- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

D’ale culturii

Iarnă grea şi plictisitoare, sărbătorile s-au dus de mult, primăvara e departe şi toate acţiunile importante par a fi centrate pe social şi pe politic; cultura e cam ca de obicei, oaia neagră a societăţii noastre.

Totuşi săpând pe colo şi pe dincolo mai găsim unele lucruri interesante care merită să vă fie aruncate în ochi.

De exemplu:

Cartea albă a porcului

Cine s-ar fi gândit că acest mamifer comestibil şi paşnic ar avea ceva de devoalat. Şi totuşi cei doi autori, Dana Isabelle şi Tudor Călin Zarojanu încearcă să ne convingă de contrariul. Un volum cartonat, bogat ilustrat – debutează cu imagini minunate ale unor felii de costiţă întinse pe două pagini, un spread, cum zicem noi în limbaj jurnalistic, de mai că-ţi vine să muşti din hârtie. Pe prima pagină, şi instrucţiunile de folosire: A se mânca de preferinţă după Crăciun. A se citi de plăcere oricând. Cartea este cel mai neobişnuit volum pe care l-am văzut în viaţa mea pentru că strânge, în paginile minunat ilustrate, un glosar de termeni gastro-porcini, amintiri şi poveţe, prezentarea diferitelor rase, vorbe cu şoric şi câte şi mai câte. Nu pot să clasific această operă decât la cadou pentru oameni sprinţari la minte! Felicitări 2 x Zaro! (P.S. Nu m-am prins cât costă, dar o să caut pe net…)

De la carte la film nu e decât un pas; ştiţi vorba aia, cu pasul mic pentru… şi tot aşa. Cam ca paşii de pe covorul roşu. Au trecut Globurile de aur şi vine, vine, calcă totul în picioare, Gala Oscarurilor. Hugo, al lui Martin Scorsese, a obţinut 11 nominalizări, fiind urmat de The Artist, cu 10. Pelicula alb-negru The Artist, un omagiu adus epocii filmelor mute de la Hollywood, a fost, acum puţină vreme, marea premiantă a galei premiilor Globul de Aur. Bătălia pentru cel mai bun regizor e foarte strânsă: Michel Hazanavicius (The Artist), Alexander Payne (The Descendants), Martin Scorsese (Hugo), Woody Allen (Midnight in Paris) şi Terrence Malick (The Tree of Life). Vorba americanilor: Fie ca cel mai bun să câştige! Oricum, vor exista unii care să critice sau să conteste…Pentru rolurile principale apar şi consacraţi şi dintre cei mai necunoscuţi: Cel mai bun actor în rol principal: Jean Dujardin (The Artist), George Clooney (The Descendants), Brad Pitt (Moneyball), Demián Bichir (A Better Life) şi Gary Oldman (Tinker Taylor Soldier Spy – Ohoo, ce film după un John leCarré clasic!), iar doamnele: Glenn Close (Albert Nobbs), Rooney Mara (The Girl With the Dragon Tattoo – romanul parcă totuşi e mai bun!), Viola Davis (The Help), Meryl Streep – eu o susţin, dar nu am drept de vot! (The Iron Lady) şi Michelle Williams (My Week with Marilyn).

Vom vedea pe 26 februarie în LA, până atunci faceţi jocurile…

 

Burse doctorale la USAMV din Bucureşti

La Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti se derulează proiectul de burse doctorale intitulat „Burse doctorale pentru creşterea calităţii formării tinerilor cercetători în domeniul agronomic şi al medicinii veterinare”.

Proiectul este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Numărul de identificare al contractului este POSDRU/88/1.5/52614. Grupul „ţintă” al proiectului este format din doctoranzi din domeniile de doctorat agronomie, horticultură, zootehnie şi medicină veterinară, care şi-au început studiile la 1 octombrie 2009.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă susţinerea financiară a doctoranzilor pe o durată de 36 de luni şi creşterea calităţii formării şi dezvoltării competenţelor ştiinţifice ale acestora în domeniile de cercetare menţionate.

Proiectul se află în anul al doilea de implementare şi până la această dată în cadrul proiectului s-au derulat modulele ştiinţifice şi cele privind obiectivele orizontale: egalitatea de şanse, nediscriminarea etc. De asemenea, şapte doctoranzi din grupul ţintă au efectuat mobilităţi interne de 1 lună la USAMV Iaşi – partenerul intern şi alţi şapte doctoranzi beneficiază în prezent de mobilităţi externe la Agro-Biotech Université de Liege, Belgia.