- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Dantes, un restaurant ca sarea-n bucate

Cu toţii cunoaştem povestea Sarea-n bucate, dar ştim şi din experienţă cât de important este ca un preparat culinar să aibă tot ceea ce îi trebuie – inclusiv sare  în cantităţi moderate – şi să fie gătit cu mare artă spre a fi bun. Aplicând morala din basm, restaurantul Dantes din strada Radu Beller a creat un meniu de excepţie sub bagheta maestrului bucătar Robert Tănase. Poate că aţi trecut deja pragul restaurantului Dantes şi v-aţi convins că merită să reveniţi aici. Sau poate că nu ştiţi nimic despre el. Şi pentru unii, şi pentru alţii, vă prezentăm povestea lui trecută şi prezentă scrisă cu bucate din bucătăria italiană sau mediteraneeană şi decorată cu vinuri italieneşti şi româneşti.

După ce au deschis în plin centrul Capitalei restaurantul cu meniu românesc La Escu, patronii  – Dan şi Sidonia Tatoiu – s-au gândit să creeze într-un imobil de la începutul secolului trecut, un nou restaurant în care să putem savura de astă dată arome mediteraneene şi ita?lieneşti. Povestea restaurantului începe în 2005. Într-un interior cu un design contemporan, care răspândeşte o atmosferă de intimitate şi prietenie în acelaşi timp, ne aşteaptă un meniu pe bază de peşte şi paste proaspete, pregătite în casă, care încântă papilele gustative, respectă tradiţia reţetelor ita?lieneşti şi, în egală măsură, are un preţ accesibil. „Suntem un restaurant gen trattoria, cu preţuri modice, dar care oferă o bucătărie în mare vogă – preparatele din peşte şi fructe de mare (n.r.) – foarte sănătoasă“, ne asigură managerul restaurantului, cunoscutul maestru bucătar Robert Tănase. De ce i-au pus numele restaurantului Dantes? Dacă bănuiţi că numele restaurantului Dantes vine de la Edmond Dantés şi romanul Contele de Monte Cristo, vă înşelaţi. Dan de la numele patronului Dan Tatoiu, Te de la Teea – fetiţa sa, iar S de la Sidonia Tatoiu, soţia sa. Aşa s-a născut numele. Desfăşurat pe trei nivele: parter, etaj şi mansardă, având o capacitate totală de 120 de locuri (70 de locuri parter plus etaj şi 50 de locuri în mansardă) în interior şi 80 de locuri la terasă, localul este potrivit pentru întâlnirile de afaceri, petrecerile de firmă, cocktail-uri sau, pur şi simplu, pentru întâliniri între prieteni. Separeurile sunt perfecte pentru întâlni?rile tête-à-tête.

Dar la Dantes vin oamenii nu atât pentru a putea discuta în linişte la o cafea ori un pahar de vin bun, cât mai ales pentru a mânca preparate pe care ei înşişi acasă nu le pot pregăti şi nici în alt restaurant cu meniu asemănător parcă nu au acelaşi gust ca aici. Mai mult, fiind amplasat într-un loc cu pretenţii – în zona Pieţei Dorobanţi – localul este frecventat de VIP-uri, de elitele Bucureştiului şi, în general, de connaisseur-i în materie de gastronomie. Bucătăria localului poartă amprenta măestriei şi priceperii maestrului Robert Tănase, care are o experienţă de peste 12 ani în gastronomie şi care este un pasionat al bucătăriei italiene, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi 25 de chêf-i de top din Bucureşti. Sigur că, fiind acum manager, Robert Tănase a delegat o parte din îndatoririle sale ca bucătar către un locţiitor dar „Pentru clienţii pretenţioşi, care doresc altceva decât se află în lista de meniu, prepar eu însumi ceea ce doresc. Astfel la noi există la noi aşa-numita Chêf Table special pentru VIP-uri. Totul este să fim sunaţi înainte şi să ni se comunice ce anume se doreşte pentru a fi pregătiţi cu ingredientele specifice preparatului cerut“, ne explică Robert Tănase.

La Dantes puteţi încerca o supă de peşte cu fructe de mare, ravioli cu gorgonzola şi nuci, ton în crustă de piper şi, ca desert, un fondant de ciocolată (suflé de ciocolată cu îngheţată de vanilie). La care să asortaţi, după caz, un vin românesc alb/roşu sau unul ita?lian. Puteţi alege o sticlă de  Cuvée D’Excellence Riesling – 65 lei sau un Chateau Domenii – 75 lei sau un Verdichio Fazi Battaglia – 100 lei/sticla ori un Pinot Grigio – 110 lei. Sau dintre cele roşii: o sticlă de Prince Mircea – 90 lei sau Prince Matei – 120 lei ori  o sticlă de Chianti Classico – 140 lei. La Dantes  mai puteţi servi penne arrabbiata (paste cu sos de roşii, usturoi şi ardei iute), pollo diavola (piept de pui în sos de roşii picant, garnitură de legume şi cartofi), iar la desert puteţi opta pentru un tiramisu sau un tort de lămâie în crustă de bezea. Preţurile sunt de la 10 lei salată Macedonia la 45 lei  dorada mediteraneeană. La bar puteţi servi un cocktail precum Marguerita, Pinacolada, Rainbow sau Coconat Kiss (12–14 lei).

foto Octavian Tibăr