De la Atena la Londra
June 4th, 2012, Bogdan Hrib Comenteaza TweetPentru mine povestea Jocurilor Olimpice a început într-o zi a anului 1976 când priveam la un televizor alb-negru, un „Rubin“ sovietic sau un nou-nouţ „Diamant“ de producţie autohtonă, nu mai ţin minte, împreună cu întreaga familie, cum pe un panou rotitor de afişaj, cu multe beculeţe, apărea cifra 1. Mai exact 1.00. Televiziunea transmitea în direct. În sala de la Montreal se lăsase liniştea. La fel şi la noi în casă. Stupoare. Cum adică unu? Exerciţiul Nadiei fusese perfect. Apoi au izbucnit aplauzele. Era prima notă de zece acordată de juriul internaţional. Şi doar prima pentru Nadia. Peste puţină vreme au apărut şi explicaţiile. Tabela electronică putea afişa doar trei cifre. Adică maximum 9.99… Şi totuşi, au existat 7 note de 10.00. Să începem tot cu 1, cu prima olimpiadă.
Atena, 1896
Jocurile au fost inaugurate de Regele George I al Greciei în ziua când se aniversau 75 de ani de la independenţă. Au participat 241 de sportivi din 14 ţări. În spiritul tradiţiei antice greceşti femeile nu au avut voie să participe. În prezenţa publicului propriu, grecul Spiridon Louis a câştigat proba de maraton, a fost singura cursă la care a participat, dar victoria l-a făcut erou naţional al Greciei. Nu se cunoaşte numărul exact al ţărilor competitoare. Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat 14, dar există alte surse care oferă cifra 12. România nu a participat. În clasamentul pe medalii: SUA, Grecia (mai multe ca număr, dar mai puţine cu una de aur), Germania.
Paris, 1900
Deşi Grecia s-a împotrivit organizătii Jocurilor Olimpice în altă ţară, CIO a decis organizarea acestora la Paris. Au participat 997 sportivi din 24 de ţări. A fost una dintre cele mai lungi ediţii, între 14 mai şi 28 octombrie şi nu a beneficiat de festivităţi de deschidere şi închidere. Primul titlu olimpic feminin, jucătoarea britanică de tenis de câmp, Charlotte Cooper. Prima participare românească, un singur sportiv – George A. Plagino, tir, locul 13. Următoarea participare a ţării noastre abia în 1924. Clasament: Franţa, SUA, Marea Britanie.
Saint Louis, 1904
Jocurile au fost dominate de sportivii americani care au câştigat 246 medalii din 288 posibile. Asemenea performanţă nu a fost repetată niciodată. Pe locul II apare Germania cu… 13 medalii. Gimnastul american George Eyser a câştigat şase medalii deşi avea piciorul stâng din lemn. Doar 12 ţări participante.
Londra, 1908
CIO a acceptat ca în 1906, la aniversarea a 10 ani de la primele Jocuri Olimpice moderne, să se organizeze la Atena o altă olimpiadă, jubiliară, dar rezultatele nu au fost considerate oficiale. Londra 1908 este considerată a IV-a ediţie. Gazdele au construit în timp record stadionul White City cu 68.000 de locuri. Delegaţiile au defilat la deschidere în spatele drapelului naţional. Deşi România nu a participat, un atlet român, Ştefan Şomodi, din Cluj, a obţinut medalia de argint la săritura în înălţime, concurând sub drapelul Ungariei, deoarece Transilvania era în acel moment parte a Imperiului Austro-Ungar. Clasament: Marea Britanie (141 medalii, din care 56 de aur), urmată de SUA şi Suedia.
Stockholm, 1912
Ultima ediţie la care medaliile au fost realizate din aur masiv, cele care au urmat sunt din argint aurit. Jocurile Olimpice fac şi prima victimă: alergătorul portughez Francisco Lazaro a murit în timp ce participa la maraton. Se înregistrează un record la… vârsta sportivilor medaliaţi: Oscar Swahn, care, la 64 de ani şi 258 de zile, a făcut parte din echipa de tir a Suediei, medaliată cu aur la cerb alergător. Clasament: SUA, Suedia, Marea Britanie.
