ţine în spate un pensionar şi bugetul e pe minus cu 1,5 miliarde de euro. Suntem, oficial, în recesiune. Al doilea val de cutremure în presă. G.V. Voiculescu recunoaşte că în 28 ianuarie 1990 a fost contramanifestaţie organizată de FSN. Băsescu anunţă principalele măsuri de austeritate: fondul de salarii pentru bugetari scade cu 25%, cel de pensii – cu 15%. A doua e invalidată de Curtea Constituţională – în compensaţie, creşte TVA cu 5%. Prima a fost fentată preventiv cu creşteri de până la 70%. În Bihor, 1 din 3 pensionari are pensie de invaliditate. Tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Scrisoare deschisă a 26 de parlamentari PSD: „Ce jocuri faceţi, domnule Mircea Geoană? Aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?“ Guvernul îşi asumă răspunderea, în cascadă, pe diferite legi.
2011
Anul celor veniţi cu Bac-ul. România iese din recesiune, nu şi din criză. PNL se aliază cu PC şi, împreună, cu PSD, rezultând USL. Absorbţia fondurilor UE aflate la dispoziţia noastră: sub 4%! România şi Bulgaria sunt amânate sine die de la intrarea în Spaţiul Schengen. 130.000 de euro – un post de şef de vamă la Halmeu. Scandalul Adrian Severin. Scandalurile de la Realitatea TV şi al treilea val care loveşte presa. Traian Băsescu îl acuză de trădare pe Regele Mihai. Rezultate catastrofale la Bac. Tokes Laszlo cere autonomia Ardealului, a Ţinutului Secuiesc şi a regiunii Partium. Sunt închise 71 de spitale. Se închide fabrica Nokia de la Jucu. Se demolează mai departe clădiri–monumente istorice.
A arăta cu degetul doar spre stat, spre guvernanţi – oricare ar fi aceştia la un moment dat – ar fi o gravă eroare. Nenumărate entităţi private sunt la fel de responsabile ca şi statul pentru tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti 22 de ani. Dar e mai mult decât atât. La începutul anilor ’90, într-un editorial din România liberă – ziar profund anti-FSN – scria: „Nu Iliescu e de vină că gospodinele aruncă gunoaiele pe geam“. Nu statul a făcut dezastruoasa imagine externă a României, ci o parte dintre românii scăpaţi peste graniţă. Nu statul a votat preşedinţii, parlamentarii, primarii, consilierii locali, ci noi. Nu statul trebuie să protesteze dacă instituţiile sale funcţionează prost, ci noi.
1990. Fenomenul „Piața Universității“, unic în lume, ciomăgit de mineri.
1992. Regele Mihai este „îngăduit“ în țara lui.
1996. Emil Constantinescu devine primul Președinte propus de societatea civilă și care se declară anticomunist.
2000. Ne-am trezit în situația de-a alege între Iliescu și Vadim.
2004. Record în Camera Deputaților – 3 deputați prezenți, din 345.
2005. Trei ziariști români sunt răpiți în Irak și petrec 51 de zile în captivitate
2008. Statisticile spun că în România mor „cu zile“ 60.000 de oameni, în fiecare an, din cauza sistemului sanitar.
2010. Băsescu anunță principalele măsuri de austeritate. Oamenii răspund ca atare.
2011. Nu statul a făcut dezastruoasa imagine externă a României, ci o parte dintre românii scăpați peste graniță.
La fel ca la revoluţie, vreme de 22 de ani am fost ţintele vii ale unor criminali, corupţi, şmecheri, incompetenţi, dar ne-am şi împuşcat între noi.
text Dana Isabelle Zarojanu, Tudor Călin Zarojanu, foto Agerpres și Intactimages
nr. 12 / decembrie 2011 Tweet
O analiza bine facuta.Pacat de Romania,o tara frumoasa si bogata,pradata de oameni,care se gandesc doar la ei si nu la tara si popor!
e bine cum ati cules dar mai trebuie niste amanunte deja incepe sa se vada sunt aceeasi prieteni zisi de peste ocean care mereu furnizeaza arme si n-au pace
si ca nu surprinda ce wse intampla a spus-o si generalul vlasov in noiembrie 1944 si chiar in fata calailor lui din usa si uite ca asa este se vede la basescu si usa,si partidele basiste pdl,psd,udmr,pnl care usa este tot timpul nervoassa ca nu s-au omorat destui de multi ei usa l-a prostit si pe miron cozma iar lui radu vasile basescu,isarescu inca le curg balele , la fel oprescu etc,etc..