Confesiuni despre Confesiuni
March 9th, 2012, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetZăpada care a căzut în partea a doua a acestei ierni era cât pe aci să ne facă să nu ne întâlnim. De câte ori stabileam o întâlnire cu Iuliana Marciuc intervenea ninsoarea sau o schimbare de program. Vedeta TVR mi-a sugerat varianta mail, nu mi-a plăcut. Până la urmă, între două reprize de ninsoare, ne-am întâlnit în barul TVR „Parole… parole“ la, cum altfel, decât o parolă cu şi despre „Confesiuni“.
Cândva în şcoala generală, o profesoară i-a scris într-un caiet de amintiri: învaţă să alegi! De atunci viaţa a pus-o mereu în situaţia să aleagă. A urmat cursurile Facultăţii de Planificare și Cibernetică Economică, din cadrul ASE, dar a ales o carieră în televiziune, luna februarie, a anului 1990, fiind momentul primei intrări în direct pentru prezentarea emisiunilor. De-a lungul anilor, a găzduit emisiuni și programe speciale, precum: Seara porţilor deschise, Tip top minitop, Karaoke show, Album duminical, Impas în doi, Muzica e viaţa mea, 90 de minute pentru sufletul tău, Acces la succes, Miezul zilei etc., toate realizate în şi numai pentru TVR. Iuliana Marciuc a rămas fidelă până astăzi postului naţional de televiziune, unde moderează emisiunea Confesiuni, difuzată la TVR2.
„Cea mai mare bucurie profesională a mea este această emisiune şi posibilitatea de a arăta lumii că oamenii se uită şi la valori, că le e dor de asemenea gen de emisiuni şi audienţele o arată. La emisiune sunt invitate mari personalităţi, pe care trebuie să ştii cum să le iei ca să intri în sufletul fiecăreia şi să reuşeşti să scoţi ceva de acolo.
Cel mai dificil mi-a fost cu Dan Puric, fiindcă nu îl cunoşteam absolut deloc. Pe majoritatea îi cunoşteam, dar pe Dan Puric nu îl întâlnisem niciodată. Ţin minte şi acum că a fost emisiunea la care toţi colegii mei râdeau că am venit cu jumătate de oră înainte în platou, pregătită, deşi eu de obicei vin în ultimul moment şi o fac chiar deliberat. Am observat, din experienţă, că nu este bine să vorbeşti cu invitaţii înainte pentru că, într-un fel, e mai bine ca ei să se încarce şi cu o emoţie, altfel discuţiile dinainte de a intra în emisiune le diminuează pe cele din platou. Mai exact, se spun nişte lucruri care ulterior nu se mai rostesc şi în platou şi atunci evit să mă întâlnesc cu ei. La Dan Puric am venit, însă, cu o jumătate de oră înainte, actorul mi-a sărit primul în întâmpinare, a fost extrem de deschis, s-a creat o atmosferă prietenească, a început să ne povestească despre o vacanţă de-a lui şi emisiunea a reuşit. Lui îi datorez şi un premiu primit la TVmania pentru emisiunea din 1 decembrie când, pentru a doua oară, l-am chemat într-o ediţie specială a Confesiunilor dedicate României. A fost singurul invitat care a venit de două ori, prima emisiune cu el a fost însă cea mai dificilă. Iată, aceasta este o confesiune despre Confesiuni.”
Dacă la un capăt al vieţii profesionale a Iulianei Marciuc se află mulţumirea legată de realizarea Confesiunilor, la celălalt capăt stau regretele legate de teatru. Mare iubitoare şi admiratoare a artei dramatice, Iuliana Marciuc a evoluat o singură dată într-o piesă de teatru – Patru pe o canapea plus valetul – jucată la Teatrul Incomod, alături de Iurie Darie, Anca Pandrea, Candid Stoica şi Victor Yila. „Nu am mai jucat de atunci. Nu am mai fost solicitată şi nici eu nu am depus nici un efort în acest sens. Nu am anunţat în nici un fel că aş mai dori să mai joc şi acesta este unul dintre regretele mele. Piesa aceea era o comedie bulevardieră a teatrului particular al Ancăi Pandrea şi Iurie Darie. Am jucat-o şi într-un turneu în SUA şi Canada despre care îmi amintesc cu mare, mare plăcere, dar şi la Teatrul de Comedie şi la Teatrul Nottara din Bucureşti.
