- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Eric Frattini, expert în spionaj internaţional, vine la Bucureşti

Recunoscut datorită experienţei sale în spionaj internaţional şi în problemele Vaticanului, Eric Frattini a ofe­rit cititorilor o scriitură clară, provocatoare, şi cu o mare doză de intrigă şi suspans. Două dintre romanele autorului, A cincea poruncă şi Sfânta Alianţă, care abordează astfel de teme, vor fi lansate în România de către Tritonic Grup Editorial la Târgul de carte Gaudeamus 2008, iar alte două (KGB şi MI6), tratând tot subiecte legate de spionaj, au fost lansate deja la aceeaşi editură. Scriitorul va fi prezent între 20 şi 25 noiembrie în România pentru lansările volumelor. Ca un preambul la aceste evenimente, Flacăra vă oferă un interviu incitant şi revelator cu omul care îşi propune să dezvăluie secretele serviciilor care preferă să stea în umbră.

– De ce serviciile secrete?

– Încă de la începuturi, serviciile secrete au operat de cealaltă parte a li­niei de graniţă marcată de democraţii şi de constituţii proprii. Au lucrat cât s-a putut de ascuns. CIA, KGB, MI6, MOSSAD, actualul FSB rusesc au realizat operaţiuni în afara legii în apărarea unor valori despre care ei credeau că trebuie să fie apărate, cum ar fi: stilul de viaţă american, comunismul sau iudaismul. Ar fi potrivit să spun aici faimoasa glumă a lui Allen Dulles: „CIA ar trebui să schimbe Lumea Nouă într-o lume mai bună, care ar putea accepta ca cineva să comenteze acţiunile greşite“. Întotdeauna spun că nu există operaţiuni ale acestor servicii fără o decizie politică. Am luat această decizie, de a scrie despre serviciile secrete, pentru a dezvălui lumii lucrurile ascunse pe care le au toate serviciile de inteligenţă.

– Cât de mare este influenţa serviciilor secrete astăzi, şi ce corelaţie există între acestea şi conflictele sociale şi politice?

– Influenţa este uriaşă, şi ea exista înainte şi după 11 septembrie. 11 septembrie a scos la iveală lipsa de colaborare între FBI şi CIA; Atentatele din 7 iulie din Londra au evidenţiat lipsa de colaborare între MI5, MI6 şi Scotland Yard; Cele din 11 martie din Madrid au evidenţiat slaba funcţionare a CNI, Poliţia Naţională şi Garda Civilă. Înainte de 11 septembrie, serviciile de spionaj erau foarte interesate de spionajul tehnologic prin sateliţi, uitând de spionul clasic cu pălărie care ajunge într-un bar pentru a strânge informaţii. Astăzi am revenit la asta. Astăzi e nevoie de mai mulţi spioni şi mai puţini sateliţi. În Spania, de exemplu, sunt recrutaţi agenţi care vorbesc limbi din ţările concurente pentru securitatea naţională a Spaniei.

– Se ştie că aţi scris biografia lui Bin Laden înainte ca el să devină subiect de interes internaţional. Cum v-a venit această idee?

– În 1997, aşteptând într-un aeroport în Viena, am citit o mică ştire în care era vorba de un milionar saudit bănuit că ar fi implicat în tentativa de asasinare a preşedintelui egiptean Hosni Mubarak. Am început să îl investighez pe acel Saudit pe nume Osama Bin Laden. Am cunoscut structura Al-Quaeda, forma de finanţare, atacul lor, formarea de celule şi rata de penetrare a acestora în socie­tăţile occidentale, cĂt şi cine era Bin Laden, bunicul său şi tatăl său. După 11 septembrie, mulţi editori au început să-mi ceară să scriu o biografie a lui Osama bin Laden. Ca anecdotă trebuie să vă spun că în luna mai 2001, cu patru luni înainte de 11 septembrie, am oferit o biografie a lui Bin Laden unei mari edituri care mi-a respins-o întrebând: „Cine-i tipul?“

– Ce ne puteţi spune despre Serviciile de informaţii din România?

– Serviciile de informatii şi securitate de la fostele ţări ale blocului estic au fost obligate să îşi depăşească trecutul comunist şi să devină servicii de securitate democratice şi constituţionale, care să funcţioneze pentru siguranţa propriilor cetăţeni, şi nu ca o armă de securitate împotriva lor, cum s-a întâmplat cu Securitatea sau cu KGB-ul. În acest caz, SRI şi SIE au devenit în scurt timp unele dintre cele mai bune servicii de informaţii din întreaga Europa.

foto copyright Angel Colina


Eric Frattini crede că SRI şi SIE sunt printre cele mai bune servicii de informaţii din Europa