Anvers, 1920
Ediţia a VI-a, planificată la Berlin, a fost anulată din cauza războiului. A fost ales oraşul Anvers în 1919, ca un omagiu adus poporului belgian greu încercat în Primul Război Mondial. Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia nu au fost invitate să participe. Prima ediţie la care a fluturat steagul olimpic (proiectat în 1913 de Pierre de Coubertin) şi a fost rostit jurământul olimpic. S-au înregistrat 6 recorduri mondiale şi 13 olimpice. Concursul de iahting s-a desfăşurat în două ţări diferite: Belgia şi Olanda. La scrimă, italianul Nedo Nadi a cucerit 5 medalii de aur din 6 posibile. Suedezul Oscar Swahn recidivează; acum în vârstă de 72 de ani, participant la tir, a câştigat medalia de argint, este cel mai bătrân medaliat din istoria J.O. de vară. Clasament: SUA, Suedia, Marea Britanie. Belgia, ţară gazdă, locul 5.
Paris, 1924
Ultima Olimpiadă sub preşedinţia lui Pierre de Coubertin. Au participat 3.099 sportivi din 44 de ţări. Nici la această ediţie, ţările învinse în Primul Război Mondial nu au fost invitate. Înotătorul american Johnny Weissmüller a câştigat trei medalii de aur şi una de bronz. Peste câţiva ani va juca în filmul Tarzan şi va deveni celebru la Hollywood. La cea de-a doua participare a României la Jocurile Olimpice, echipa de rugby a câştigat medalia de bronz, prima medalie olimpică a României, clasându-se pe locul trei din trei ţări participante: SUA, Franţa şi România. Echipa de fotbal a fost eliminată în primul tur după 0-6 cu Olanda. Clasament: SUA, Finlanda, Franţa.
Amsterdam, 1928
Pentru prima dată are loc ceremonialul aprinderii flăcării olimpice şi prima apariţie a firmei Coca-Cola ca sponsor la Jocurile Olimpice. Paavo Nurmi din Finlanda cucereşte a 9-a medalie de aur, terminând primul proba de 10.000 m. Scrimerul român Mişu Savu ajunge în semifinale. Clasament: SUA, Germania, Finlanda.
Los Angeles, 1932
Nici un alt oraş nu a candidat pentru a organiza Olimpiada din 1932. Să fi fost criza de vină? Cele mai scurte Jocuri Olimpice: 30 iulie – 14 august. Fotbalul, sport aproape necunoscut în SUA, este scos din program. Apare cronometrul de 1/100 secunde şi se foloseşte fotografia de la sosire. Ceremonia de decernare a premiilor este stabilită: podium, ridicarea drapelelor, imnul naţional. Această ceremonie are loc după desfăşurarea probei sportive şi nu la ceremonia de închidere. România nu participă. Clasament: SUA, Italia, Franţa.
Berlin, 1936
Berlinul este preferat Barcelonei, ceea ce provoacă proteste politice. Chiar se propune organizarea unei Olimpiade muncitoreşti, la Barcelona, dar Războiul Civil pune capăt acestei iniţiative. Ceremonia este deschisă de Adolf Hitler. Sportivul afro-american Jesse Owens câştigă 4 medalii de aur la 100 m, 200 m, ştafetă 4×100 m şi săritura în lungime, umilind pretenţiile de superioritate emise de susţinătorii rasei ariane. Este prima Olimpiadă transmisă prin televiziune. 25 de televizoare aşezate în spaţii publice din Berlin permit localnicilor să urmărească pe gratis întrecerile. La această ediţie este introdusă torţa olimpică. La călărie, dresaj individual, a fost nevoie de o întrecere de baraj pentru desemnarea campionului. După ce concurenţii aflaţi la egalitate – germanul Kurt Hasse şi românul Henri Rang – au parcurs un nou traseu, Rang s-a clasat pe locul al II-lea, obţinând medalia de argint. Clasament: Germania nazistă, SUA, Ungaria.
Londra, 1948
Întrerupte pe perioada Războiului Mondial, Jocurile se reiau după 12 ani, în iulie 1948. Germania şi Japonia nu sunt invitate. România, invocând motive economice, nu participă. Cehul Emil Zatopek, supranumit „omul-cal“, câştigă (în 7 zile) probele de 5.000 m, 10.000 m şi maratonul. Clasament: SUA, Suedia, Franţa. Pentru prima dată când ţara organizatoare nu se află în primele 10.
Helsinki, 1952
Aleasă iniţial pentru 1940, capitala Finlandei este desemnată oraş-gazdă în 1947. Au participat 4.925 de sportivi din 69 de ţări. România câştigă 4 medalii, din care 1 de aur la tir, Iosif Sârbu, calibru mic 40 de focuri. Clasament: SUA, URSS, Ungaria.
