FILM: Eroi de sacrificiu 2; Din dragoste pentru Roma
October 5th, 2012, Andrei Ichim

Eroi de sacrificiu 2
Silvester Stallone şi Chuck Norris
Regizor: Simon West
Actori: Silvester Stallone, Jet Li…
Durată: 102 minute
SUA, Millennium Films
Recomandare: Vorbind de anii ’80, parcă tot „Rambo 3” este mai bun. Era o vreme când afganii şi americanii (interpuşii lor) luptau împotriva sovieticilor.
Eroi de sacrificiu 2 reușește să facă exact ceea ce și-a propus: să recreeze atmosfera filmelor de acţiune din anii ’80 și începutul anilor ’90.
Filmul este violent și brutal și are parte de efecte speciale convenţionale, cum ar fi cascadoriile sau exploziile. Pelicula îi adună aproape pe toţi actorii de film de acţiune din America sau de aiurea: Silvester Stallone, Dolph Lundgren, Jet Li, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Bruce Willis, Jason Statham ș.a.m.d. Chiar ţi se pare că urmărești un Rambo sau un Sport sângeros. Mi s-a părut bună alegerea lui Van Damme în rolul personajului negativ. În rest, povestea este destul de predictibilă. Mercenarii primesc o misiune în Albania, care, din păcate, duce la uciderea unuia dintre ei. Este chiar tânărul militar care luptase in Afganistan. Cum am mai spus, filmul recuperează atmosfera din Rambo, ceea ce îl face un pic patriotic și imperialist. Așa, deci, nu se schimbă aproape nimic din mentalitatea de tip Ronald Reagan. Cum există și o serie de glumiţe pentru fanii acestor filme, aproape inevitabil apare şi poanta despre invincibilitatea lui Chuck Norris. Se fac glume și pe seama lui Dolph Lundgren, vizavi de pregătirea lui academică (se spune că are un doctorat în chimie). Chiar și loviturile date cu piciorul de către Van Damme sunt aproape la fel de bune ca acelea din tinereţe. Când mă uitam la film simţeam că mă întorc în timp. Aproape nimic nu s-a schimbat. O fi bine oare?
Din dragoste pentru Roma
Simpatica natură umană
Regizor: Woody Allen
Actori: Alec Baldwin, Ellen Page…
Durată: 112 minute
Spania, SUA, Italia Medusa Film
Recomandare: „Vacanţă la Roma”, un film clasic cu Audrey Hepburn şi Gregory Peck.
Cele patru povești de la Roma care l-au inspirat pe Woody Allen par să ne spună același lucru: natura umană este iremediabil alterată, doar că această situaţie nu ar trebui să ne sperie, din contră. Greșelile ne umanizează.
Cu vestigiile și frumuseţea lui, dar mai ales cu traficul infernal și cu străduţele întortocheate, Roma este un decor adecvat pentru o asemenea cădere în păcat. Chiar și melodiile italienești te împing spre greșeală. Cele mai reușite sunt, cel puţin din punctul meu de vedere, poveștile legate de arhitectul matur și un pic melancolic, interpretat de Alec Baldwin, și de tinerii îndrăgostiţi, care ajung la Roma să-și facă un rost în viaţă. Woody Allen reușește să arate tot mecanismul seducţiei în detaliu, micile minciuni și frivolităţi, ceea ce face filmul interesant și palpitant. Tinerii italieni veniţi din provincie trebuie să se pregătească pentru o întâlnire importantă cu familia, care ar putea să le schimbe situaţia financiară în bine. Amândoi sunt drăguţi și aproape feciorelnici. Din cauza anumitor încurcături ajung în ipostaze delicate din punct de vedere moral. Se rătăcesc, dar reușesc să se regăsească. Chiar și când greșesc, ei par destul de stângaci și de asta nu-i poţi condamna prea tare. Versiunea cineastului american asupra păcatului este extrem de laxă și are părţile ei interesante. Una dintre calităţile peliculei este că reușește să creeze un univers destul de bine conturat, în ciuda poveștilor relativ diferite.
nr. 10 / octombrie 2012 Tweet