Anul trecut, cu ocazia împlinirii a 55 de ani de TVR, Iuliana Marciuc a lansat o carte dedicată celor 55 de ediţii ale „Confesiunilor“ în care numeroase personalităţi ale vieţii artistice româneşti vorbesc despre ele.
A fost o perioadă foarte frumoasă, mi-am dorit foarte mult să joc fiindcă sunt o foarte mare iubitoare de teatru, o admiratoare a actorilor de teatru în mod special şi am dorit foarte mult să văd ce înseamnă aplauzele atunci când le primeşti tu. Atunci când le ofer eu, pentru mine înseamnă momente de reală emoţie. Cred că nu am emoţii mai mari decât atunci când aplaud un actor, uneori până la lacrimi, şi am vrut să văd şi de partea cealaltă cum este.”
Şi fiindcă tot am vorbit despre teatru, despre roluri, am întrebat-o pe Iuliana Marciuc cum se împart rolurile în familia Marciuc-Enache plus micul David Mihnea, acum în vârstă de aproape şapte anişori. „Fiind atât eu cât şi Adrian două firi foarte independente, foarte libere şi foarte puternice avem grijă să nu existe unul care să dirijeze mai mult partitura decât celălalt, cred că este cumva o înţelegere tacită între noi. Ne împărţim echilibrat rolurile. Bine, eu fac mai multe decât Adrian, îl ajut mai mult pe David să se îmbrace, să mănânce… Sigur, Adrian a promis că o să îl ajute la lecţii aşa cum a făcut lecţii cu Diana – fiica cea mare a lui Adrian Enache din căsătoria cu Corina n.r. – dar, până acum nu a fost cazul, mai vorbim peste un an, când David va merge la şcoală. Micile teme deocamdată pe care le are de făcut la grădiniţă le-a făcut numai cu mine. David a început să citească şi, de foarte multe ori, citeşte împreună cu Adrian, când timpul îi permite acestuia, sau îmi citeşte mie.
David e un copil echilibrat, cuminte, nu face mari năzdrăvănii, e încăpăţânat şi rebel, ca fire seamănă cu tatăl meu. E un caracter în formare, la care trebuie să fii foarte atent, meseria de părinte, dacă o abordezi cu seriozitate, e foarte dificilă. Acum îi deschidem foarte multe uşi pe care să intre împins de noi, dar dacă rămâne acolo sau nu e decizia lui. Îi place foarte mult să cânte la pian şi a dorit în continuare să facă acest lucru, însă a oprit cursurile de chitară spunând că deocamdată e prea mic pentru chitară. Merge la cursuri de actorie, care îi plac foarte mult, acolo învaţă atitudine, dicţie, ceea ce contează pentru întreaga lui educaţie, face tenis şi înot. Încercăm să îi arătăm că prin sport duce o viaţă sănătoasă”, povesteşte cu mândrie de mămică Iuliana.
Trăind o poveste de iubire tumultuoasă, de peste 17 ani, alături de Adrian Enache, o relaţie despre care presa a scris mii de pagini în print şi on-line, Iuliana Marciuc pare să înţeleagă foarte bine modificările din societatea umană actuală, o societate în care noţiuni precum căsătorie, relaţie, dragoste par să-şi fi schimbat radical înţelesul. „Eu la părinţii mei şi la prietenii părinţilor mei am văzut ce înseamnă familia tradiţională. Din păcate, cred că nu mai sunt vremurile pentru o astfel de familie. S-a schimbat pur şi simplu ritmul în care trăim şi regulile după care trăim.
Îmi amintesc că părinţii mei se întorceau amândoi acasă la 17.00 după-amiază, atunci se termina ziua de lucru, după aceea urmau împreună un program, sâmbăta şi duminica erau acasă. Împreună făceau un program cu mine şi împreună cu prietenii. Duminica, de exemplu, automat mă duceam la teatru. A făcut parte din educaţia mea. Acum nu mai sunt astfel de vremuri. Însuşi faptul că fiecare avem maşina noastră schimbă radical lucrurile. Timpul curge altfel, fiecare încearcă să aibă o profesie sau un business şi să se dezvolte. Automat se ajunge mai târziu acasă, programul e complet diferit. Duminica, prin mari eforturi, suntem împreună la prânz, de exemplu. Automat copiii stau mai mult cu mamele. De pildă, eu merg duminică dimineaţă la teatru cu David, nu şi cu Adrian, pentru că el sâmbătă seară cântă şi evident duminică dimineaţă se scoală târziu.