Melbourne, 1956
Din motive legislative privind intrarea animalelor pe teritoriul australian, probele de echitaţie s-au desfăşurat la Stockholm, în iunie 1956. În decembrie 1956, la o lună după intervenţia brutală din Ungaria, echipele de polo sovietică şi maghiară se întâlnesc în semifinale. Urmează un meci extrem de tensionat şi dur cunoscut ca Baia de sânge de la Melbourne. Ungaria câştigă medalia de aur şi jumătate dintre sportivi cer azil în SUA. Este anul Crizei Canalului Suez şi este ediţia la care apare pentru prima dată boicotul – neparticiparea la Jocurile Olimpice. România intră în top 10 pe poziţia a 9-a cu 13 medalii, din care 5 de aur. Leon Rotman câştigă aurul de două ori, la canoe, la 1.000 şi 10.000 de metri. Clasament: URSS, SUA, Australia.
Roma, 1960
Au participat 83 de ţări şi 5.348 de sportivi. Reprezentativa feminină de gimnastică a URSS a câştigat 15 din 16 medalii posibile. Ciclistul danez Knud Jensen s-a prăbuşit în timpul cursei, fiind sub influenţa amfetaminelor; mai târziu a murit la spital. A fost pentru a doua oară când un atlet a murit într-o competiţie olimpică, după decesul portughezului Francisco Lazaro în timpul maratonului din 1912. Iolanda Balaş, „la grande bionda”, a sărit pe rând 1,77, 1,81 şi 1,85 m din a treia încercare, devenind prima campioană olimpică a atletismului românesc. Clasament: URSS, SUA, Italia. România a participat cu 109 sportivi şi a ocupat locul 11.
Tokyo, 1964
Pentru prima dată Jocurile Olimpice au loc în Asia. Ceremonia a fost deschisă de împăratul Hirohito. Au participat 5.140 sportivi din 93 de ţări. Clasament: SUA, URSS (primele două încep să fie mereu aceleaşi!), Japonia. România pe locul 14 cu două medalii de aur: Iolanda Balaş, săritura în înălţime şi Mihaela Peneş, la aruncarea suliţei.
Mexico, 1968
Ciudad de Mexico, situat la 2.280 m altitudine, a pus probleme de respiraţie pentru o parte dintre cei 5.530 de sportivi din 112 ţări. Este introdusă mascota olimpică, reprezentând un simbol cultural al ţării gazdă. Clasament: SUA, URSS, Japonia, pe locul 5 intră RDG, pe 8 RFG, iar Mexicul nu apare între primele 10. România pe locul 12 cu 15 medalii, dintre care 4 de aur: Viorica Viscopoleanu, săritura în lungime, Lia Manoliu, aruncarea discului, Ionel Drîmbă, floretă individual şi Ivan Patzaichin – Serghei Covaliov, canoe, 1.000 m.
München, 1972
A fost a doua oară când Jocurile Olimpice s-au desfăşurat în Germania, după Olimpiada din 1936 de la Berlin. Au participat 121 de ţări şi 7.170 de sportivi. Jocurile Olimpice au fost umbrite de răpirea şi uciderea a 11 atleţi israelieni de către organizaţia teroristă palestiniană Septembrie Negru, în confruntări fiind ucis şi un poliţist german. Urmare a acestui fapt mai multe ţări occidentale şi-au înfiinţat sau reorganizat unităţi de luptă antiteroristă. Clasament: URSS, SUA, RDG, RFG. România locul 13 cu 16 medalii dintre care 3 de aur (una dintre ele, Ivan Patzaichin la canoe 1.000 m).
Montreal, 1976
Celelalte oraşe candidate pentru acest an au fost Moscova şi Los Angeles. Ele au urmat la ediţiile din 1980 şi 1984. Au participat 92 de ţări şi 6.028 de sportivi. Canada, ţara gazdă, a obţinut numai 5 medalii de argint şi 6 de bronz. Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când ţara gazdă nu câştigă nici o medalie de aur. Prima Olimpiadă la care se recurge la boicot masiv – 25 de ţări africane au protestat astfel împotriva participării echipei de rugby a Noii Zeelande la un turneu în Africa de Sud. Acestei ţări îi fusese interzisă înscrierea la Jocurile Olimpice din 1964, ca reacţie împotriva politicii de apartheid. Clasament: URSS, RDG, SUA. România pe locul 9 cu 27 de medalii. Este Olimpiada care consacră gimnastica românească. Nadia Comăneci câştigă 3 medalii de aur: paralele inegale, bârnă (Cine a văzut imaginile cu Nadia plutind prin aer înţelege de ce au fost acordate notele de 10!), individual compus; argintul pe echipe şi bronzul la sol. A patra medalie de aur a României soseşte de la Vasile Dâba, kaiac 500 m.
