- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

De la St. Valentine’s Day la 8 Martie

Sf. Valentin sau Dragobete? 1 Martie sau 8 Martie? Cap sau pajură? Ambele? Unii sărbătoresc doar Sf. Valentin, alţii doar Dragobetele. Unii ţin doar 1 Martie, alţii doar 8 Martie, alţii le ţin pe toate, iar cei mai fericiţi sunt comercianţii.

Dacă memoria nu mă înşală, Pro TV a fost motorul care a tras după el sărbătoarea Sf. Valentin din SUA pe meleagurile autohtone. Un sfânt vestic, de care fac mult caz în special protestanţii care, culmea, nu prea cred în sfinţi. Valentin a fost un preot creştin, martir, pe vremea romanilor. Acesta, în ciuda interdicţiilor împăratului Claudius Ghoticus al II-lea, a continuat, în secret, să oficieze cununia religioasă a tinerilor creştini. Şi apropo! Bietul sfânt nu era nici catolic, nici ortodox întrucât era pe vremea când cele două biserici nu erau despărţite. Şi încă ceva! Sfântul Valentin se regăseşte atât în calendarul creştin ortodox cât şi în cel catolic, doar că e sărbătorit la date diferite. Catolicii îl sărbătoresc la 14 februarie – când toată lumea vorbeşte de Sf. Valentin şi Ziua îndră­gos­tiţilor, iar ortodocşii îl sărbătoresc pe 30 iulie, alături de alţi sfinţi, ca Sf. Mucenic Valentin, episcopul Umbriei.

Tradiţionaliştii români au ripostat la doi-trei ani de la lansarea Valentine’s Day în România, scoţându-l de la naftalină pe Dra­gobete. Că e de-al nostru. Dar şi Dragobetele – sărbătorit la 24 februarie – are hibele lui. Este de sorginte păgână şi apare în tradiţia populară numai zonal: Muntenia, Oltenia şi Dobrogea. Dragobetele este legat de credinţa populară potrivit căreia în ziua de Dragobete se împerechează păsările şi animalele, iar băieţii şi fetele încearcă să se îndrăgostească în această zi pentru a fi îndrăgostiţi tot anul. Aşadar, Dragobetele era legat de ritualul de îndrăgostire al tinerilor din zona de sud a ţării. Televiziunile, presa şi radioul ne-au ­prezentat în contrapartidă la Sf. Valentin un Dragobete reloaded extinzând sărbătoarea la nivel naţional. Deşi oficial pe 24 februarie sunt şi zone care preferă Dragobetele cap de primăvară pe 1 martie. Şi dacă am pomenit 1 Martie, am pomenit de o sărbătoare pe care românii în general o petrec cu drag, spre deosebire de Ziua îndrăgostiţilor, Dragobete sau Sf. Valentin.

1 Martie este legat de vechea sărbătoare geto-dacică, dar şi romană a Anului Nou. Astfel, luna martie era prima lună a anului, iar calendarul popular avea doar două anotimpuri: vara şi iarna. Cât priveşte obiceiul dăruirii şi purtării mărţişorului, acesta era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie. Iniţial, mărţişorul era alcătuit doar din şnurul alb cu negru, iar cele două culori reprezentau unirea verii cu iarna, căldurii cu frigul, luminii cu întunericul sau fertilităţii cu sterilitatea, apoi culoarea neagră a fost înlocuită cu cea roşie. Şnurul se lega la mână şi se purta până la primele semne reale de reînviere a naturii: de exemplu, înflorirea pomilor, când se agăţa într-un copac. În timp, şnurului alb-roşu i s-au adăugat o monedă, o ghindă sau alte obiecte, iar astăzi el s-a transformat în adevărate mici opere de artă legate cu şnurul alb-roşu şi dăruite femeilor.  Comercializarea lui l-a transformat adesea şi într-un festival al kitsch-ului.

