CULTURA MASS-MEDIA

FILM: Le Havre; Prieteni cu copii

June 6th, 2012, com Comenteaza

Le Havre

Periferia simpatică

Regizor:  Aki Kaurismäki

Actori: André Wilms, Blondin Miguel

Durată: 93 de minute

Sputnik Oy, Franța

Recomandare: „Omul fără trecut“, un film din 2002, regizat tot de finlandez, în care  veți găsi același stil de a spune o poveste.

Periferiei  și marginalilor le sunt rezervate, de  cele  mai  multe   ori,  doar   povești  triste. Prostituţie, trafic de persoane, sărăcie,  alcoolism. Nu este și cazul lui Le Havre. Există și un șarm al cartierelor mărginașe: muzica din birturile  ieftine, o haină  bună  păstrată doar  pentru   ocazii   speciale,   o  anumită  solidaritate între  nevoiași. Să nu  credeţi  că veţi  găsi  în acest film o reprezentare realistă a lumii  despre  care am  scris mai  sus,  din  contră.  Este o combinaţie  de   vechi   (ţinute  vestimentare, muzică și obiecte  casnice  ce pot  fi acum  considerate retro)  cu  nou  (pe  străzi  poţi  vedea mașini  de  ultimă generaţie). Timpul nu  este precis  determinat, pare  că toată  acţiunea se petrece în  afara  coordonatei  temporale.  Ce mi-a atras  atenţia, ca și în alte filme ale regizorului finlandez, este că periferia cineastului finlandez seamănă destul de mult cu cartierele mărginașe din  fostul  spaţiu sovietic,  și nu numai. Hainele, forma  obiectelor, un mod  de a fuma,  toate  acestea  aduc  ceva  și din  aerul cartierelor muncitorești de la noi. Într-un  fel, parcă  vrea  să ne spună că periferia este la fel peste  tot. În orice caz, dacă  sunteţi măcar  un pic familiarizat cu opera  lui Aki Kaurismäki, nimic din cele enumerate mai sus nu ar trebui să vă surprindă. Universul periferiei este  cel în care  el se simte  cel mai  bine  și pe  care  îl cunoaște. Ar trebui să știe, pentru că a trecut prin  mai  multe  meserii  „populare“. Vă invit să  exploraţi lumea  lui  Marcel  Marx,  curăţătorul  de pantofi din  portul micului oraș francez,   care   dorește  să-l  ajute   pe  puștiul african  să ajungă  la mama sa.

 

Prieteni  cu copii

Nu există burlaci fericiți

Regizor: Jennifer Westfeldt

Actori: Adam Scott, Kristen Wiig, John Hamm, Megan Fox

Durată: 107 minute

Point West Pictures, SUA


Recomandare: „Our Idiot Brother“, o comedie americană din 2011. Cum ar arăta un hippie azi. Îl veți îndrăgi pe protagonist și veți râde  cu lacrimi.

Odinioară, când într-o relaţie de concubinaj o tânără rămânea însărcinată, partenerul ei trebuia  să  o ia de  nevastă. Între  timp,  lucrurile s-au mai schimbat, cel puţin în anumite straturi ale societăţii. Oamenii cu un anumit nivel financiar își pot permite să aibă copii fără a mai trece prin  toată  aventura pe care o presupune un mariaj. Este știut că individualismul şi nivelul bunăstării a crescut  mult în ultima vreme  în societăţile dezvoltate. Asta  e şi tema  peliculei de faţă. Un el şi o ea îşi doresc  un copil, dar nu vor să se căsătorească. Este o relaţie  construită, să zicem,  pe baze  raţionale. Cel puţin până  în acest punct, filmul descrie  o realitate, cuplurile preferă tot mai mult concubinajul. De aici încolo, treaba  se complică. Cei doi iubiţi au prieteni două cupluri căsătorite. Aceştia  din urmă simt că decizia  prietenilor lor libertini este un afront adus  stilului lor de viaţă şi că ar putea scurtcircuita relaţia  de cuplu. Ceea ce se dovedește a fi un  fals, cum  o comedie cuminte trebuie să ne arate.  Filmul  este decent, are parte  de un  casting  bun  și povestea are,  cel puţin la început, ceva  interesant, o premisă inspirată de lumea noastră. Doar că o rezolvă conservator.

Taguri:

Comenteaza