- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Claudiu Simion: „Multinaţionalele nu sunt bune? Fie, şi ce punem în loc?”

Claudiu e corporatist. Si expat. Si scriitor. Copiii i s-au născut în China. Romanul l-a publicat la Bucureşti. Acum locuieşte în  Copenhaga. Lucrează la „Maersk”, cea mai mare companie de shipping din lume. Lara, Eduardo, Janina şi Claudiu sunt o familie fericită. Chiar aşa? Să verificăm!

Întâi am corespondat prin e-mail. Voia să publice o carte. Apoi ne-am întâlnit. A venit la Bucureşti pentru lansare. Am rămas prieteni. Aşadar, îl las să-şi spună povestea de la etajul trei al unei clădiri impunătoare, aflată aproape de centrul istoric al Copenhagăi, apartamentul unde locuieşte… Înconjurat de familie, nu are prea mult spaţiu de manevră şi nici nu se poate concentra în timp ce Lara şi Eduardo se caţără pe el. Sau pe mine. Ne invită la jocurile lor şi fac o paradă a modei sui-generis… Janina încearcă să-i deturneze, dar nu prea reuşeşte.

Micul Simion, deghizat în dragon, îşi apără tatăl de întrebările mele.

Claudiu e un corpo­ratist special, el nu spune niciodată copi­ilor lui „Nu am timp” sau „Sunt obosit”, nici o clipă nu i-a îndepărtat în timpul interviului nostru.

Râde în hohote.

Nu sunt convins că glumeşte. Fiul său intră între noi şi ne arată o mască.

Brusc se aude un e-mail sosind pe un lap­top. E al meu, nu al lui.

Luăm o pauză. Bem amândoi o gură de bere, că doar nu suntem în timpul serviciu­lui.

Intervine Janina:

 

Cel mic joacă rolul de dragon care aruncă flăcări. Claudiu se opreşte, se joacă vreo câteva minute cu el.

Oftez adânc.

Râdem cu toţii. Claudiu insistă:

Vorbim deja de vreo două ore şi eu sunt cam ostenit. Şi ei, şi copiii. Nefiind corporatist şi pentru că este sâmbătă seara, mă opresc din întrebări şi con­tinuăm cu bere… evident daneză şi foarte multi­naţională! Asta-i viaţa, nu poţi scăpa!