- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Crosul Vedetelor din Herăstrău

Ca la fiecare dintre ultimele ediţii de până acum, maratonul internaţional „Raiffeisen Bank Bucharest City Marathon“ ediţia 2010 a fost precedat de un minimaraton intitulat „Crosul Vedetelor“. O avanpremieră a marelui maraton de la mijlocul lui octombrie, realizat cu participarea a numeroase vedete sportive şi a tuturor bucureştenilor iubitori de mişcare.
Crosul Vedetelor s-a desfăşurat pe un traseu lung de aproape trei kilometri, cu punctul de start la intrarea Charles de Gaulle din Parcul Herăstrău şi cu cel de finiş la restaurantul Bon Ton Palace, din acelaşi parc. Echipaţi cum se cuvine, cei circa 200 de participanţi – cu vârste cuprinse între 95 şi cinci ani (Ştefan, fiul canotoarei Georgeta Damian-Andrunache) – au luat startul în jurul orei 10.00. După numai câteva minute, primul participant termina deja cursa, în timp ce grosul plutonului încă mai alerga pe malul lacului Herăstrău. Aşa cum o spune şi denumirea, Crosul Vedetelor a beneficiat de participarea unor personalităţi sportive care fie au alergat efectiv la cros, fie au venit să susţină Raiffeisen Bank Bucharest City Marathon la conferinţa de presă care a urmat mini-întrecerii. Cea care a dat startul crosului, alergând alături de ceilalţi participanţi, a fost Valeria Răcilă van Gröningen – iniţiatoarea şi preşedinta Raiffeisen Bank Bucharest City Marathon. „Traseul de astăzi este unul de acomodare, o încălzire pentru maratonul internaţional. Au venit să alerge sportivi de performanţă, fetele de la Miss Univers, dar şi oameni obişnuiţi. Crosul Vedetelor nu este atât o competiţie – chiar dacă vom acorda premii primilor cinci câştigători la fete, băieţi şi copii – cât un manifest pentru mişcarea în aer liber şi o invitaţie adresată tuturor de a se înscrie la Bucharest City Marathon 2010“, ne-a declarat dna Valeria Răcilă van Gröningen. Doina Melinte – atletă, campioană olimpică şi mondială, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Andreea Răducan – campioană europeană, olimpică şi mondială la gimnastică sportivă şi Laura Badea – campioană olimpică şi mondială la scrimă, nu au alergat la cursa vedetelor, ci au venit doar să susţină şi să promoveze BCM 2010. În schimb, Otilia Bădescu – campioană europeană şi olimpică la tenis de masă – şi canotoarele Doina Ignat şi Georgeta Damian-Andrunache – laureate cu aur la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice – au venit să alerge şi să le dea celorlalţi un exemplu de viaţă sănătoasă. Canotoarele au venit însoţite de copiii lor: Andreea (opt ani) şi Ştefan (cinci ani). „E prima oară când am participat la un cros, am alergat cu mare drag alături de fiul meu Ştefan. Sportul e viaţa mea şi îndrum lumea şi pe copiii noştri să facă mişcare fiindcă numai astfel ne putem menţine sănătoşi“, ne-a spus după cursă Georgeta Damian-Andrunache.
Câştigătorii crosului nu au fost însă vedetele sportive ci oameni obişnuiţi, cărora le place să facă sport. Premiile au fost acordate de sponsorii evenimentului şi au constat în echipamente şi abonamente la săli de antrenament.

„Crosul Vedetelor a fost un antrenament de promovare şi de reamintire pentru a ne înscrie la Bucharest City Marathon, de la mijlocul lunii octombrie. Bucharest City Marathon 2010 este o competiţie internaţională care include între altele probele clasice de maraton de 42,195 km şi de semi-maraton (21,095 km)“, a declarat Oana Năstase, directorul BCM.