- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Dodi al-Fayed şi Lady Di, între afacere şi conspiraţie a destinului

Timpul lansează noi perspective asupra morţii prinţesei Diana

În vara lui 1997, mapamondul a făcut cunoştinţă cu Emad El-Din Mohamed Abdel Moneim Fayed prin intermediul unui sărut rămas celebru. Cel dintre el şi Lady Diana, prinţesa de Wales, surprins de paparazzi pe când cei doi se aflau la bordul unui iaht privat. A fost momentul când presa a izbucnit. Soţia moştenitorului coroanei britanice redeschidea un capitol care se mai repetase la acelaşi nivel, cu ani în urmă. Moartea celor doi a fost speculată, nimeni nemaiputând considera-o azi un eveniment întâmplător.

O întâlnire transformată în afacere

Dodi Fayed, aşa cum este cunoscut, a fost fiul cel mare al miliardarului egiptean Mohamed al-Fayed şi al Samirei Kashoggi, sora dealerului de arme plin de notorietate Adnan Kashoggi. Presa s-a grăbit să-i creeze o personalitate care să atragă cititorii: era playboy-ul cu o improbabilă lungă listă de cuceriri feminine. Născut la Alexandria în 1956, Dodi era producător de film, dar nimeni nu s-a întrebat nici ce fel de om era, nici ce fel de muncă făcea. Povestea de iubire dintre el şi Lady Di escalada tabloidele într-o poveste de iubire numită a secolului: noii Edward şi Wallis Simpson. Totul a început când Mohamed al-Fayed şi Lady Di s-au întâlnit în cadrul unui eveniment caritabil, la Londra, moment în care s-a grăbit să-i ofere Dianei şi fiului său, Dodi, o vacanţă la casa sa din sudul Franţei, loc unde au zburat cu un jet personal pe 11 iulie. Vacanţa cuprindea şi o călătorie cu Jonikal, iahtul miliardarului, moment acompaniat de mulţimea de paparazzi care încerca să fure imagini de pe jet-ski-uri. Seara, o discotecă special amenajată pentru prinţesă i-a avut invitaţi, în mod ciudat, doar pe cei doi. După aceste zile de vacanţă, Diana s-a întors în sudul Franţei pentru o altă vacanţă pe Jonikal, de data asta doar alături de Dodi. Background-ul relaţiei sale cu prinţul Charles era extrem de favorabil relaţiei cu Dodi, întreaga lume având cunoştinţă despre problemele din căsnicia lor pe care Diana nu se mai străduia să le ascundă. Evadând din sistemul regal, Diana îşi găsise confidenţi dubioşi, cum ar fi clarvăzători şi numerologi, pe care-i asculta cu aviditate. Era însoţită de paparazzi peste tot unde mergea, de aceea şi disperarea ei de a-şi găsi un protector creştea cu fiecare zi. Lucrul acesta s-a întâmplat odată cu începerea relaţiei cu Dodi, eveniment extrem de convenabil pentru tatăl lui care vreme îndelungată, ceruse autorităţilor un paşaport britanic, ceea ce nu i s-a aprobat şi, cu siguranţă, nici nu se va întâmpla, fiind tratat precum o persona non grata de către guvern. Relaţia lui Dodi cu Diana a fost cât se poate de binevenită pentru miliardar, printre altele deţinătorul magazinelor Harrod’s, un simbol al britanicilor, deoarece astfel a avut ocazia să-şi construiască un nou pol al puterii, în centrul căreia se afla alteţa de viţă regală.

Necunoscutul Dodi şi compania sa de nume celebre

Cât despre Dodi, acesta nu a acordat niciodată un interviu vreunui ziar sau vreunui post tv. În schimb, viaţa lui a rămas legată de nume ca Brooke Shields, Julia Roberts, Marie Helvin, Koo Stark, Britt Ekland, Winona Ryder, Daryl Hannah, Joanne Whalley, Tina Sinatra, Tanya Brier, Kelly Fisher sau Susannah Constantine, ştiut fiind că Dodi nu era interesat de orice femei, ci numai de cele faimoase. Este cunoscut faptul că Dodi l-a angajat pe Pat Kingsley, faimosul publicist al lui Tom Cruise şi al Madonnei, pentru a se asigura că acesta îl va fotografia ieşind din limuzinele sale cu celebrităţi de braţ şi intrând în restaurante la fel de celebre din Los Angeles. Nu se ştie sigur dacă Dodi chiar a avut relaţii cu toate cele cu care a fost fotografiat, pentru el fiind importantă mediatizarea sa alături de aceste nume faimoase. Din spatele uriaşei sale averi, Dodi a luptat cu străşnicie pentru a-şi crea imaginea mult dorită de playboy. Acesta a fost un ţel al său.

