valium used high blood pressure buy valium no prescription purchase valium Pasadena

janssen r 1 xanax buy xanax half of a yellow xanax bar

golfclub les cascades soma bay soma online aura soma heider

scopolamine patch and ambien buy ambien generic zolpidem tartrate extended-release

how many milligrams is a white xanax buy xanax xanax how do they look

tramadol mixed with clonazepam buy tramadol tramadol wann nachlegen

how long can tramadol be detected in urine tramadol 50 mg tramadol hydrochloride tablets tee doll 225

jonathan maicelo vs alejandro soma rodríguez buy soma soma de vetores com angulo de 180

a soma do inverso das raizes buy soma online abu soma kiten

ambien class pregnancy ambien for sale ambien dark urine

DOSAR

Cristian Român: „Oamenii iubesc apocalipsele”

April 11th, 2011, com 5 comentarii

I Vorbind despre Biblie, în istoria recenta – a ultimelor doua milenii – scenariile apo­caliptice au frecvent conotaţii religioase, descrise ca pedepse ale divinităţii pentru păcatele omului, tot mai decăzut.

 • E absolut normal; oamenii iubesc apoca- lipsele. Când se trecea din anul 999 către 1000, întreaga Italie a fost cuprinsă de un adevărat delir al sfârşitului lumii, pentru că se luase in­terpretarea ad litteram a Bibliei, despre „sfâr­şitul veacurilor”. Da, era un sfârşit de veacuri. Primele nouă după Hristos. Scenele descrise de istorie sunt înduioşătoare şi înfricoşătoare în acelaşi timp: bogătanii şi-au dăruit averile, au murit oameni de frică atunci când clopotele bisericilor anunţau trecerea în noul an.

Ducem mai departe spec­trul dezastrului în genele noastre, atât ca spaimă, cât şi ca apetenţă pentru sce­nariile catastrofice.”

I Dezvoltarea ştiinţei n-a redus apetenţa pentru scenariile catastrofice?

 • Apocalipsele n-au ieşit niciodată din modă. La trecerea cometei Halley, din 1910, un profesor german a făcut multă vâlvă, anunţând distrugerea Terrei, în urma impactului. Pu­blicul larg era mai receptiv la teoria sa catastro­fică decât la calculele riguroase ale astronomi­lor, care au dat asigurări că nu va exista nici un impact. Frumoasă a fost reacţia lui după, când a declarat sus şi tare că a fost înţeles greşit. Ceea ce vom mai auzi şi noi, după 2012. Ba chiar şi adepţii fatidicului 2012, care umplu acum ecranele şi tabloidele, au început să-şi modifice discursul şi să vorbească despre mai multe realităţi, o realitate ezoterică, prin for­marea unei noi conştiinţe. A mai fost un eve­niment în 1982, când faimoasa aliniere a plane­telor a dat naştere unui curent şi unei cărţi, numite Efectul Jupiter – pasaje din ea au apărut şi în almanahurile vremii, de pe la noi! – prin care se preconizau ruperi de falii, erupţii ale super-vulcanilor, cutremure, toate generate de câmpurile gravitaţionale „cumulate” în urma alinierii cosmice. Fireşte, nu s-a întâmplat nimic din toate astea.

I Ne apropiem de 2012. Apocalipsa lui Ioan păleşte smerit în faţa grozăveniilor anunţate de calendarul mayaş.

 • Te corectez: calendarul mayaş nu anunţă dispariţia lumii ci doar sfârşitul consemnărilor sale. Am şi eu acasă un calendar pe 2011 care se încheie la 31 decembrie. Sigur, e o specu­laţie pe care o fac eu acum, dar lucrurile se pot privi şi din perspectiva asta. Există o întreagă mitologie legată de 2012, sunt aruncate către public multe teorii, în aşa fel încât să creeze un bloc de informaţii, aparent indestructibil, tocmai pentru faptul că sunt abil strecurate şi elemente reale, demonstrabile ştiinţific. Apo- calipsele sunt de fapt profeţite de actualii pro­feţi mayaşi. Se speculează faptul că mayaşii credeau într-o alternanţă a lumilor. Ce înseamnă asta însă e o altă poveste a civili­zaţiei lor.

  Taguri:

Comentarii

 1. zhinanzhe says:

  Good blog! I’m gonna bookmark this site now.

 2. Phen375 reviews…

  This is very fascinating, You’re an excessively professional blogger. I’ve joined your feed and look forward to searching for extra of your fantastic post. Additionally, I have shared your website in my social networks! phen375 reviews…

 3. Ycvddf says:

  2011…

  Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!…

 4. Amazing site…

  I really liked your blog, thanks for sharing this useful information……

Comenteaza