- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Destinaţii de Paşte

Spiritul Sărbătorilor de Paşte îl resimţi în insulele greceşti… peisajele magnifice, soarele, plaja, marea şi tradiţiile ortodoxe te vor captiva. Cu aromă exotică şi savoare mediteraneeană, Insula Primăverii veşnice te revigorează, iar în Dubai şi Sharm el Sheickh trăieşti vacanţa la superlativ.

Către Insula lui Zorba Grecul

Creta  este locul în care Paştele cunoaşte una dintre cele mai pure manifestări, în care ritualuri străvechi urmează firesc, pas cu pas, cursul tradiţiei, recreând, ca în fiecare an, bucuria Învierii. Pe tărâmul unde Anthony Quinn l-a interpretat pe Zorba Grecul, simţi căldura „de acasă“ învăluită în farmecul obiceiurilor locale, într-o atmosferă de mare sărbătoare, scăldată în mii de glasuri rostind Christos Anesti.

Merită să vezi procesiunea Epitaphilor din Heraklion în Vinerea Mare, când reprezentanţi ai mai multor biserici se întâlnesc în centru lângă Piaţa Leilor! Oamenii îmbrăcaţi tradiţional şi preoţii cu lumânări aprinse în mâini compun o imagine impresionantă. Poţi asista la slujba de Înviere la o bise?rică de pe malul mării în lumina lumânărilor şi a focurilor de artificii, în aromele îmbietoare de tsoureki (pâine tradiţională grecească), magiritsa (supă tradiţională grecească) şi miei învârtiţi la proţap. Grecii obişnuiesc să îl răstignească şi să îi dea foc lui… Iuda. Vei privi cu uimire această tradiţie, aproape păgână, neîntâlnită la ortodocşi. La masa de Paşti vei gusta supa cretană.

Rhodos – periplul tradițiilor

În Rhodos Paştele începe cu Sâmbăta lui Lazarus, când copiii merg din uşă în uşă, cântând imnul sfântului pe care îl celebrează, iar gazdele îi răsplătesc cu bani şi ouă. În dimineaţa Floriilor, oamenii se strâng la biserică şi primesc o cruce făcută din frunze de palmier pe care o pun la icoane şi o păstrează întreg anul. În Săptămâna Sfântă, grecii merg la bise?rică pentru a urma cu devotament toate procesiunile. Ziua de marţi e dedicată preparării gustărilor dulci: biscuiţii (koulourakia) şi cornurile, miercurea se face curat, iar seara, la biserică, este momentul ungerii cu mir.

Joia se încondeiază ouăle, iar seara, după citirea celor 12 Evanghelii, fetele încep decorarea epitafurilor cu ghirlande de flori albe şi purpurii, astfel că, în Vinerea Mare, în biserici se regăseşte imaginea lui Iisus Christos coborât de pe cruce.

Vinerea, grecii nu mănâncă dulce, îşi manifestă astfel dragostea pentru Iisus care, în acea zi, a băut numai vin. Supa cu susan, salata verde, boabele de linte şi vinul sunt preferate în această zi. În amurg, corul cântă o muzică solemnă şi străbate străzile, urmat de preoţi, femei care aduc smirna, băieţii de la altar şi oameni din regiune. Toţi cântă imnurile în decursul acestei procesiuni şi presară flori pe epitafuri.


Meteora, o ispită divină

Reşedinţa zeilor, Riviera Olimpului, te îmbie cu plaje pitoreşti şi atmosferă familială, dar şi cu locurile sfinte aflate destul de aproape: mânăstirile deosebite de la Meteora sunt veritabile muzee bizantine, situate „între cer şi pământ“, în vârful unor stânci gigantice, în formă de turnuri, unice în Europa. Trecerea prin oraşele Larissa, Kalambaka şi Valea Tembi, vizitarea a două dintre mânăstirile complexului, te vor îmbogăţi spiritual şi cultural.

Mânăstirea Grand Meteoron este de-a dreptul spectaculoasă cu funicularele care decorează zidurile, rămase de pe timpul când încă nu se construiseră drumuri până în vârful muntelui.

Tenerife, paradisul acvatic

Vacanţa  în Tenerife îţi oferă peisaje fantastice, imagini cu vulcani activi, plantaţii de banane verzi, o varietate de plaje cu nisip galben şi gri, porturi excentrice şi sate de munte desprinse parcă din picturi. Şi mai sunt Los Gigantes (ditamai stâncile care dau în ocean, înalte de 2.000 de metri, unde poţi înota, alături de peşti), balenele şi delfinii din parcurile acvatice şi Muntele Teide cu vulcanul activ înconjurat de Parcul Naţional.

Scufundările în Tenerife sunt principala atracţie, iar cei care nu sunt pasionaţi de acest sport pot încerca golful, tenisul, bowling-ul şi plimbările cu balonul. Principala distracţie a copiilor este Aqua Park, Grădina Zoologică, parcul de aventuri, ferma cu papagali. Resorturile din Tenerife sunt foarte animate, în timp ce specialităţile spaniole, karaoke-ul şi berea creează atmosfera. Puerto de la Cruz este cel mai vechi dintre resorturi, o îmbinare inedită între centrul excentric al oraşului şi un încântător cartier vechi.

Vacanță de 7 stele în Dubai

În Dubai te întâmpină o mulţime de atracţii turistice, încât vacanţa de Paşte ţi se va părea mult prea scurtă: Moscheea Jumeirah, plaja Jumeirah, celebrul hotel de şapte stele Burj al Arab, turnurile Deira, piaţa de textile şi piaţa de aur, casa şeicului Saeed, Muzeul Dubai găzduit de Fortul Al Fahidi. În ziua de Paşte ortodox poţi savura prânzul la Burj al Arab sau o croazieră pe un vas arab din lemn, cu fundul plat. În Aquaventure Park, cel mai mare din Orientul Mijlociu, vei descoperi metode ingenioase de a te distra: înoţi alături de rechini şi delfini, aluneci pe colac prin torenţi de apă sau te relaxezi pe plaja de peste 700 m. Specificul arăbesc îl resimţi în Souq Madinat Jumeirah – un shopping center intim, unde poţi găsi de la mirodenii colorate şi parfumate până la haine elegante şi bijuterii fabulos de fine.

Sharm-El-Sheikh, sofisticat și strălucitor

Vremea însorită, hotelurile pline de şarm, nisipul alb şi recifurile fac din Sharm el Sheikh staţiunea favorită a pasionaţilor de sport, dar şi de relaxare. Hoteluri sofisticate  în care te vei răsfăţa, restaurante cu specific arăbesc şi o viaţă de noapte puternic animată… sunt esenţa vacanţei tale. Spa-urile şi tratamente de înfrumuseţare, şcolile de scufundări şi parcurile acvatice cu broaşte ţestoase, şerpi şi delfini fac deliciul turiştilor. E paradisul sporturilor: snorkelling, windsurfing, kite surfing.

Naama Bay va fi un permanent magnet pentru tine: plajele înguste cu nisip auriu se continuă cu ape limpezi albastre.

consultant www.besttourism.ro: