ZOOM

FERMA de SCOICI

June 20th, 2009, com 28 comentarii

De data asta, o luăm pe mare. Undeva în zona Agigea, la dreapta, înainte de port. Agăţaţi care de ce apucăm, într-o barcă de salvare cu motor de ARO, adaptată situaţiei. Încă nu spunem ce fel de… Nu ne plimbăm, nu pescuim, nici vorbă de sporturi extreme. Şi-atunci, ce naiba căutăm pe valuri? Cu aparate de fotografiat, caiet de notiţe şi răul de mare în gât. Că, evident, ambarcaţiunea cu pricina ne hurducăie mai ceva ca o căruţă. N-o să credeţi, mergem la o fermă! Vreo 14 hectare, în larg. Cultivate cu midii şi stridii.  Aventură pe pâine, ce s-o mai lungim! Pasiune de aia de nu dormi nopţile. Sigur că şi nebunie, da’ frumoasă. Vorbim despre Mirică Crivăţ, primul şi singurul fermier de scoici din România.

Revelaţie cu midii, în Namibia

Malul nu se mai zăreşte demult, doar apă cât cuprinzi cu ochii. Ba nu, ceva se vede, totuşi, la suprafaţă, ca un gard plutitor. Ne apropiem, da, sunt un fel de geamanduri. De care e agăţată ferma cu pricina. Scufundată, în masa apei, la adâncimi între doi şi şapte metri. M-am dezamăgit şi pe mine, ca să-l citez pe locatarul de la Cotroceni, n-am în garderobă un costum de scafandru. Ca să mă plimb, în voie, printre lanurile de stridii şi midii. Fermierul mă consolează, lasă că scoatem şi la suprafaţă.

Ancorăm şi muncitorii se apucă de lucru. Vasile Prunăreanu, un lup de mare în toată regula, retras pe uscat din motive de vârstă, şi Gabriel Gherase, ucenicul, montează săculeţii cu puiet şi flotorii ajutători. Apoi mai verifică oareşce, pe la instalaţii, şi recoltează, fiindcă tocmai au o livrare importantă, pentru un restaurant din Mamaia. Ei cu sapa, noi cu mapa, cum s-ar zice, că trebuie să-l descoasem pe fermier. Printre indicaţiile pe care i le cer angajaţii, desigur.

Aflăm că povestea asta a început demult, pe vremea când Mirică Crivăţ lucra la Institutul de Cercetări Marine. În primăvara lui 1989, când era în Namibia, cu un vas de pescuit oceanic, a avut, aşa, un fel de revelaţie cu instalaţii de midii şi stridii în Marea Neagră. Şi dă-i cu schiţe şi calcule, de-a umplut un caiet. Proiectul părea promiţător. Da’ ce să faci cu el? Păi, omul nostru s-a gândit cam aşa: „Ajung în ţară, mă duc la ăia de la partid, fir-ar ei ai dracului, şi le zic să-mi dea şi mie o bucată de mare, să cultiv midii”. Din fericire, pentru el şi pentru noi, n-a mai trebuit să zică asta la nici un partid. A venit revoluţia şi, în entuziasmul de atunci, s-a apucat de testat tehnologii şi de montat nişte instalaţii pe mare, la Mamaia. Fără prea mulţi bani, dar cu prieteni şi cu sprijinul foştilor colegi de la institut. Şi, mai târziu, cu o firmă, Maricultura SRL.

Acvacultură cu bidoane şi butoaie de murături

Prima tristeţe a experimentelor a fost constatarea că România nu e pregătită pentru acvacultură. Nu există o industrie ajutătoare, care să-ţi facă instalaţii, colectori, flotori, mă rog, tot felul de acareturi necesare. Aşa că fermierul a improvizat la greu. Frânghii, pungi, PET-uri, bidoane, butoaie de murături, tot ce plutea pe apă. Astea dădeau rezultate, dar până la un punct, după care nu mai rezistau. Era un fel de mercedes cu roţi de căruţă, o cooperativă munca în zadar. Idee accentuată şi de o vizită de lucru în America, la câteva ferme de profil. Aşa că Mirică Crivăţ a terminat-o cu improvizaţiile, în 2004. A adunat nişte bani, tot de la prieteni, şi a cumpărat, din Italia, flotori şi plasă pentru sacii de midii. Ei, de-acum altă viaţă, putem vorbi chiar de recoltă. Din 2007, când ferma a fost mutată la Agigea, producţia de scoici se îndreaptă, încet, dar sigur, spre varianta industrială. Câteva supermarket-uri şi restaurante au cumpărat, deja, cu entuziasm, din recolta autohtonă de stridii şi midii. În momentul de faţă, fermierul se concentrează pe extinderea la mal. O locaţie cu laborator de prelucrare, spaţii frigorifice şi tot ce s-o mai putea. Dacă fondurile europene se vor lăsa accesate şi de Maricultura SRL.

