- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Eurovision, trecut și viitor…

La închiderea ediției, nu știam  rezultatul concursului Eurovision de la Baku. Doar că Mandinga s-a  calificat în finale. La ora  când citiți aceste rânduri, a mai trecut o ediție, iar România a mai scris o  pagină  în  istoria   participării sale.  Privirea este  deja   spre „Eurovision“ 2013.

Istoria participării României la Eurovision a început în 1993 şi de atunci,  în luna  mai a fiecărui  an,  studioul Televiziunii române, unde au urcat  artiştii  intraţi în preselecţia naţională, a clocotit de patimi. Au fost şi participări notabile, altele dezamăgitoare, Eurovision şi-a văzut de  drum. Iniţiat   în  1956,  ca  un  experiment muzical curajos  de  a  aduna mai  multe  state europene într-o reţea tv comună, când nu exista  televiziune prin  cablu,  Eurovision  a  fost  o punte de lansare pentru mulţi  artişti,  dar  şi o competiţie care în ultimul timp este tot mai des criticată  din cauza  criteriilor geo-politice de desemnare a câştigătorilor.

Iată un scurt istoric al participării României de până  acum  la Eurovision.

Dida Drăgan, 1993 – Nu pleca. Chiar dacă melodia nu  a ajuns  în finală,  Nu  pleca este  o piesă frumoasă, de o calitate  destul de bună.

Dan  Bittman,  1994 – Dincolo de nori. O melodie nemuritoare în România, fiind cântată şi acum  de Holograf în concertele lor, iar acest lucru  nu face decât  să confirme valoarea ei. Iar Dan Bittman  este un interpret de excepţie.

●  Mălina   Olinescu, 1998  –  Eu  cred. Din păcate,  Mălina Olinescu a fost o voce a muzicii româneşti care  a dispărut mult  prea  repede. Piesa are o poveste foarte  frumoasă, fiind dedicată unui prieten de-al  interpretei, care  a trecut   în  nefiinţă înainte de  vreme. Melodia este ascultată şi acum  de fanii Mălinei.

Taxi, 2000 – The Moon. Băieţii de la Taxi au reuşit  cel mai  bun  rezultat al României de până  atunci,  ocupând locul 17 cu 25 de puncte. Formaţia Taxi a câştigat preselecţia naţională cu  melodia Luna, ei însă  au  tradus melodia, prezentându-se cu varianta sa în engleză.

Monica  Anghel şi Marcel  Pavel,  2002 – Tell me why. Deşi  au  existat  multe  comentarii negative despre această  melodie, participarea României a  fost  lăudabilă. Ne-am   clasat  pe locul 8, bătând toate recordurile obţinute până în acel an, cu 71 de puncte.

Nicola, 2003 – Don’t break my heart. Nicola s-a prezentat la Eurovision cu un show contestat de mulţi  şi calificat ca fiind simplist, dar nu i-a mers  rău.  A obţinut cel mai  mare  punctaj de până atunci.  A fost o perioadă foarte bună pentru cariera  ei.

Sanda Ladoşi, 2004 – I admit. A fost un an controversat, preselecţia naţională pentru Eurovision  suscitând dispute –  ca  mai  întotdeauna – în principal între  admiratorii Sandei şi cei ai Elenei Cârstea. În cele din urmă a mers Sanda, iar locul pe care s-a clasat reprezentanta noastră nu a fost atât de rău.

Luminița Anghel şi Sistem, 2005 – Let me try. Cu  158 de  puncte Luminiţa împreună cu băieţii de la Sistem au ocupat locul 3. În acel an România şi-a bătut  toate  recordurile de  până atunci.

Mihai  Trăistariu, 2006 – Tornero. Mihai Trăistariu a reuşit  să aducă cel mai bun  loc al României, după Luminiţa Anghel. El a ocupat locul 4 cu 172 de puncte. Interpretul român a impresionat nu doar  juriul şi publicul Eurovision, melodia sa devenind în scurt  timp un hit în Europa.

Todomondo, 2007 – Liubi liubi i love you. Un capitol  negru în istoria  participării României la Eurovision. Băieţii veneau după participarea lui Trăistariu şi era  greu  de  egalat  succesul său. Artiştii de la Todomondo nu au făcut mare lucru la  Eurovision,  fapt  care  a  dat  apă  la  moară susţinătorilor     melodiei    contracandidate, Dracula, my love.

Vlad Miriță şi Nico, 2008 – Pe-o margine de lume. Duetul s-a clasat pe locul 20, obţinând 45 de  puncte. Cu  toate  că piesa  cântată de  Vlad Miriţă  şi Nico a fost reuşită, nu  puţini au fost cei care au contestat câştigarea finalei naţionale de către ei. Biondo au fost favoriţi în acel an, dar, ca întotdeauna, nu pleacă favoritul…

Elena Gheorghe, 2009 – The Balkan Girls. Elena s-a clasat pe locul 19 cu 40 de puncte. N-a fost rău, dar se putea şi mai bine. Interpreta are o voce bună,  melodia a fost ok, poate,  dacă  şi show-ul era mai bine construit, România ocupa un loc mai bun. N-a fost să fie.

●  Paula  Seling,  2010. România a  ocupat locul  trei  la  concursul Eurovision 2010, de  la Oslo.  Cu  toate  că am  reuşit  acest  rezultat, la ediţia  din  2011 a Eurovision România a trebuit să  treacă  din  nou  prin  emoţia  calificărilor în semifinale, întrucât nu contribuim financiar la fondul de desfăşurare a evenimentului.

