Gripa porcină –între psihoză și amenințare reală
December 20th, 2009, Alice-Claudia Gherman Un comentariu TweetGripa porcină a ucis şi în România. Primul bolnav care a decedat era din Rădăuţi. El a fost urmat de alte cinci decese cauzate de virusul AH1N1. Pacienţii sufereau de obezitate şi afecţiuni ale inimii, virusul gripei noi instalându-şe aşadar într-un mediu slăbit din punctul de vedere al imunităţii.
Are formă sferică şi diametrul său măsoară între 80 şi 120 hm. Conţine un lanţ unic negativ de ARN (Acid Ribonucleic) compus din opt fragmente care codifică zece proteine virale (adică materialul genetic). Ar putea fi chiar simpatic dacă acesta nu ar fi de fapt virusul gripal. Există trei tipuri de virus gripal: A, B şi C. Virusul gripal A produce îmbolnăviri de gravitate medie şi mare. Infectează atât omul cât şi animalele domestice precum calul, porcul sau păsările. Virusul de tip B afectează doar omul, are o evoluţie lentă şi gravitate moderată. Virusul gripal de tip C infectează, de asemenea, numai omul, iar simptomele bolii sunt uşoare şi nu determină epidemii.
La 18 martie 2009 se confirma primul caz în lume de gripă porcină.
Gripa porcină, în principiu, nu trebuia să se transmită decât de la porc la porc, sau, în cel mai rău caz, de la porc la om, adică la persoanele care vin în contact cu porcii. Şi totuşi, noua tulpină de virus gripal nu se transmite doar de la porc la om, ci şi de la om la om. Simptomele gripei porcine sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe sezoniere: febră, tuse seacă, durere în gât, dureri musculare, dureri de cap, frisoane, oboseală, diaree şi stări de vomă. Transmiterea de la om la om se face pe calea aerului, dacă bolnavul nu îşi acoperă gura şi nasul când tuşeşte sau strănută. Şi atunci cum putem şti dacă e vorba despre gripa porcină sau gripa obişnuită (care, în treacăt fie spus, la persoanele cu patologie cronică asociată poate duce la deces)? Ei bine, se pare că în cazul gripei porcine apare respiraţie şuierătoare, durere toracică, cefalee puternică, confuzie, ameţeală şi vărsături persistente, febra durează mai mult de trei zile, urmează o perioadă de acalmie ca apoi simptomele să revină în forţă. Persoanele care au fost deja infectate cu virusul gripei porcine încep să transmită boala, prin aerul pe care îl elimină din plămâni, cu o zi înainte ca primele simptome să se manifeste şi încă opt zile după ce persoana respectivă s-a îmbolnăvit. Gripa porcină, asemănător cu gripa sezonieră, se transmite pe calea aerului, prin atingerea unor obiecte folosite recent de persoana bolnavă, prin pupături fie şi numai pe obraz. În consecinţă, spălatul des pe mâini cu apă şi săpun, dezinfectarea mâinilor cu şerveţele cu alcool, evitarea atingerii persoanelor bolnave, evitarea ducerii mâinii la nas după ce a fost strânsă mâna unei alte persoane sunt câteva dintre măsurile de prevenţie în cazul gripei noi şi a oricărui fel de gripă. Alte măsuri sunt: consumarea de ceaiuri cu lămâie, administrarea de vitamina C, consumul de fructe şi legume pentru a întări sistemul imunitar. Protecţie totală însă nu există, întrucât, se ştie că odată cu venirea toamnei/primăverii începe dansul virozelor şi al gripei şi puţini dintre noi rămânem imuni la ele.
nr. 12 / decembrie 2009 Tweet
Thanks, I’ve just been looking for information approximately this topic for a while and yours is the best I’ve found out so far. But, what concerning the bottom line? Are you positive in regards to the supply?