- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Dubai, oraşul care-ţi ia respiraţia

Arăbesc, dar cu puternice accente occidentale, suprareal, colorat, strălucitor, zgomotos, aglomerat… Oraşul care a cunoscut cea mai rapidă dezvoltare din lume (după descoperirea, în anii ’60, a petrolului în zonă) se prezintă.

Renumit pentru nisip, soare şi shop- ping, cândva a fost un orăşel liniştit. Casele lui erau adăpostite de curţi interio­are şi aveau ca element distinctiv coralul, iar colibele de la periferie erau acoperite cu frunze de palmieri. În cele dintâi locuiau ne­guţătorii persani, în cele din urmă pescarii beduini. La dezvoltarea aşezării au con­tribuit din plin şi neobosiţii căutători de perle. Azi, imaginea moscheilor şi a tur­nurilor de vânt, atât de caracteristice vechii lumi arăbeşti, se oglindeşte atât de coolîn armata intransigentă de zgârie-nori stră­lucitori. Rodul occidentalizării. Îndrăzneala stăpânilor săi te lasă fără respiraţie. Nu se mai găseşte nici o limbă de ţărm pe care să se ridice iute câteva hoteluri? Se con­struiesc rapid insule artificiale. Până acum s-au dat în folosinţă mai bine de 120 de ki­lometri de beach-uri artificiale, unde s-au construit şi se construiesc cele mai luxoase hoteluri, vile şi resorturi. Se vrea o şi mai bună conectare cu lumea? Se face cât ai bate din palme un aeroport.

În Dubai o să daţi peste două oraşe într-unul singur, separate de Khor Dubai sau Dubai Kreek, un intrând al golfului Persiei. În nord e Deira, în sud – Bur Dubai. În ambele districte o să întâlniţi şi arhitec­tura tradiţională şi aglomeratele souk-uri (bazaruri) gă I ăgioase, dar vechiul oraş e în Deira. Noile clădiri de birouri de pe Sheikh Zayed Road au mutat centrul Dubaiului către Abu Dhabi, în timp ce Jumeirah s-a întins până la Jebel Ali, zona pe care cei mai mulţi o numesc „noul Dubai”. Buniyas Road este crema cremelor în Deira, ea merge de-a lungul lui Dubai Creek, iar Baniyas Square este inima lui comercială. Pe partea Bur Dubaiului, zona vechiului souk se întinde de la Al-Ghubaiba Road la Diwan (birourile oficialităţilor). Adresele străzilor n-au nici o trebuinţă în Dubai. Oamenii se vor referi la marile artere, dar străzile mici, numerotate de regulă, sunt – în mare – anonime. Dacă cineva o să vă direcţioneze astfel: „E în vila albă de lângă copacul cel mare, vizavi de Hotelul Avari”, nu vă speriaţi. Cu siguranţă, şoferul de taxi o să ştie unde să vă lase.

Dubaiul, această metropolă futuristă, a devenit terenul de joacă a milioane de turişti din toată lumea. Cei care vor să vadă mai mult decât suprafaţa strălucitoare a zgârie-norilor pot să se bucure de Old Dubai, de moscheile bătrâne şi souk-urile unde se vând bijuterii de aur şi obiecte tradiţionale. Posibilităţile de a vă testa talentul de negociator sunt nesfârşite, mai ales la aurul din bazarul de aur, unde preţurile sunt foarte competitive. Cele mai bune şi proaspete fructe de mare o să le găsiţi în souk-ul de peşte. Iar petale de trandafir în souk-ul de condimente. Ceaiul arăbesc e de neratat, la fel lipia din brută­riile tradiţionale puse cu schepsis între magazinele colorate. Muzeul Dubaiu I ui din fortul Al Fahidi e o oglindă a vieţii beduinilor şi o dioramă a căutătorilor de perle.

Palm Islands, cele trei insule făcute de mâna omului, sunt conside­rate a opta minune a lumii. Au forma unui palmier: una e un trunchi, cealaltă e coroana palmierului cu 17 frunze lungi, a treia le înconjoară pe celelalte două, „comportându-se” ca un dig.

Multe dintre cele mai impresionante şi surprinzătoare proiecte arhitecturale au văzut lumina zilei în Dubai. Burj Al Arab, de exemplu. Nu este doar unul dintre cele mai scumpe hoteluri din lume, ci şi cel mai înalt (are 321 de metri) şi cu arhitectura cea mai distinctivă. Se află pe o insulă artificială, la 280 de metri de plaja golfului

Persiei. E unit cu Dubaiul printr-o cărăruie curbată (foarte curbată chiar, capetele ei sunt la aproape 90 de grade). Hotelul a fost construit astfel încât să semene cu pânza unei dhow (o ambarcaţiune arabă). În mod intenţionat, a fost plasat astfel ca umbra lui să nu atingă niciodată plaja. Pe hotel se află un mic helioport. Ca să stai într-unul dintre cele 202 apartamente ale lui Burj, trebuie să plăteşti între 1.000 şi 6.000 de do I ari/noapte, în funcţie de câţi metri pătraţi măsoară şi de dotare. Cel mai scump apartament costă 15.000 de dolari/noapte. Cu toate acestea, hotelul probabil nu va fi niciodată profitabil. A fost construit ca să devină marca Dubaiului, nu să fie o sursă de câştig. Suma investită în construcţie şi mobilă nu a fost niciodată dată publicităţii.

Cele mai bune oferte de Revelion

Agenţia Prompt Travel

www.piompttravel.io [1], tel.: 021/317.84.55

Agenţia Prestige Tours

www.prestge.ro [2], tel.: 021/319.77.94

Preţ bilet avion: aprox. 550 euro/persoană cu compania Tarom.

Toate hotelurile au mic dejun inclus.