- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

De senzaţie, Sardinia şi Mallorca

O plajă virgină, o mare ameţitor de turcoaz şi un apus de soare care te zăpăceşte, în Sardinia… Capul Formentor, Valdemossa, satul unde s-au iubit Chopin şi George Sand, în Mallorca.

Resort-uri aglomerate, beach-uri singuratice

Un loc perfect pentru aventură, relaxare, mâncare organică. Timpul pare un concept destul de funny în Sardinia. Un magazin, de exemplu, poate fi deschis şi închis uneori în funcţie de pofta de somn sau cheful de mâncare ale stăpânului. Poţi sta şi o oră la poştă ca să trimiţi o vedere. La restaurant, o să ceri de câteva ori nota, dar nu pentru că nu ai fost remarcat, ci pentru că gazdele tale vor să se asigure că ai mâncat şi ai băut bine. În Sardinia, nimeni nu se grăbeşte. Totul arată bine, plajele strălucitoare, marea de cristal, cetăţile antice. Coasta e sublimă, principalele oraşe sunt întinse de-a lungul ei, palatele şi bisericile, zărite din larg, sunt fantastice. Există resort-uri, ca peste tot în lume, cu restaurante romantice şi discoteci sub cerul liber. Cea mai cunoscută zonă este Costa Smeralda. Are ţărmuri înguste cu nisip fin, cuibărite între stâncile celor 80 de golfuleţe de pe coasta de vreo 55 de kilometri. Cele mai multe plaje sunt atât de retrase încât cea mai bună variantă de a ajunge la ele este barca (sigur, sunt şi beach-uri aglomerate la care se ajunge cu maşina). Din Liscia di Vacca (o zonă ce aparţine de Porto Cervo) o să vezi un peisaj captivant: o panoramă unică a parcului naţional din insulele Maddalena şi Caprera. Şapte insule mai măricele şi încă 20 mai mici ne servesc un paradis sălbatic de excepţie. Dacă ai noroc, poţi să zăreşti grupuri de delfini care se joacă în apele limpezi şi cristaline.


Tips-uri

• În Sardinia poţi ajunge cu ferryboat-ul din Italia continentală, de la Genova, Civitavecchia sau Livorno. Ai porturi în nordul insulei (la Olbia, Porto Torres, Golfo Aranci), în sud (la Cagliari) sau în est (la Arbatax). • Să nu-ţi sară cumva ţandăra dacă vreun sardinian o să-ţi recomande călduros să mergi la… Pula. Este una dintre cele mai drăguţe întinderi de plaje, presărate de golfuri şi peşteri. Nu departe de exoticele beach-uri poţi să vezi un amfiteatru roman, care iese direct din mare (este aşezat pe o limbă îngustă de pământ, dominată de un turn spaniol) şi care găzduieşte în fiecare vară un festival muzical. • Nu pleca din Sardinia fără să încerci câteva dintre bucatele locale: friptura de purceluş în lapte (cunoscută sub numele de porcheto), fragii cu moluşte, burrida (un fel de cârnat din peşte), friptură de oaie… de la munte, melci, chiar şi peştele prăjit are un gust special, datorită condimentelor secrete folosite de bucătarii locului. • Ia-ţi neapărat nişte creme anti-ţânţari, sunt destul de mulţi, dar aşa o să-i ţii departe. • Dacă închiriezi o maşină, ai grijă să nu pleci la drum decât cu rezervorul plin; distanţele între staţiile de alimentare, mai ales la ţară, sunt foarte mari.


Shopping, marine, mânăstiri

Palma de Mallorca e o combinaţie delicioasă de nou cu vechi, în partea centrală sunt străduţe înguste, cu clădiri specific spaniole, iar pe Paseo Maritimo, bulevard situat pe malul mării, se alintă la soare nişte blocuri trendy, cu geamuri largi şi terase cu flori. Aproape de port, se află Porto Pi, un mall celebru printre shopping-maniaci. De fapt, Palma e un paradis pentru cumpărături, toate mărcile spaniole arhicunoscute (Zara, Mango, Bershka, Stradivarius etc.) sunt puternic reprezentate, o să le vedeţi magazinele pe Avenida Juame III, cea mai exclusivistă stradă pentru cumpărături din Palma. Preţurile au tot timpul un discount generos. Eu, unul, n-am ratat El Corte Ingles, un fel de magazin universal de lux. Dacă eşti fan Versace, Gucci, Louis Vuitton ş.a., acolo găseşti tot ce vrei. De la Castelul Bellver, situat în vârful unui deal, se vede toată Palma, inclusiv catedrala Seu, portul şi marina cu yacht-uri luxoase. De neratat: peştera Dracului, aflată în apropiere de Porto Cristo, un orăşel cu un port micuţ. O să vezi un lac subteran (cel mai mare din Europa) şi un spectacol de muzică simfonică şi lumini. În partea de nord-est se află Capul Formentor, o stâncă înaltă de 384 de metri, locul de întâlnire al vânturilor. Peisajul e spectaculos, ţărmul stâncos contrastează cu marea albastră şi pădurile verzi. De acolo, trecând prin Port de Polenca, intri pe teritoriul fantastic al Sierrei de Tramuntana, te opreşti în frumosul Port de Soler şi ajungi în cele din urmă în Valdemossa. Sus, la mânăstirea din zona centrală, au stat cu chirie şi s-au iubit ca-n romane George Sand şi Chopin.

Ce mănânci, ce bei, unde te distrezi

Nici o zi fără fructe de mare şi peşte. Mallorchezii gătesc excelent, creveţii la grătar sunt dulci şi nu îngraşă, peştele îl găseşti în varianta grill sau cu diverse sosuri şi poţi să-l combini cu orez sau cartofi natur, ca şi la noi. Paella cu fructe de mare sau cea mixtă, cu carne de pui şi de porc, e un must-eat în Mallorca. O tigaie de paella pentru două persoane costă în jur de 17 euro. Iar prânzul n-ar fi complet fără un pahar de sangria cu fructe şi multă gheaţă. Un litru costă 9-12 euro.

În Playa de Palma, toate terasele se închid la 12:00 fix. Distracţia se mută în cluburi şi discoteci, cele mai multe dintre acestea sunt subterane (la propriu, construite sub pământ). Se intră ca la metrou, după ce stai la o coadă disciplinată, cu o cartelă care-ţi punctează timpul şi băuturile consumate. Plăteşti la intrare 3-5 euro, iar când pleci, restul consumaţiei. Halba de 1 litru e înlocuită cu pahare de plastic, dar paiele de 1 metru sunt nelipsite din decor.

foto Ciprian Enea