La cules de Crassostrea  gygas

În lume, există trei modalităţi de cultivare a scoicilor în mare liberă: pe fund, pe pari şi în masa apei – long line. Mirică Crivăţ a ales-o pe ultima, că asta e potrivită temperamentului Mării Negre: „În cazul midiilor, puietul se ia tot din mare. Ouăle se formează natural şi se fixează pe colector. Reproducerea masivă are loc în perioadele aprilie-iunie şi august-octombrie. După trei-patru luni de la fixare, luăm puietul şi îl punem în săculeţii pe care îi montăm pe instalaţiile de la fermă. Cam într-un an, midiile ajung la mărime comercializabilă, respectiv 3,5-5 centimetri. Apoi recoltăm, vindem, dăm la prieteni, mâncăm. Sunt produse ecologice, nu intervenim cu nici un fel de chimicale. Până acum, fără să am o socoteală exactă, am obţinut câteva mii de kilograme”.

Cu stridia e ceva mai complicat, e mai fiţoasă, ea se fixează pe suport o singură dată în viaţă, la naştere. Aşa că tehnologia de cultivare are două părţi: reproducerea până în stadiul de puiet, care se face, teoretic, la Institutul de Cercetări Marine, şi de-abia apoi creşterea în fermă. Deocamdată, puietul a fost importat din Franţa, tot din laborator. A fost ţinut la institut, o lună, pentru aclimatizare şi eventuală epurare, iar acum se află în mare, pe instalaţiile long line. Stridiile se recoltează de la 35 de grame în sus, adică după un an de creştere în fermă. Timp în care se verifică, din două în două luni. Se ridică grupul de navete la suprafaţă, se micşorează numărul de exemplare, ca să stea lejer, şi se pun pe mărimi, să aibă ritm de creştere apropiat. Am luat şi noi câteva exemplare, ca să nu zicem că n-am cules stridii, la viaţa noastră. La fermă au mai rămas în jur de 60.000 de bucăţi. Din specia Crassostrea gygas, stridia japoneză, cea mai cultivată în Europa şi America.

Degustare afrodiziacă

Cu ferma lăsată în ordine şi cu barca încărcată de recoltă, ne întoarcem la mal. Muncitorii curăţă stridiile şi midiile, pentru livrare, şi pun câteva la fiert, ca să inventăm o tocăniţă, cu usturoi şi ierburi aromate. E o atmosferă simplă şi frumoasă, pescărească, improvizată. O baracă, o masă, un furtun cu apă, nişte vase. Deocamdată, pentru că legislaţia în domeniu e destul de confuză, nu s-a putut face mai mult. Pentru fermă, adică suprafaţa de apă, Mirică Crivăţ a obţinut o notificare de la Apele Române. Nu e concesionare, ci un fel de struţocămilă din care nu înţelegi decât că în zona delimitată, în puncte precise, se poate practica acvacultura. Terenul de la mal, dacă s-o putea, vrea să-l închirieze.

Până atunci, însă, hai să degustăm nişte scoici. Vii, zice fermierul, că aşa-s mai bune. Îşi ia, tacticos, un cuţit şi începe disecţia: „Midia, uite, are şi inimă, şi icre, pe margine. E hermafrodită, îşi schimbă sexul funcţie de raportul dintre masculi şi femele, nu ştiu cum depistează asta…” După această frumoasă teorie, îmi întinde midia vie, cu inima pulsând, s-o mănânc, pe post de delicatesă. Trag aer în piept şi o înghit, ce să fac, că e parte din documentare. Da’ n-aţi vrea să ştiţi ce senzaţie de catifelare m-a încercat, vreo câteva zile după aceea. Şi încă n-am scăpat, urmează stridia. Ca să mă încurajeze, „bucătarul” trece la detalii nutritive: „Nu conţine colesterol, are proteină uşor asimilabilă pentru organismul uman, e produs natural. Stridia este considerată alimentul iubirii, e afrodiziacă”. Ei, ca să vezi, asta-mi mai lipsea! Sigur că am mâncat-o. Acum măcar am o explicaţie ştiinţifică pentru faptul că mi-a plăcut cam mult fermierul. Cu povestea

lui cu tot!

