Ciuperci umplute
December 9th, 2011, Revista Flacara Comenteaza TweetPasul 1. Cureți ciupercile de primul strat de pieliță, scoți cu grijă piciorul fiecăreia și scobești stratul maroniu din interiorul lor. Cu grijă, să nu le rupi, să nu le deteriorezi.
Pasul 2. Toci cât mai mărunt ceapa, roșiile, ardeiul gras și ardeiul iute, usturoiul, piciorușele de ciuperci și rondelele de ardei capia.
Pasul 3. Încinzi într-un wok vreo trei linguri de ulei de măsline și călești toate legumele odată, vreme de vreo cinci minute, până ce se înmoaie și se împrietenesc bine unele cu celelalte. Pui busuiocul proaspăt tocat, sare și piper, amesteci un minut pe flacără și oprești focul.
Pasul 4. Umpli pălăriile ciupercilor cu amestecul din tigaie și le așezi pe o tavă în care ai pus o coală de hârtie pentru copt.
Pasul 5. Pui câte un strop de ulei de măsline în fiecare ciupercă și le pui la copt, în cuptorul încălzit cu un sfert de oră înainte, timp de aproximativ 15 minute, la foc mediu spre mare.
INGREDIENTE:
● ciuperci de cultură, cu pălăria mare și încăpătoare – 4 bucăți;
● usturoi – 4 căței;
● roșii – două, potrivite;
● ardei gras verde – doi mici sau unul mediu;
● ceapă roșie – o bucată nu prea mare;
● ardei iute verde – o bucată;
● piciorușele celor 4 ciuperci;
● un ardei capia tăiat rondele;
● ulei de măsline;
● sare;
● piper;
● câteva frunze de busuioc proaspăt.
Mâncare simplă de post, care cere, după părerea noastră, un vin cuminte, prietenos, fără mari pretenții. Aș propune Plăvaie, din gama Livia, Crama Gârboiu. E un soi autohton aproape uitat, care abia din toamna asta s-a reîntors pe piață.
rețetă Viorel Copolovici
recomandare vin
Cosmin Zidurean
nr. 12 / decembrie 2011 Tweet