Moscova, 1980
E momentul să intervin din nou cu vocea personală şi, evident, subiectivă. Eram în RDG, într-o excursie cu părinţii, şi urmăream la un televizor (color, ce-i drept!) evoluţia Nadiei. A fost un moment greu pentru România, pentru că… nu a trebuit să câştigăm aurul. Mai ţineţi minte cum nota Nadiei nu apărea… În sala de mese în care eram se lăsase o linişte de gheaţă. Erau şi nemţi lângă noi, care păreau la fel de nedumeriţi şi comentau împotriva organizatorilor. Apoi nota a apărut, după ce evoluţia sovieticei Elena Davîdova s-a încheiat. Şi am luat argintul la individual compus… Nadia a cucerit aurul la bârnă, la sol şi argintul cu echipa. România ar fi meritat aurul şi la individual compus… Nu a fost să fie. Delegaţia României a avut 239 de sportivi, obţinând 25 de medalii, dintre care 6 de aur, şi locul 7 pe naţiuni.
Dar este şi Olimpiada marelui boicot. Decizia SUA de a protesta împotriva invadării Afganistanului de către armata sovietică a fost urmată de alte 65 de ţări; din Europa Occidentală lipseşte RFG. Prima mascotă celebră a Jocurilor Olimpice: ursuleţul Mişa. Clasamentul: URSS, RDG, Bulgaria.
Los Angeles, 1984
Ca şi în 1932, nu a existat o altă candidatură. Au participat 140 de ţări şi 6.797 de sportivi, iar ceremonia a fost deschisă de preşedintele Ronald Reagan. Ca răspuns la boicotul american al Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova, 14 ţări est-europene, dar şi altele din blocul comunist, au boicotat această ediţie. Au fost trei excepţii: România, China şi Iugoslavia. La Los Angeles au fost clipe de graţie pentru sportivii români şi pentru cei de acasă ce priveau pe ecranele televizoarelor, nu mai ţin minte, dar, parcă în direct, cum se adunau medaliile României. Au fost 53 dintre care 20 de aur şi locul 2 în clasamentul pe naţiuni, pe locul 3, RFG cu 59 de medalii, doar 17 de aur. La gimnastică mult râvnitul titlu la individual compus a fost pierdut la mustaţă în faţa americancei Mary Lou Retton (Ne gândeam de acasă că se repetă cumva întâmplarea îndurată de Nadia, în 1980!) de Ecaterina Szabo, cea care a mai adunat de trei ori aur la sărituri, bârnă (tot aur, la egalitate cu Simona Păucă şi o nouă premieră – două conaţionale pe podium la gimnastică), sol şi aurul pe echipe (În fine!). Este ediţia la care multe nume, astăzi în legendă, cuceresc publicul şi ne dau nouă emoţii: Doina Melinte sau Maricica Puică, Valeria Răcilă, Nicu Vlad şi mulţi alţii. Visul frumos de la Los Angeles nu s-a mai repetat niciodată.
Seul, 1988
Nici la această ediţie boicotul nu a fost uitat – Cuba şi Coreea de Nord, dar au participat un număr foarte mare de sportivi: 8.465 din 159 de ţări. Clasament: URSS, RDG, SUA. România, cu o delegaţie foarte mică, 62 de sportivi şi participând la 10 sporturi, a obţinut locul 8 cu 24 de medalii, dintre care 7 de aur. Este ediţia Danielei Silivaş sărituri, cu 3 medalii de aur la paralele, bârnă şi sol. Sorin Babii la tir, pistol liber, întregeşte palmaresul.
Barcelona, 1992
Numărul sportivilor creşte în continuare şi ţările participante sunt deja 169. Clasamentul conţine două premiere – locul 1: Echipa unificată a fostelor ţări din URSS, au participat sub steagul olimpic şi pe podium s-a cântat imnul olimpic, locul 2: SUA, locul 3: o altă… unificare: o singură Germanie. Prima participare a României după Revoluţie, locul 14 cu 18 medalii, dintre care 4 de aur. La gimnastică e ediţia Laviniei Miloşovici, aur la sărituri şi sol şi argint cu echipa.
Atlanta, 1996
Ediţia care ar fi trebuit să aniverseze 100 de ani de Jocuri Olimpice moderne în Grecia. Atena nu reuşeşte să câştige competiţia pentru organizarea Jocurilor, abia în 2004 va veni rândul ei. Peste 10.000 de sportivi participanţi din 197 de ţări. Clasament: SUA, Rusia, Germania. România locul 14 cu 20 de medalii dintre care 4 de aur. La gimnastică anii de glorie par să fi apus, un aur cu Simona Amânar, mai multe medalii de argint (printre care individual compus cu Gina Gogean) şi bronz (5, parcă nu eram obişnuiţi!). Un argint şi pentru băieţii de la gimnastică, Marius Urzică. Canotajul ne răzbună cu două de aur şi Laura Badea tot un aur, din vârful floretei.
Sydney, 2000
Un nou record: 199 de ţări participante. Delegaţia României a fost implicată în cel mai mare scandal de dopaj din istoria sa. Comitetul Internaţional Olimpic a decis să retragă medalia de aur la individual compus a Andreei Răducan, după ce a fost depistată pozitiv la testul anti-doping. Fusese tratată împotriva răcelii de medicul echipei cu două pastile de Nurofen, medicament ce conţinea pseudoefedrină. Atacată la comisia de arbitraj pentru sport, decizia CIO a rămas neschimbată. Atleta Mihaela Melinte a fost exclusă de la Olimpiadă deoarece a folosit nandrolon, o substanţă interzisă de Comitetul Internaţional Olimpic. Mihaela Melinte era campioană mondială la aruncarea ciocanului şi deţinea recordul mondial. Federaţia Română de Haltere a fost aproape de a fi exclusă din competiţie după ce doi componenţi ai lotului au fost depistaţi pozitiv cu nandrolon. S-a plătit o amendă de 50.000 de dolari pentru ca ceilalţi halterofili să poată concura. Clasament: SUA, Rusia, China (Un nou venit pe podiumul naţiunilor!), urmează apoi Australia, ţară gazdă. România pe locul 11 cu 26 de medalii, dintre care 11 de aur. Fără scandalul Andreei Răducan podiumul la individual compus ar fi fost în întregime românesc, medalia de aur trece la a doua clasată, Simona Amânar. Diana Mocanu aduce două medalii de aur la înot, 100 şi 200 m spate, alte nume de aur sunt Gabi Szabo, Mihai Covaliu, Marius Urzică. La canotaj încă trei de aur. Republica Moldova câştigă două medalii şi ocupă locul 61.
Atena, 2004
Din nou Atena. Peste 200 de ţări şi 10.500 de sportivi. Pentru prima dată, în categoria lupte greco-romane au participat şi femei, iar la scrimă, femeile au concurat şi la sabie. România participă cu o delegaţie restrânsă, 112 sportivi, şi nu reuşeşte să-şi atingă obiectivul: depăşirea numărului de medalii de la Sydney. Obţine un loc 14 cu 19 medalii, dintre care 8 de aur. Gimnastica ne oferă 4 medalii de aur: Cătălina Ponor la bârnă şi sol, Monica Roşu la sărituri şi întreaga echipă. Încă trei medalii la canotaj şi una la înot. Clasament: SUA, China, Rusia.
Beijing, 2008
Ceremonia de deschidere a început în 8 august la ora 8:08 PM (ora locală). Cifrele 08:08:2008 08:08 au fost alese intenţionat, în tradiţia chineză numărul 8 fiind asociat cu prosperitatea. Delegaţia României a numărat 102 sportivi, după ce trei sportive au fost eliminate din lot pentru dopaj cu puţin timp înaintea plecării spre Beijing. După 1989 acesta a fost cel mai mic lot pentru Jocurile Olimpice. Comitetul Olimpic Român a anunţat că sportivii medaliaţi cu aur vor primi câte 100.000 de euro. România obţine un rezultat mult mai slab: locul 17, 8 medalii, dintre care 4 de aur. Un aur la maraton, care ne bucură, un altul la judo; gimnastica este la… prăbuşită: doar un aur la sol, plus un bronz pe echipe. Clasament: China, SUA (mai multe medalii, dar mai puţine de aur), Rusia. Cele trei mari naţiuni par a fi abonate la podium.
Boicot
Boicotul olimpic a apărut la Olimpiada de la Melbourne din 1956, jocuri boicotate de Olanda, Spania şi Elveţia pentru a protesta împotriva represiunii sovietice în Ungaria şi de Cambodgia, Egipt, Irak şi Liban împotriva conflictului generat de Criza Suezului.