Pe lângă tv, Iuliana Marciuc are un proiect personal de business, „Dove café“, unde se ocupă de partea de marketing şi PR.
Cred că sunt lucruri care s-au schimbat în viaţa tuturor şi nu numai în cazul nostru, ci şi în familiile de avocaţi, de medici, de oameni de afaceri ş.a.m.d. Nu cred că mai este o soluţie neapărat căsătoria. Şi aşa oamenii stau împreună din ce în ce mai greu. Ceea ce este şi mai grav e că până şi cuplurile se găsesc din ce în ce mai greu. Oamenii se întâlnesc greu unul cu altul, mulţi dintre ei rămân singuri şi, la un moment dat, singurătatea – vorba uneia dintre invitatele la emisiunea mea – devine un răsfăţ!
De multe ori sunt multe mici compromisiuri sau mari compromisuri pe care trebuie să le faci ca să poţi supravieţui cu cineva şi, în general, un cuplu e din ce în ce mai dificil de ţinut. Oamenii nici nu mai fac efort, e un paradox, se întâlnesc greu oamenii între ei, dar se despart uşor, nu mai fac efortul să ţină relaţia, să treacă peste micile neînţelegeri gen ţi-am spus să duci gunoiul şi nu l-ai dus. Eu, în general, am învăţat să nu mai isc discuţii când ştiu că nu duc la nimic, încerc pe alte căi să îndrept nişte lucruri care nu-mi convin. A nu se înţelege că stau şi le accept la infinit, încerc să le schimb, dar altfel decât prin nişte discuţii sterile. Consider că oamenii care se întâlnesc de tineri sunt avantajaţi într-o relaţie, în sensul că atunci când eşti tânăr te mai iei unul după celălalt şi mai reuşeşti să te modelezi, dar după o anumită vârstă cred că este imposibil să ai pretenţia de la un om să se schimbe. De fapt, aici intervine iubirea, să-i iubeşti partenerului şi calităţile şi defectele în egală măsură, să accepţi defectele şi să ai grijă unul de altul din iubire.
Eu am ţinut o relaţie şi pentru că mi-am dorit să reziste. Pentru că am primit de fiecare dată foarte mult şi atunci am dat foarte mult. Niciodată nu am ţinut neapărat o socoteală, dar cred că în asta constă secretul, am încercat întotdeauna să ne facem surprize unuia celuilalt, am încercat să păstrăm permanent fierbinte relaţia şi pentru că niciunuia dintre noi nu îi place rutina, am încercat fiecare să o eliminăm. Sigur că nu se poate total, sunt şi lucrurile pe care le faci zilnic, dar pe cât a fost posibil, am vrut să eliminăm plictisul şi rutina. Încerc de fiecare dată să îi întreb pe invitaţii mei de la Confesiuni, fiindcă am şi reprezentanţi ai generaţiilor părinţilor mei care vin după 30 de ani de căsătorie sau chiar 40 de ani, cum de au menţinut o relaţie atât de mult timp. Fiecare spune acelaşi lucru: au prins alte vremuri, au trăit altfel.
Un lucru e sigur: trebuie să ai grijă de iubire şi nu trebuie să consideri că dacă ai pe cineva lângă tine îl ai pentru toată viaţa. Cu alte cuvinte, ai aşa un soi de temere de fiecare dată că se poate întâmpla orice şi bănuiesc că această temere te ajută – a nu se înţelege că nu trebuie să fii sigur pe cel de lângă tine – dar nici să te culci pe o ureche. Nu e bun princi piul: gata, l-am luat, e lângă mine, nu mă mai străduiesc să îi ofer nimic nou. Tot timpul trebuie să oferi întâlniri noi, tu ca femeie să aduci ceva nou, e o luptă permanentă împotriva rutinei zilnice.”
nr. 3 / martie 2012 Tweet