LIFESTYLE

Elevii de la Sf. Sava vor să devină actori

May 1st, 2008, com Comenteaza

Nu toţi adolescenţii bat sâmbăta mingea pe maidan. Nu toţi fumează sau pierd timpul în week-end. Aţi fost la spectacolele Alors, au revoir! şi La philosophie de l’amour en dix mots? Nu? Mare păcat! Aţi ratat ocazia să vedeţi ce pot face adolescenţii când joacă teatru în adevăratul sens al cuvântului. Alors, au revoir! şi La philosophie de l’amour sunt două piese de teatru în limba franceză jucate de către elevi de la Colegiul Naţional Sf. Sava. Prin grija doamnelor profesoare Carmen Cazacu şi Julieta Jelev, elevii de la Sf. Sava şi-au descoperit talentul actoricesc şi dragostea pentru limba franceză evoluând în minispectacole care le-au adus faimă internă şi internaţională.

Sâmbătă, foaierul Sălii de festivităţi a Colegiului Naţional Sf. Sava. Forfotă mare, copii de la gimnaziu până la elevi de clasa a XII-a emoţionaţi, profesori grăbiţi, părinţi cu flori în mână. În sală tocmai s-a deschis festivalul de teatru în limba franceză organizat de Colegiul Sf. Sava şi aflat la prima ediţie. Trupe de la şapte licee şi 11 şcoli generale se întrec a prezenta piese pe baza unor scenarii ingenioase în limba lui Voltaire. Momentele cele mai aşteptate le reprezintă cele două spectacole susţinute de trupa de elevi a Colegiului Sf. Sava: Alors, au revoir! respectiv La philosophie de l’amour. Alors, au revoir! este piesa cu care tinerii au participat la festivalul de teatru francofon de la Napoli în februarie 2008 (Italia) şi au primit elogii din partea presei italiene. La philosophie de l’amour en dix mots este piesa care s-a bucurat de o mare apreciere la Zilele francofoniei ţinute la Institutul Francez din Bucureşti. Ea a fost scrisă de către doamna profesoară Carmen Cazacu la propunerea celor de la institut pe baza a zece cuvinte aleatorii: boussole, toi, s’attabler (a se aşeza la masă), visage (faţă), jubilatoir, apprivoiser (a îmblânzi), tact, palabres (vorbe), passarelle şi rhizome. În 1994 dna Carmen Cazacu împreună cu dna Julieta Jelev au iniţiat cercul de teatru al liceului Sf. Sava. O ocazie perfectă pentru ca elevii să-şi descopere adevăratele talente şi, totodată, să înveţe şi limba franceză. „Atragem copiii spre limba franceză pentru că scenariile sunt în general pe baza unor teme inspirate din mari gânditori, filosofi: Jean de La Bruyère, Jean Racine, Voltaire ş.a. şi îi ajută foarte mult deopotrivă în cunoaşterea limbii franceze şi a culturii franceze. Când joacă, ei învaţă şi rolurile tuturor celorlalţi colegi. Avem şi un coregraf – Maricela Alexa – pe care îl plătim noi din banii copiilor, şi care ne ajută în spectacolele noastre. Cred că am reuşit să facem ceva deosebit, mai ales că suntem invitaţi peste tot unde e nevoie: la Institutul Francez din Bucureşti, la festivaluri internaţionale de teatru francofon precum cel de la Sorrento ori Napoli“, explică Julieta Jelev, administratorul trupei de actori de la Sf. Sava. Într-adevăr, Napoli nu a fost prima participare internaţională a trupei la un festival de teatru francofon. La Plovdiv (Bulgaria) în 2000 elevii au obţinut premiul de popularitate, iar în 2007, la Sorrento (Italia), cei 20 de tineri actori au obţinut cupa festivalului, ceea ce le-a transformat trupa într-o mică celebritate între trupele de teatru de la liceele bucureştene.

„Nu festivalurile contează până la urmă ci ideea în sine. Elevii liceului sunt foarte îndrăgostiţi de teatru şi de limba franceză şi am făcut an de an măcar un spectacol în limba franceză. Am jucat pe scena Institutului Francez, pe toate scenele liceului, pe scena TNB, am fost la Plovdiv, Sorrento şi la Napoli. Întotdeauna am mers cu piese originale, scrise de mine sau de către elevi, iar străinii au apreciat foarte mult faptul că elevii se implică şi în crearea scenariilor, nu numai în spectacolul propriu-zis. În această toamnă, între 21 şi 26 octombrie, participăm din nou la Festivalul de teatru de la Arad AMIFRAN, unde sperăm să avem rezultate la fel de frumoase“, adaugă dna Carmen Cazacu, coordonatorul artistic al trupei, omul care semnează regia, scrie scenarii şi face adaptări şi traduceri ale pieselor.

Deşi se bucură de o foarte mare apreciere şi sunt adesea invitaţi la zilele francofoniei de la Institutul Francez pentru spectacole, trupa liceului nu beneficiază de nici o sponsorizare din partea autorităţilor. „Dl primar Chiliman ne-a promis la un moment dat o sponsorizare, dar nu s-a întâmplat nimic. Deşi suntem foarte apreciaţi, nu avem sponsori, ne autofinanţăm. Deplasările în străinătate ni le plătim singuri, în consecinţă, uneori suntem nevoiţi să admitem în trupă şi copii cu mai puţin talent actoricesc, dar care pot să-şi susţină cu bani plecările. Noi încercăm să aducem în trupă în cea mai mare parte copii cu un real talent actoricesc. Dar asta e situaţia. Am avut, însă, destui elevi care nici nu-şi cunoşteau talentul pentru teatru iar acum sunt studenţi la regie, teatru, sau film. Indiferent dacă vom primi sponsorizare sau nu, noi suntem decişi să continuăm acest proiect al cercului de teatru francofon început în 2004“, afirmă cu tărie dna Julieta Jelev.

foto Octavian Tibăr

Taguri:

Comenteaza