горнолыжные ботинки fischer soma progressor 110 order soma online soma coma urban dictionary

valium for lyrica withdrawal diazepam 5mg hvordan fungerer valium

ambien for pediatrics cheap ambien can you mix ambien and sudafed

zithromax for treatment of pneumonia buy zithromax online zithromax side effects pregnancy

valium for anxiety buy valium no prescription wieviel mg valium t¶dlich

flying internationally with xanax buy xanax ativan for xanax withdrawal

qual a soma dos nove primeiros numeros primos buy soma online no prescription soma san francisco news

kempinski hotel soma bay 5* buy soma get soma Kansas City

cik maksā xanax alprazolam online what is the highest mg xanax made

zithromax and strep order zithromax online how long after taking zithromax will chlamydia go away

ZOOM

Euthanasia

January 20th, 2006, com 27 comentarii

Andreea Dumitrescu, psiholog:

„Suicid, suicid asistat, euthanasie activă. Toate aceste concepte au un singur punct comun major: moartea. întrebarea care se pune şi la care încercăm să răspundem este «de ce un om îşi poate dori sa moara?» Cel mai simplu răspuns este «fiindcă nu mai poate». Nu mai poate îndura suferinţa fizică, psihică, morală, propria degradare biologică, psihologică şi socială. Kubler-Ross a fost unul dintre primii psihiatri care a încercat să descrie etapele adaptării psihologice la moarte a pacienţilor diagnosticaţi cu boli letale. Acestea sunt următoarele: negarea şi izo­larea, furia, acceptarea parţială sau «târ­guiala», depresia şi, în final, acceptarea. Aceste etape nu se succed întotdeauna la fel şi unele dintre ele pot să nu apară în mintea şi sufletul pacientului. Cu toate acestea, faza care ne interesează pe noi este acceptarea. Acceptarea faptului că ai o boală terminală, că mai devreme sau mai târziu vei muri conduce la întrebarea pe care cel în cauză şi-o pune în mod inevitabil: cum voi muri? După tratamente îndelungate, care durează ani de zile, unele dintre ele extrem de dureroase, care induc stări insuportabile pacientului, acesta ajunge într-un moment în care spune nu mai pot. S-a împăcat cu ideea morţii şi doreşte să pună capăt suferinţei sale şi a celor apropiaţi lui. Practic, el rea­lizează că nu mai are de ce să sufere şi atunci îşi doreşte moartea. în momentul dinaintea sfârşitului, pacientului nu îi mai este frică de moarte, aceasta fiind pentru el o uşurare. Aici intervine problema celor trei concepte: suicid – nu toţi au puterea psihică sau chiar fizică (vezi, de pildă, cazul unui tetraplegic); suicid asistat – este moartea sigură cea mai puţin dureroasă, unde liberul arbitru funcţionează, cel în cauză putându-se răzgândi şi, în sfârşit, euthanasia activă – pentru cei care nu au curajul sau nu pot din motive fizice ori consideră suicidul un păcat. Cert este, fiecare îşi doreşte o moarte cât mai decentă şi, dacă se poate, cu cât mai puţină suferinţă fizică, psihică sau durere sufletească, dorinţe pe care, cu ajutorul euthanasiei sau suicidului asistat, şi le poate îndeplini.”

Dr. Dana Sîrbu, medic medicină legală:

„Eu cred că omul a primit odată cu viaţa şi libertatea de a alege şi mai cred că, pus într-o situaţie fără scăpare, care-1 împiedică să-şi manifeste condiţia umană, dă dovadă de curaj şi adâncă înţelegere prin asumarea deciziei de a muri demn. Chiar dacă, din punctul de vedere al le­gislaţiei penale, fapta medicului care ar accepta să participe la sinuciderea asistată este culpabilă, nu poate fi ignorată dilema covârşitoare în care s-ar afla, spre exem­plu, medicul curant al unui bolnav ale cărui suferinţe nu pot fi alinate cu mijloacele terapeutice existente la acel moment. Din punctul meu de vedere este prea facilă respingerea categorică a aspec­tului (în fond profund umanitar şi responsabil!) în care medicul acceptă să-1 asiste pe pacient, conştient fiind că acesta este singurul mod în care-i poate uşura suferinţele. Iar în cazul în care legea penală ar permite euthanasia – desigur, în situaţii riguros stabilite – consider că decizia de a asista un astfel de bolnav depinde în exclusivitate de convingerile intime etice, morale şi religioase ale fiecărui medic.”

Elena Spătaru, judecător:

„începând cu dreptul intern roman şi sfârşind cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, vom constata că dreptul la viaţă al fiecărei persoane este protejat, consacrându-se astfel una dintre valorile fundamentale ale fiinţei umane, în jurisprudenţa Curţii Europene s-a invocat euthanasia ca o cauză de exone­rare a răspunderii penale, interesant fiind răspunsul Curţii în această materie. Astfel, în cauza Pretty versus Marea Britanie (nr. 2346/29 aprilie 2002) s-a argumentat că este justificat refuzul autorităţilor britanice de a-şi da acordul ca soţul unei bolnave incurabile să o ajute să-şi curme viaţa, aceasta neputându-se sinucide. Curtea a considerat că nu poate fi protejat decât dreptul la viaţă, nefiind recunoscut şi un «drept de a muri, fie cu ajutorul unui terţ, fie al unei autorităţi publice». Revenind la modul de tratare al euthanasiei în dreptul penal roman – ca, de altfel, şi în al marii majorităţi a statelor democrate – trebuie spus că din toate tim­purile şi în toate orânduirile sociale, fapta persoanei care ucide cu intenţie o altă per­soană a fost şi este incriminată ca infracţiune de omor. Consimţământul pacientului sau chiar cererea expresă a acestuia de a fi ucis nu înlătură deci vinovăţia autorului, putând constitui – în adevăratele cazuri de euthanasie – numai o cauză de atenuare a răspunderii penale şi nu de înlăturare a acesteia. Aşadar, legea penală nu incriminează ca infracţi­une sinuciderea, ca alegere a unui individ de a-şi curma viaţa (aceasta fiind o autolezare care nu implică un conflict juridic), dar nici nu protejează euthanasia, care, în sine, reprezintă o încălcare a drep­tului la viaţă, ca atribut inalienabil al omului, viaţa fiind un bun înnăscut, care constituie o valoare social-umană de care nu se poate dispune prin consimţământ.”

