Flacăra din Arcul de Triumf
November 3rd, 2011, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetImagine a „Micului Paris“ interbelic, dar şi a Bucureştiului de astăzi, Arcul de Triumf adăposteşte un mic muzeu a cărui temă principală o constituie participarea României în Primul Război Mondial şi Marea Unire de la 1918. Între obiectele din muzeu, care au marcat aceste momente istorice, se găsesc şi două numere din 1913 ale revistei „Flacăra”.
Aflat în intersecţia a patru bulevarde importante ale Capitalei: Bd. Pavel Kiseleff, Bd. Constantin Prezan, Bd. Alexandru Averescu şi Bd. Alexandru Constantinescu, Arcul de Triumf se înscrie în seria de monumente dedicate participării României la Primul Război Mondial, alăturându-se astfel Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, Mausoleului de la Mărăşeşti, Crucii Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman şi Mormântului Eroului Necunoscut din Parcul Carol din Bucureşti. Construit în perioada anilor 1921 – 1922, sub îndrumarea arhitectului Petre Antonescu, Arcul de Triumf a fost renovat şi definitivat în perioada 1935–1936, fiind construit din granit de Deva, după modelul marelui Arc de Triumf de la Paris. Edificiul măsoară o înălţime de 27 m, având o temelie de 25 x 11,5 m. Pe fiecare picior al monumentului există o scară cu 140 de trepte, iar pe marginile acestei scări interioare este amenajat un muzeu în care vizitatorii pot vedea patru expoziţii: Marele Război al Reîntregirii Neamului (fotografie şi film), Heraldica Marilor Familii Boiereşti (efigii din bronz, fotografii), Arcul de Triumf în Imagini (fotografii, machete) şi Marea Unire de la 1918 (unde se găsesc reproduse coroanele şi sceptrul regal). Expoziţia dedicată Marii Uniri se află la ultimul nivel, înainte de a avea acces pe terasă. Tot aici găsim expuse în vitrină şi două numere (36 şi 39) în original din revista Flacăra a anului 1913, care au fost dedicate Regelui Ferdinand respectiv Reginei Maria a României.
Închis şi conservat în perioada comunistă, Arcul de Triumf a fost deschis publicului începând cu anul 2000.
Într-un secol de existenţă revista „Flacăra“ a participat la toate evenimentele majore care au marcat istoria României aşa cum o ştim azi. Am probat adevărul acestei afirmaţii vizitând muzeul din cadrul „Arcului de Triumf“ din Bucureşti.
text Alice-Claudia Gherman, foto Octavian Tibăr
nr. 11 / noiembrie 2011 Tweet