În 1972 şi apoi în 1976 un număr de ţări africane au ameninţat CIO cu boicotul Jocurilor Olimpice pentru a forţa interzicerea participării Africii de Sud, Rhodesiei şi Noii Zeelande. CIO a cedat în primele două cazuri, dar în 1976 a refuzat deoarece boicotul consta în protestul împotriva prezenţei echipei de rugby a Noii Zeelande în Africa de Sud, dar rugbyul nu era sport olimpic. Ţările şi-au retras echipele după începerea Jocurilor, loturile ajunseseră în Canada, iar câţiva sportivi africani deja începuseră competiţia.
În 1980 şi 1984 cele două tabere ale Războiului Rece şi-au boicotat reciproc Jocurile Olimpice. Statele Unite urmate de alte 64 de ţări au refuzat să participe la J.O. de la Moscova pentru a protesta la invazia Afganistanului de către armata sovietică. Boicotul a redus numărul ţărilor participante la 80. A fost cel mai mic număr de ţări participante la J.O. din 1956. Uniunea Sovietică şi alte 14 ţări din blocul estic (cu excepţia României) n-au participat la J.O. de la Los Angeles argumentând că securitatea sportivilor nu ar fi fost garantată.
Dopaj
Una dintre problemele cele mai grave ale Jocurilor Olimpice este dopajul. La începutul secolului XX, mulţi sportivi olimpici au început să folosească medicamente pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive. Câştigătorul maratonului de la Olimpiada din 1904, Thomas Hicks, a primit de la antrenorul său stricnină şi brandy pentru a putea termina cursa. Primul caz de deces la Jocurile Olimpice, din cauza dopajului, a avut loc în 1960, la Roma. În timpul cursei de ciclism, danezul Knud Enemark Jensen a căzut de pe bicicletă şi mai târziu a murit. Autopsia a arătat că sportivul se afla sub influenţa amfetaminelor. După acest episod, CIO a introdus testul antidoping.
Primul sportiv olimpic descoperit pozitiv la testul antidoping a fost pentatlonistul suedez Hans-Gunnar Liljenwall, la Olimpiada din 1968. Liljenwall a pierdut medalia de bronz. În următorii ani, mai mulţi sportivi au fost depistaţi pozitiv la testul antidoping. Cazul cel mai mediatizat a fost cel al sprinterului canadian Ben Johnson care a câştigat proba de 100 m la Seul în 1988, dar trei zile mai târziu, când în urma testului a fost depistat că a utilizat stanozolol, i s-a retras medalia de aur. În 1990, documentele extrase din arhivele secrete au relevat că mai multor sportivi est-germani li s-au administrat steroizi anabolizanţi în urma unui program controlat de fostul regim comunist din Germania de Est.
La sfârşitul anilor 1990, CIO a preluat iniţiativa centralizat şi a organizat o campanie de luptă împotriva dopării, condusă de Agenţia Mondială Antidoping. Jocurile Olimpice de vară din 2000 şi Olimpiada de iarnă din 2002 au arătat că bătălia nu s-a încheiat; câţiva medaliaţi au fost descalificaţi după ce au fost depistaţi pozitiv. Mai recent, în timpul Olimpiadei de iarnă din 2006, numai un sportiv a fost depistat pozitiv şi i s-a retras medalia. Doisprezece sportivi au fost suspendaţi cinci zile din motive de sănătate pentru un nivel mare de hemoglobină în sânge. Comitetul Internaţional Olimpic a introdus pentru prima dată testul de sânge în perioada acestor Jocuri Olimpice.
În loc de încheiere
Din 2008 până acum a mai trecut o criză, ce pare că nu se mai termină, peste noi românii şi peste europeni şi peste Statele Unite. A XXX-a ediţie ar putea să ne aducă un pic de bucurie şi optimism, mai ales după victoria gimnastelor noastre la Europene. Dar să nu anticipăm aşa cum facem când chibiţăm înaintea unui meci de fotbal. Să ne vedem cu bine, zâmbind cu gura până la urechi sau lăcrimând de emoţie când drapelul se va ridica pe melodia Imnului de Stat. Nu sunt vorbe goale, poate că patriotismul nu e nicăieri mai pur decât la Jocurile Olimpice. Şi chiar dacă cerşetorii au inundat Londra, se vor găsi destui români normali, care, măcar la televizor, să aplaude pentru fiecare medalie. Pe curând. Jocurile Olimpice se întorc pentru a treia dată la Londra.
nr. 6 / iunie 2012 Tweet