Dr. Marius Dumitru, medic medicină generală:

„Privind lucrurile «la rece», trebuie să precizăm că, în cazul euthanasiei, acţiunea medicului determină momentul şi modul în care pacientul va muri; tratamentul ales va fi cauza morţii, care va fi complet diferită de cauza morţii naturale. Astfel, prin euthanasie, moartea devine o acţiune umana mai mult sau mai puţin justificată, în faţa unui bolnav lucid, cu dis­cernământul neafectat de boală şi care solicită medicului scurtarea suferinţei în condiţiile în care nu mai există nici o posi­bilitate de tratament, asistăm la con­tradicţii între: • dreptul pacientului de a muri demn şi în cunoştinţă de cauză, de a dispme de propriul corp si de propria viaţă; • posibilitatea apariţiei erorii me­dicale, umane sau tehnologice, care pune diagnosticul de afecţiune netratabilă sau terminală; • măsura de a scurta suferinţa prin euthanasia activă versus gestul de a lua viaţa unui om, indiferent de vârstă, sex şi rasă, gest catalogat ca omucidere; • limita eficienţei unui tratament, depen­denţa de pacient şi boală, obligă medicul să asigure măsurile care să nu reprezinte o povară pentru pacient, reţinându-1 de la acte medicale «eroice»; • atitudinea de refuz a tratamentului de către bolnav este dependentă de gradul de înţelegere şi informare al pacientului cu privire la boală. Există posibilitatea ca in faţa unui bolnav inconştient sau comatos, precum şi al nou-născuţilor polimalformaţi, medi­cul să decidă întreruperea tratamentului, luând act de constantele fizice ale bolnavu­lui şi de consimţământul din partea familiei (non-tratament selectiv). Intervin, de ase­menea, considerente economice din partea spitalelor, care aleg să nu mai asigure în­grijire acestor categorii de pacienţi, în con­textul costurilor tot mai ridicate ale asis­tenţei medicale moderne. De asemenea, pot fi extrem de periculoase – istoria de­monstrând cu prisosinţă acest lucru – ca­zurile în care politicul s-a implicat în actul medical, medicul devenind astfel parti­cipant activ la «eliminarea» bolnavilor eti­chetaţi ca fiind netratabili, neproductivi sau costisitori (a se vedea genocidul naţio- nal-socialismului german sau cel exercitat de regimurile totalitare comuniste).” ■

Unii «euthanasiabili» se răzgândeau!

Taguri:

Comentarii

 1. Genuinely enjoy this specific article. It’s tough to organize the great from the bad at times, but I believe you’ve nailed it!

 2. stock charts says:

  ¡Gran poste! Gracias por tardar la época de escribir algo que está realmente digno de la lectura. Encuentro demasiado a menudo el Info inútil y no algo que es realmente relevante. Gracias por su trabajo duro.

 3. CFDs says:

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are really great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend. 🙂

 4. CFD Trading says:

  Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters? I Cant find it.

 5. What youre declaring is entirely correct. I realize that every person ought to say the same thing, however I simply believe that you put it in a manner that everybody can comprehend. Furthermore , i love the photographs you put in in this article. They suit so nicely with what you are wanting to state. Im positive you’ll reach countless people with what you have got to say.

 6. Hey there this is a outstanding article. I’m planning to e-mail this to my pals. I arrived on this while looking on google I’ll be certain to return. thank you for spreading.

 7. math tuition says:

  It has taken me a long time to find your site. Thank goodness. This is exactly the information I was looking for.

 8. M-Stane says:

  Nice article, but are you only posting that so you can hop on the bandwagon with everyone else?

 9. Twitter is one of the best tools around for generating leads for your business. The thing to remember about Twitter is relationships are extremely important, and all you do should be to that end.

 10. Yosh says:

  Best Links 2011…

  Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!…

 11. Best Links 2011…

  magnificent points altogether, you just gained a new reader. What would you recommend in regards to your post that you made a few days ago? Any positive?…

 12. Best Links 2011…

  Normally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post….

 13. Best Links 2011…

  Wonderful work! This is the type of info that should be shared around the internet. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)…

 14. Best Links 2011…

  I have recently started a website, the info you offer on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work….

 15. Best Links 2011…

  Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people….

 16. Best Links 2011…

  It is really a nice and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing….

 17. Best Links 2011…

  Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing….

 18. OH HAI…

  Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it….

 19. PLR Products says:

  OH HAI…

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the…

 20. PLR eBooks says:

  OH HAI…

  I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again…

 21. OH HAI…

  It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I…

 22. http://www.eRealEstateSanDiego.com...

  Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…

 23. 2011…

  Thanks for another great article. Where else could anyone get that type of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information….

 24. Yosezd says:

  2011…

  This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article….

 25. Great website…

  Cool post, I really enjoyed reading it. I will check out your site for some more content on this subject….

 26. Piratenparty says:

  2011…

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my web site =). We could have a link exchange arrangement between us!…

 27. 2011…

  Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still…

Comenteaza