- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Dubrovnik, perla Adriaticii

Te fascinează cu plajele superbe care nu primesc norii deasupra lor şi numai la Marea Adriatică ai parte de cea mai frumoasă combinaţie de albastru de mare cu albastru de cer.  „Cine caută Raiul pe Pământ, trebuie să viziteze oraşul Dubrovnik!“ (Bernard Shaw).

Adorat de regele Iordaniei şi de Papa Ioan Paul al II-lea, bijuteria Adriaticii poate fi considerată Veneţia Europei de Est. Nu are parte de inundaţii, însă arhitectura se aseamănă cu aceea din oraşul italian. Este unul dintre centrele de dezvoltare a limbii şi literaturii croate şi oraşul în care s-au născut poeţi celebri, dramaturgi, pictori şi matematicieni. Din 1979 oraşul vechi face parte din Patrimoniul Mon­dial UNESCO,  iar farmecul său atrage turiştii care vor să simtă gustul Mediteranei. Vei avea parte de plimbări pe străduţe şerpuite, de plaje încântătoare, iar noaptea este plină de viaţă.

Savurează o cafea şi un delicios pateu cu brânză şi stafide la una dintre cafenelele aflate pe Stradun –  strada principală din Dubrovnik. Este locul perfect pentru a te odihni după ce ai colindat pe străzile oraşului. Aici vei găsi haine din piele de calitate superioară şi la preţuri bune. Tot aici se află şi Mânăstirea Franciscană, iar lângă ea descoperi o farmacie de unde poţi cumpăra creme şi infuzii de trandafir sau levănţică, făcute după reţete originale din 1317.

Palatul Sponza a fost construit în 1552 ca un centru comercial, unde comercianţii aduceau bunuri de pe întreg mapamondul şi plăteau taxe înainte de tranzacţionare. Palatul este un exemplu al arhitecturii croate definită prin simplitate şi rafinament. Acum, Palatul este folosit pentru a găzdui arhivele oraşului, şi îl poţi vizita oricând. Vei descoperi un loc frumos, unde umbra te protejează de soarele dogoritor al verii. Construcţia gotică şi ferestrele în stil renascentist nu pot trece neobservate. 45 de zile pe an, de la jumătatea lunii iulie până la sfârşitul lui august, curtea palatului este locul oficial unde se desfăşoară Festivalul de Vară din Dubrovnik, cu muzică şi dans.

Dacă vrei câteva clipe de repaus departe de razele soarelui, alege Catedrala Adormirea Maicii Domnului şi lucrările sale interesante de artă. A fost construită în 1673, de arhitectul roman Andrea Buffalini, pentru a înlocui catedrala originală din secolul XII, care a fost distrusă de cutremur. Include tabloul poliptic al lui Tiţian, fresca cu scena Adormirii Maicii Domnului, precum şi craniul Sf. Blaise, îmbrăcat într-o bijuterie încrustată. După cutremurul din 1979, săpăturile de sub catedrală au evidenţiat o catedrală romanică. Sub catedrala romanică s-a descoperit o altă biserică, datând din secolul VI. În apropiere de catedrală, poţi bea apă de la Fântâna Onofrio, o reprezentare rustică a arhitecturii vechi, specifice oraşului Dubrovnik,  care face parte din reţeaua de apă a oraşului construită în secolul XV.

Pentru o relaxare pe malul mării, Banje Beach este chiar aproape de Oraşul Vechi şi de aici poţi admira zidurile oraşului. Dacă vrei doar să leneveşti,  poţi închiria scaune şi umbrele de la clubul din apropiere, Eastwest, sau renunţi la convenţional, aşezi un prosop şi te bucuri de razele soarelui de la Marea Mediterană. Copa­cabana Beach este o plajă plăcută şi perfectă pentru familii, o găseşti în peninsula Babin Kuk. Apa are o adâncime mică, copiii se bucu­ră de tobogane, iar adulţii practică windsurfing şi ski nautic. În peninsula Lapad vei găsi plaje cu prundiş, aflate chiar în faţa marilor hoteluri.

Dubrovnik ţi-a pregătit o selecţie de baruri de noapte în aer liber, pline de viaţă, muzică live şi spectacole, la fel ca în Veneţia. Străzile înguste ale Oraşului Vechi oferă o atmosferă primitoare. Dacă vrei ceva diferit, alege Buza Bar chiar la apusul soarelui: e un bar suspendat deasupra stâncilor, care îţi oferă cele mai frumoase privelişti la asfinţit. Hemingway este un cocktail bar cu scaune confortabile şi un meniu de 30 de pagini numai cu savuroase ­cocktailuri.

Marea este când albastră, când ciclam sau verde, iar acoperişurile caselor variază de la roşu-aprins până la maro cărămiziu. În timpul plimbării vei avea de urcat şi coborât numeroase scări înguste.

La Palatul Sponza vin actori care vor să distreze publicul în timpul Festivalului de Vară. După demonstraţii în faţa Rectorului şi Consiliului Minor, artiştii primesc cheile oraşului pentru a începe show-urile.


Oferte turistice

Christian Tour, www.christiantour.ro,

tel. 021 369 98 35

Circuit Croaţia, Hoteluri 2* – 4* – de la 429 de euro/pers., transport cu autocar 4*, 9 nopţi cazare cu mic dejun, vizitele cuprinse în program, ghid însoţitor din partea agenţiei. Itinerariu: Zagreb, Parcul Naţional Plitvice, Split, Dubrovnik, Coasta Dalmaţiei, Zadar, Opatija, Insula Krk, Peninsula Istria, Postojna, Ljubljana.


Paralela 45, www.paralela45.ro,

tel. 021 212 28 94

Hotel Astarea 3* – de la 526 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu demipensiune, asistenţă turistică.