●   Hotel  FM,  2011  –  Change.  Voturile românilor din  diaspora nu  au  reuşit  să  ajute trupa Hotel FM să se claseze  pe un loc fruntaş în finală.  Deşi am  primit punctaje bune  de  la Italia şi Spania, dar şi de la vecinii moldoveni şi bulgari, am obţinut numai locul 17.

Până acum, membrii „Mandinga“ nu au avut ocazia să discute cu vreunul dintre foștii participanți români la acest concurs. „Poate ar fi cazul să printăm niște invitații și să organizam ceva”, declară Alex.

 

În acest an a fost rândul trupei Mandinga să reprezinte ţara noastră la faimosul concurs. Cu doar  câteva  zile înainte de startul competiţiei, am  sondat starea  de  spirit  a artiştilor noştri, încurajându-i să fie cât mai  buni.  „Repetiţiile au mers ca unse şi stăm bine cu moralul. Avem zâmbete pe  buze,  dar  în acelaşi  timp  suntem foarte  concentraţi pe  ceea  ce avem  de  făcut”, ne-a  declarat Alex.  Evident, orice  concurs la acest nivel presupune un cantonament, un program   strict   de  pregătire.  Ne-a   confirmat  şi Elena,  care  a declarat că, de  când  au  ajuns  la Baku, nu a trecut  o zi fără repetiţii. În privinţa regulilor, artiştii  s-au hotărât să se concentreze pe ce au de făcut şi să nu-şi facă gânduri legate de competitori. „Cel mai important pentru noi este  că în  acele  trei  minute care  contează pe scenă  totul  să iasă  bine”,  a mărturisit Chupi. Oricine  ar fi curios  să vadă  cum îşi petrece un artist   ultimele  zile  înaintea  unei   mari   competiţii. Dacă trăieşte diferit, dacă mănâncă diferit, dacă citeşte altfel de cărţi în perioada asta…

„Aş zice că suntem mai cuminţi. Nu ne agităm ca să  nu  ne  rănim şi să  nu  mai  ajungem pe scenă”, spune Elena. Emoţii? Alex: „Avem destulă experienţă încât să le stăpânim şi să le dăm frâu liber după ce coborâm de pe scenă. Şi exact aşa  o să  facem.  Până  atunci  ne  bucurăm de Baku.”

Nu poţi să vorbeşti de Eurovision fără să nu te gândeşti la strategie. În ultimii ani au câştigat artişti unde n-a contat atât muzica, cât mesajul, show-ul în întregul lui. De aici şi ideea că, cine merge  la Eurovision, trebuie să aibă o prestaţie originală. Există însă o reţetă  a succesului pentru  a câştiga  acest  concurs? Chupi:  „Cred  că este  cam  greu  să găseşti  o reţetă  anume care să-ţi aducă succesul la Eurovision. Piesele câştigătoare diferă ca stil de la an la an. Iar anul ăsta se pare  că suntem printre favoriţi.” În ultima vreme, muzica s-a  „internaţionalizat”,  e  tot mai greu să-ţi dai seama când asculţi o melodie şi nu ştii nimic despre artişti,  ce origine  are. Că e făcută  de români, francezi  sau greci… Ce are specific românesc Zaleilah? Elena: „Zaleilah este un colaj frumos care are energia specifică românilor, transmite o  stare  de  bine  şi  este numai bună  pentru dans.”

Elena Ionescu, solista trupei, a câştigat deja inimile europenilor atât pentru vocea sa, cât şi pentru frumuseţe. Eurovision este cu siguranţă momentul ei de  până  acum.  În afara  dorinţei de a câştiga, „Mai mult chiar decât să câştigăm, îmi doresc  ca, orice ar fi, românii de pretutindeni să fie mândri că îi reprezentăm. Pentru că şi noi  suntem mândri că reprezentăm România”, mărturiseşte interpreta. Rămâne de văzut cum va influenţa cariera ei muzicală pe mai departe  rezultatul de la Eurovision… Elena: „Dacă lucrurile merg bine la Baku atunci  mă gândesc că  vom   avea   ocazia   să  învăţăm mai  multe cuvinte în alte limbi  străine.”  Muzică,  mesaje puternice şi spectacol, dar va conta frumuseţea Elenei – aleasă  drept cea mai sexy concurentă de la acest concurs – pentru desemnarea câştigătorului? „Mă  îndoiesc. Sunt  sigură că oamenii care  votează la Eurovision caută  mai mult  de atât. Titlul de cea mai frumoasă este un compliment foarte frumos şi mă bucur că sunt oameni care mă văd aşa, dar nu cred că este un atu pentru noi în concurs”, ne-a mai spus artista.

Care e următorul proiect şi ce noi culmi visează  să cucerească Mandinga? Alex: „Imediat după ce ne întoarcem de la Baku vom pune în scenă  unul dintre cele mai  tari  spectacole de până  acum.  Vorbesc  despre concertul nostru aniversar de  10 ani.  În cadrul evenimentului vom lansa şi noul  album Club de Mandinga. Se întâmplă pe 31 mai, la Grădina de Vară Herăstrău a  Teatrului Constantin  Tănase  din Bucureşti.” Speranţa de a face o figură frumoasă la Baku  îi ţine  cu picioarele pe pământ pe băieţi,  iar în viziunea lui Alex, eventualitatea că vor  câştiga  concursul nu  va schimba prea mult  destinul trupei. „Imi  imaginez că piesa Zaleilah se va bucura de  şi mai  multă atenţie peste  hotare şi noi odată cu ea. Poate  aşa am avea ocazia  să punem în practică nişte idei pe care le ţinem  în sertar  de ceva timp.” Cât priveşte colaborarea cu Costi Ioniţă după Eurovision, tot  Alex  ne-a  declarat: „Costi  este un  producător foarte  bun  şi vom  continua să colaborăm cu el pe partea de producţie muzicală.”