Românii sărbătoresc Ziua Femeii pe 8 martie, dar nu toţi, mulţi considerând că aminteşte prea mult de sărbătorile comuniste. Puţini sunt cei care ştiu că Ziua internaţională a femeii emigrat din America şi a reprezentat iniţial o comemorare. Acum mai bine de 100 de ani, într-un incendiu dintr-o fabrică din New York, şi-au pierdut viaţa numeroase muncitoare. Angajatele fabricii americane de textile au declanşat un protest faţă de condiţiile de muncă, iar iniţiativa lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca zi internaţională a femeii. În anul 1910, la Internaţionala Socialistă din Copenhaga, s-a hotărât ca o zi pe an să fie consacrată sărbătoririi la nivel internaţional a femeii muncitoare, iar în anul 1977, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis ca 8 martie să fie această zi.  Comunistă sau nu, ziua s-a transformat în Ziua femeii şi a mamei, iar sărbătoritelor li se oferă flori şi daruri în semn de respect şi mulţumire.

Sfântul Valentin e vorbit de rău pe la colţuri, mai ales de către cei trecuţi de vârsta primilor fiori ai dragostei şi de către tradiţionalişti. Dar tinerii nu se sinchisesc de părerile cârcotaşilor şi, în fond, orice ocazie este bună pentru distracţie în cluburi, la restaurant, film sau la cumpărături, iar dacă această ocazie o reprezintă Sf. Valentin, cu atât mai bine. Mai ales că în toate magazinele şi mall-urile bucureştene s-au anunţat reduceri de 70-80% de Sf. Valentin, reducerile menţinându-se, în unele magazine, până de Dragobete. „Am venit în mall astăzi fiindcă ştiu că sunt reduceri şi ne-am gândit că, dacă tot mergem la cumpărături, să vedem şi un film în 3D la sala Imax, aşa de Sf. Valentin. Oricum, o să ieşim în oraş şi de Dragobete“, spun Alexandra şi Mihai, doi tineri pentru care Sf. Valentin a reprezentat un nou prilej de a mai vedea un film în Afi Palace Cotroceni. În restaurantele din mall-uri în seara Zilei îndrăgostiţilor nu aveai loc unde să arunci un ac. În general, tinerii şi-au arătat dragostea unul pentru celălalt servind masa la restaurant şi dăruindu-şi mici atenţii. Un inel, un lănţişor mai ieftin sau mai scump, o inimioară de pluş roşie sau verde – ecologică?! – cu I love You sau Te iubesc întipărit pe ele, un parfum, un trandafir sau un buchet de frezii, totul în funcţie de buget, cam acestea au fost cadourile pe care şi le-au făcut cei mai mulţi dintre tineri. „I-am cumpărat un buchet de lalele prietenei mele şi o felicitare“, ne-a spus Alin, care nu a dorit atât să marcheze Ziua îndrăgostiţilor cât mai ales să marcheze trei luni de când a întâlnit-o pe Mirela, prietena sa. Alţi tineri şi-au justificat prezenţa la mall fiindcă sunt reduceri substanţiale la îmbrăcă­minte. „Am venit cu prietena mea fiindcă vrem să ne cumpărăm nişte haine, în timpul săptămânii nu prea avem timp, aşa că în acest week-end puteam să ne diversificăm garderoba“, declară Sorin şi Elena prezenţi în Liberty Center.

Dacă mall-urile au avut căutare de Ziua îndrăgostiţilor, târgurile special organizate cu acest prilej prin Capitală nu s-au bucurat de un public numeros. La Sala Palatului în­drăgostiţii nu s-au prea înghesuit la standurile cu jucării de pluş, blănuri, turtă dulce în formă de inimioară sau cosmetice, iar în Piaţa Universităţii  puţinii tineri prezenţi au venit pentru a se imortaliza alături de pereche într-o fotografie presărată cu flori şi inimioare. „Nu ţinem nici Sf. Valentin, nici Dragobetele fiindcă suntem de părere că nu trebuie nea­pă­rat să-ţi cumperi inimioare de pluş şi mai ştiu eu ce alte tâmpenii sau să existe o zi a în­dră­gostiţilor ca să fii îndrăgostit. Mult mai de bun-simţ mi se pare 1 Martie care e tradi­ţional, marchează începutul primăverii, are sens“, ne-a declarat Andrei, prezent în mall pentru că vrea să-şi cumpere un telefon mobil.

Anul acesta, românii nu s-au entuziasmat foarte mult nici de Sf. Valentin, nici de Dragobete, pentru mulţi tineri mult mai importante rămânând tradiţionalele 1 Martie şi 8 Martie.

foto Octavian Tibăr