- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Filme

Paul

Regizor: Greg Mottola Actori: Simon Pegg, Nick Frost Durata: 112 minute Big Talk Productions

Dacă aţi văzut Shaun of the Dead sau Hot Fuzz, filmele lui Simon Pegg si Nick Frost, aveţi idee în mare cam despre ce e vorba. Parodii sau comedii cu referinţe comice la fil­mele de gen. Dacă în celelalte două râdeam de peliculele cu zombies sau de acţiunile unor poliţai prea zelosi, acum ne distrăm cu un extraterestru foarte amuzant. Vocea extra­terestrului Paul este Seth Rogen, pe care l-aţi văzut în Superbad sau Knocked Up. Ceea ce este diferit la Paul, faţă de precedentele come­dii, este că acum avem un fel de combinaţie între cei mai buni regizori si actori de come­die din SUA si UK. Si asta se vede, filmul fiind usor americanizat. Ceea ce nu e neapă­rat un lucru rău. Dacă sunteţi amatori de SF, Star Trek, Star Wars sau ET si vreţi să vedeţi unele mituri legate de omuleţii verzi si Area 51, într-o manieră comică, nimic nu ar trebui să vă oprească în a vedea Paul.

Recomandare: „Burke and Hare”, un film în care joacă Simon Pegg şi Andy Sorkin, cel care l-a interpretat pe Golum în „Stăpânul inelelor”. Pe lângă asta, Simon Pegg are un rol într-o bandă desenată, „The Boys”. Incredibil.

Floarea desertului

Circumcizia feminină

Regizor: Sherry Horman

Actori: Lyia Kebede

Durata: 124 de minute „Desert Flower” Filmproduction

Recomandare: „Desert Flower”, cartea scrisă de Waries Dirie [i care stă la baza acestei ecranizări. Din păcate, o puteţi găsi doar în limba engleză.

Câteodată se întâmplă ca ideile dintr-un film să fie mai importante decât calităţile sale artistice. Deşi pelicula poate fi neşlefuită, poţi ajunge, prin intermediul ideii care o susţine, să empatizezi cu acea situaţie sau personaj.

Este şi cazul lui Desert Flower. Poate nu stră­luceşte în privinţa jocului actoricesc sau al imaginii, dar ajungi să ţii la Waries Dirie, a cărei poveste o aflăm din film. Waries este o fată de culoare provenită dintr-o familie de nomazi din Somalia, care ajunge top model la New York. Ea are şansa să fie prima femeie care vorbeşte în faţa Naţiunilor Unite despre circumcizia femi­nină, un obicei ancestral în lumea din care vine şi care are drept consecinţă dispariţia plăcerii din timpul actului sexual. Doar aşa pot fi consi­derate femeile pure. Ştiam despre acest tip de mutilare, dar până să văd filmul nu am putut înţelege cu adevărat. Poate nici acum nu înţeleg problema pe de-a întregul, dar am ajuns să empatizez văzând situaţiile prin care Waries a trecut. Tot filmul reprezintă o pendulare de imagini între Somalia şi Occident. Nu toate amintirile ei legate de deşertul natal sunt nega­tive, deşi în mare parte sunt problematice. Actriţa din rolul principal are o inocenţă şi o frumuseţe care ajută extrem de mult la contura­rea personajului.

127 de ore

Regizor: Danny Boyle Actori: James Franco Durata: 97 de minute Cloud Eight Films

Recomandare: „Buried”, filmul despre care am vor­bit si în recenzie. Un film superior lui „127 de ore”.

Tipul ăsta de film, cu un singur actor, este deosebit de riscant. Privitorul se poate plictisi uşor. Doar că aici nu avem de-a face cu o poveste romantică gen Robinson Crusoe, nau­fragiat pe o insulă, ci de un subiect mult mai dramatic. Un tânăr se plimbă cu bicicleta prin deşert, iar la un moment dat se împiedică, un bolovan îi prinde mâna şi rămâne blocat. 127 de ore. Si astfel, filmul vorbeşte despre supra­vieţuire şi despre cât poţi să faci ca să rămâi în viaţă. Personajul nostru are o cameră video la el şi se înregistrează. Filmul alternează imagi­nile de pe camera de amator cu cea profesiona­lă şi cu amintirile lui. În 127 de ore ai toată gama de emoţii umane: uimire, disperare, bucurie, frustrare, angoasă, durere, melancolie. Ajungi să-l cunoşti atât de bine pe Aron Ralston, ceea ce este extraordinar. Când am spus briceag elveţian, mă gândeam la varietatea de mijloace artistice puse în slujba caracterizării acestui personaj. De asta nici nu te plictiseşti. Poate şi pentru că povestea este inspirată din fapte reale. Interesant este că mai există un film, apă­rut cam în aceeaşi perioadă, Buried, cu o poves­te asemănătoare. Cu diferenţa că acesta este un film nemaipomenit, un thriller spectaculos, rea­lizat de un regizor spaniol fără pedigreeul lui Danny Boyle.