Conspiraţia destinului

Evenimentele au conspirat astfel încât să aducă laolaltă trei oameni care aveau nevoie unul de celălalt: Diana, încercând să se refacă în urma relaţiei secrete cu chirurgul Hasnan Khan dar şi urmărind să-l folosească pe Dodi pentru întoarcerea la fostul iubit, Mohamed al-Fayed, aflat la capătul unui lung şir de umilinţe suportate din partea establishmentului britanic şi Dodi, chinuindu-se să facă ceva din viaţa sa, pe care tatăl său o considera ratată. Iar această conspiraţie a destinului a fost, în mod ironic, momentul în care Dodi ar fi putut simţi pentru prima oară gustul libertăţii: pe un alt iaht, pe Dodi îl aştepta o altă femeie, modelul Kelly Fischer, iubita acestuia de doi ani, care urma să se mărite cu Dodi şi care purta, ca dovadă a logodnei, inelul mamei lui Al-Fayed. Cumpăraseră chiar o casă împreună, în Malibu. După ce, după un telefon pe care Kelly l-a înregistrat şi l-a oferit presei, aceasta l-a acuzat pe Dodi că-şi bate joc de ea şi că toată presa ştie că tocmai zburase la St. Tropez cu Diana, Kelly a convocat o conferinţă de presă unde a făcut o adevărată paradă pe tema inelului de logodnă, plângând pe umărul mamei sale. Numai că Dodi alesese deja. Datoria faţă de tatăl său, care-i promisese o viaţă aşa cum o visase, l-a făcut să renunţe la Kelly Fischer în favoarea Dianei, relaţie cu care Mohamed ştia că loveşte puternic în însuşi simbolul britanic: familia regală. Un prieten apropiat al lui Dodi, milionarul Henry Hay, povesteşte că simţul datoriei parentale al lui Dodi era unul profund. La arabi, familia este sacră şi nu putea tocmai Dodi, o persoană cu vizibilitate, să încalce această datorie. Profunde considerente psihologice au făcut ca acesta să pună pe primul loc datoria faţă de tatăl său, renunţând la relaţia cu Kelly.

Deznodământul unei afaceri riscante

Controversele legate de moartea cuplului nu au fost clarificate nici până azi. Se pare că nu a existat nici un telefon între Mohamed al-Fayed şi Dodi în noaptea accidentului de maşină de sub podul Alma din Paris, prin care cel dintâi ar fi fost de acord cu schimbarea planului hotărât împreună, care prevedea ca cei doi să nu părăsească hotelul parizian la care erau cazaţi. Dodi a fost cel care a anunţat personalul de securitate al hotelului că ar fi vorbit cu tatăl său şi acesta şi-ar fi dat acordul pentru schimbarea planului, urmând ca evacuarea celor doi să aibă loc pe uşa secundară a hotelului, cea principală fiind asaltată de paparazzi. Ironia face ca prima oară când Dodi nu şi-a ascultat tatăl, el să plătească cu viaţa nesupunerea şi asumarea propriei decizii. Tragedia care a urmat o cunoaştem cu toţii. Nu doar viaţa lui Dodi a fost curmată, ci şi cea a prinţesei de Wales, singurul supravieţuitor al cumplitului accident fiind cel care îi însoţea dar care nu a adus, de-a lungul anilor, amănunte semnificative. Mohamed al-Fayed şi-a iubit fiul în singurul mod în care a ştiut s-o facă, fiind un perfect cunoscător al intimităţii lui şi decizând totul pentru el. În momentul în care fiul a încercat să treacă peste autoritatea tatălui, plata a fost cumplită. Datorită acestei tragedii a ajuns Dodi pe prima pagină în People Magazine, aşa cum şi-a dorit întotdeauna. Ironie a destinului sau eşec al unei afaceri private, aceasta nici nu mai are vreo importanţă…