foto Octavian Tibăr

Pentru că filtrează apa, midiile şi stridiile îmbunătăţesc considerabil calitatea mediului marin. O singură stridie purifică 50 de litri de apă pe zi. Midia e ceva mai leneşă, se opreşte la cinci litri.

Midiile şi stridiile autohtone au preţul mult mai mic decât cele din import. Un kilogram de midii se vinde cu 5 lei, iar o stridie, cu 2,5 lei, fără TVA.  Pentru comparaţie, midiile aduse din Italia costă în jur de 20 de lei kilogramul, iar francezii vând o stridie cu 2,5 euro.

Taguri:

Comentarii

  1. octavian says:

    eu as vrea sa deschid o ferma de midii dar nu pe mare. cam ce sanse de succes as avea? orice sfat este bine primit. ultumesc!

  2. 60. Hello there, I discovered your web site via Google at the same time as looking for a similar subject, your website got here up, it appears to be like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  3. Web Blog says:

    How To Live More Healthy…

    Here is a dicussion you can learn a lot from….

  4. Thankyou for sharing FERMA de SCOICI | Revista flacara with us keep update bro love your article about FERMA de SCOICI | Revista flacara .

  5. x-men apk says:

    I agree with your FERMA de SCOICI | Revista flacara, excellent post.

  6. Shin Roseth says:

    I actually like the post, the fact that the web site is definitely a little little bit diverse helps make it so intriguing, I actually get fed up of viewing the exact same outdated tedious recycled stuff almost all of the time.

  7. best mouse says:

    How To Live Fun Life…

    […]We are absolutely sure that right skill is very useful when doing something new and especially if it’s important to us…[…]…

  8. San Diego Houses…

    …If you have skills and experience, these are are very important to make you happy at all things in life….

  9. ugg outlet says:

    Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for beginner blog writers? I’d definitely appreciate it.

  10. uggs outlet says:

    Another thing I have really noticed is the fact for many people, low credit score is the result of circumstances past their control. As an example they may have already been saddled by having an illness so they have higher bills going to collections. It might be due to a job loss and the inability to work. Sometimes divorce or separation can truly send the financial circumstances in the wrong direction. Many thanks sharing your notions on this blog.

  11. new led watch Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the futur…

    Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the future and you can be…

  12. Trackback for a Great Article…

    Left you a trackback for your readers to get more info….

  13. Trackback for a Great Article…

    Left you a trackback for your readers to get more info….

  14. Penny Auction Blog…

    […]To have good skills you can be successful at at a lot of jobs and making no bad decisions.[…]…

  15. Spot on with this write-up, I actually think this website needs rather more consideration. I抣l most likely be again to read much more, thanks for that info.

  16. ipad 2 flash says:

    Blogging About Popular Topics…

    […]]Having the right knowledge you can do quality work at at a lot of jobs and doing almost no mistakes.[…]…

  17. you are really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic job on this topic!

  18. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  19. Phen375 reviews…

    That is really fascinating, You’re a very professional blogger. I have joined your rss feed and sit up for in search of more of your fantastic post. Also, I’ve shared your site in my social networks! phen375 reviews…

  20. Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

  21. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect website.

  22. Started Discussion on Reviews…

    …Having good skills you can successfully do at many more jobs while making less mistakes doing it.[…]…

  23. oil photos says:

    Last News In World – Posted Here…

    …It’s a known truth that right knowledge can be very important when having no experience with some kind of work and even more it if is important to us……

  24. Targeted Fan says:

    Online Article…

    […]very few websites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]…

  25. Look here:…

    […]This will be a fantastic web page, could you be involved in doing an interview regarding just how you designed it? If so e-mail me![…]…

  26. …A Friend recommended your blog…

    […]I saw this excellent post today�.[…]…

  27. …Awesome website…

    […]Thank you, I have recently been seeking for details about this subject for ages and yours is the best I have discovered so far.[…]…

Comenteaza