- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Dr. Timaru Ioan contra cancer

„Chirurgia este grea si cere sacrificii. Ea… se face… nu se vorbeste!“ Asta e deviza profesorului Ioan Timaru. Si strategia de a refuza sau, ma rog, a amâna la nesfârsit un interviu. Pentru ca domnia sa n-are timp de vorbe. De vreme ce atâtea vieti ii atârna in mâini. Taie in cancere mai ceva ca-n brânza. si vindeca aproape pe banda rulanta. Uneori spre miraculos. Pacientii operati de el ar umple, lejer, Piata Universitatii. Numarul lor a trecut, demult, de zece mii. De mai ca le-ai pierde sirul. Dar nu si in cazul de fata. Toate interventiile chirurgicale sunt filmate, fotografiate, ordonate pe teme. Profesorul Timaru are o biblioteca fabuloasa de „beletristica medicala“. Adica mana cereasca pentru chirurgii tineri. si material stiintific valoros pentru sesiuni, comunicari sau congrese, din tara si din strainatate. Toate acestea facute, evident, pe cheltuiala lui. Pentru ca bucuria unui mare chirurg este sa dea. Sanatate multa si invatatura. De unde si grija parinteasca pentru medicii din echipa sa. Care ii vor duce mai departe harul. Când trec pe holuri, pacientii ii arata cu dege- tul. „Ai lu’ Timaru“, in Spitalul Militar, si nu numai, este, deja, un titlu de noblete medicala.

Dr. Timaru Ioan: Medic primar chirurg la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central – sectia Chirurgie II ● Conferentiar universitar la catedra de chirurgie din cadrul Institutului Medico-Militar ● Membru al: Societatii Române de Chirurgie, Societatii Române de Chirurgie Oncologica, Uniunii Medicale Balcanice, Societatii Balcanice de Medicina Militara ● Membru corespondent al Academiei de {tiinte Medicale din România ● Autor si coautor la elaborarea a 117 articole si lucrari publicate in reviste de specialitate sau sustinute la diverse comunicari stiintifice interne si internationale ● Autor a trei carti de spe- cialitate publicate in tara: Gastrectomia totala si largita in cancerul gastric, editura Teora,1999; Atlas de patologie si tehnici chirurgicale, editura Teora, 2000; Tratamentul chirurgical al eventratiilor postoperatorii, editura Printech, 2001

V-aţi dorit să fiţi chiiurg sau aşa a fost să fie?

Cum a fost prima operaţie la care aţi par­ticipat?

Mulţi chirurgi sunt specializaţi într-o anu­mită zonă, ca să zic aşa, şi îşi văd de „bucata” aia. La dumneavoastră, din câte ştiu, nu există graniţe: inimă, vase, abdomen, ovare, ochi…

Care este raportul dintre „transpiraţie” şi „inspiraţie” în munca unui chirurg?

Chiar dacă operaţia durează ore în şir?

Cât contează modelele, profesorii, în for­marea unui chirurg?

Câţi miniştri ai Apărării aţi operat?

De ce vin toţi la dumneavoastră?

Operaţi şi rude, prieteni?

Se întâmplă şi minuni în chirurgie? Situaţii care evoluează cu totul altfel decât vă aşteptaţi?

Inţeleg că operaţia de cancer este mult mai complicată decât una „ţintită” pe un organ…

Credeţi în Dumnezeu? Vă rugaţi uneori pentru reuşita unei operaţii?

Cum funcţionează „echipa Timaru”?

Cum împăcaţi chirurgia, care vă vrea cu totul, şi viaţa de familie?

Copii aveţi? i-aţi „contaminat” de chirurgie?

Vă deranjează ceva în oiganizarea actu­ală a sistemului medical?

Dacă aş fi zâna bună, ceea ce nu este cazul, ce dorinţă aţi avea?

Şi de ce n-aţi făcut asta până acum?

O tumoră abdominală de peste sase kilograme

Doamna Valeria Stoenescu, pensionară, din Bucureşti, tocmai a trecut printr-o operaţie foarte dificilă. Echipa Timaru i-a scos, din abdomen, o tumoră gigant, de peste şase kilograme: „Nu am avut nici un fel de dureri, aşa că eu am crezut că mă îngraş, pur şi simplu. Când am ajuns la spital, domnul profesor m-a certat, mai întâi. Că mă operase şi în 2001, iar eu n-am mai venit la control. Apoi mi-a făcut, uigent, toate investigaţiile, ca să ştie de unde pleacă, să fie el sigur. Are o dragoste de pacient cum n-am mai văzut, pe care o transmite şi nici nu ştiţi ce mult contează asta, când eşti bolnav. Că talentaţi or mai fi şi alţii. Dar om ca dum­nealui mai rar. Dacă ajungi pe mâinile lui Timaru, nu trebuie să-ţi mai faci griji, că îşi face el destule. După operaţie, am vrut să-i dau şi eu ceva şi m-a scos afară din cabinet. A zis că lasă, când te faci bine îmi dai o icoană. Mâna a doua a fost doctorul Muşat şi a treia – doctorul Nica. Toţi se poartă frumos şi cred că aici e tot meritul celui care conduce echipa. Până şi fetele de la sala de operaţie sunt deosebite. Le-am rugat să-mi pună sub cap, în timpul intervenţiei, două iconiţe la care ţin eu foarte mult: Maica Domnului şi Sfântul Nectarie. Când m-am trezit din anestezie, am căutat sub pernă şi iconiţele erau acolo”.

 

„Ai Iu’ limaru”

Cristian Muşat: „E un chirurg extrem de talentat şi de inspirat, în cazurile foarte grave, care nu sunt în cărţi, găseşte exact soluţia optimă. Morta­litatea şi morbiditatea, în intervenţiile lui chirurgicale, sunt sub media mon­dială, ceea ce mi se pare o performanţă greu de egalat. Sigur că şi noi creştem, dar nu ştiu dacă ajungem să-i umplem pantofii!” Remus Nica: „Şi-a sacrificat toată viaţa ca să facă bine oamenilor. Este o îngemănare de talent, forţă şi pricepere, stăpânire de sine, şi, aş spune, chiar şi noroc. Cineva, acolo sus, îl iubeşte! Şi are un har… că va lăsa un con mare de umbră în urma lui. Noi suntem mai normali şi, din păcate pen­tru noi, toată lumea ne va compara cu el”.

Andrei Tudoran: „întotdeauna apreciază cât am acumulat şi de ce suntem capabili. Are răbdare să ne explice ce şi cum trebuie făcut. Şi mai are un fler cu totul special. Chiar dacă eşti tobă de carte, în operaţie ai nevoie şi de altceva, ca să alegi metoda salvatoare.”

Sebastian Doboş: „E foarte generos cu sfaturile şi nu are rezerve în a-şi împărtăşi experienţa. Din punctul meu de vedere, profesorul Timaru este o şcoală, mult peste cele pe care le-am absolvit, deja.”