- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Harlem Globetrotters, deliciul tinerilor la Polivalentă

Numele de scenă: Handles nr. 14, Hollywood nr. 42, Airport nr. 6, Slick nr. 40, General nr. 2, Big Easy nr. 34 şi Lefty nr. 33 = Harlem Globetrotters. Au fost la Bucureşti pentru a amuza publicul care a umplut Sala Polivalentă până la refuz. Copii, tineri şi bătrâni au aşteptat cu sufletul la gură spectacolul legendarilor baschetbalişti. Show-ul lor a fost deschis de către un meci demonstrativ susţinut de echipa de baschet a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii aparţinând Fundaţiei Motivation România.

Ora 19.00. Sala Polivalentă arhiplină aplaudă intrarea celor zece jucători din echipa de baschet a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii de la Fundaţia Motivation România. Ei au deschis show-ul americanilor şi au dovedit asistenţei că se poate face sport chiar şi atunci când viaţa a fost mai puţin generoasă cu tine, contează voinţa şi spiritul sportiv.

Ora 19.45. Publicul bate din palme frenetic, în sală îşi face apariţia Globy, simpatica mascotă a celor de la Harlem Globetrotters. Globy dă un tur de sală pe muzica lui Michael Jackson şi face giumbuşlucuri şi ghiduşii în stil american. Cu şepcuţa într-o parte, când în picioare, când la podea, în salturi jucăuşe, Globy este un spiriduş al baschetului american imediat îndrăgit de asistenţă. Urmează intrarea în scenă a celor de la Washington Generals, echipa „adversă“ în meciul demonstrativ susţinut de către faimoşii Harlem Globetrotters, care se lasă un pic aşteptaţi. În jurul orei 20.00, în sfârşit, vine momentul mult dorit: Doamnelor şi domnilor: Harlemmmm Globbbbtrotttersss! Sala e în delir. Uriaşii baschetbalişti intră în ropot de aplauze şi încep să facă diverse pase şi scheme, slam-dunk-urile de la mare înălţime made only by Harlem Globetrotters. Mingea se supune, în mâinile lor mari şi îndemânatice, la toate trucurile. Băieţii antrenorului Barry Hardy sunt haioşi şi amuzanţi. De prestaţia lor se bucură foarte mult copiii şi adolescenţii. Pentru mulţi dintre ei, aceşti baschetbalişti sunt adevăraţi idoli şi privesc spectacolul cu însufleţire. Publicul mai în vârstă, deşi aplaudă şi el prestaţia Harlem Globetrotters, este un pic dezamăgit. De altfel, pe hol, la pauză, unele dintre persoanele adulte comentau despre faptul că aveau mai multe aşteptări de la cei şapte Globetrotters. Unii ar fi dorit parcă ceva driblinguri şi pase mai sofisticate, mai mult show în sensul unui spectacol demonstrativ de baschet, asemănător cu ceea ce ştiau ei că au văzut cu 47 de ani în urmă, când Harlem Globetrotters au păşit atunci pentru prima dată în România. La Polivalentă s-a văzut distanţa dintre două generaţii: generaţia matură care dorea spectaculozitate în jocul efectiv de baschet (deşi modul de a trimite mingea la coş a băieţilor a plăcut întregii asistenţe) şi generaţia tânără influenţată de cultura americană de astăzi, pe care Harlem Globtrotters i-a distrat nu doar prin baschet ci şi prin şotii şi glume sau jocul actoricesc. Harlem Globetrotters au adus bucurie copiilor şi adolescenţilor la care au prins perfect glumele cu apa vărsată peste publicul spectator, cea cu poşeta luată de către Big Easy de la o doamnă din public, invitaţia la dans a unei doamne aflată în primele rânduri sau a unor copii veniţi mai aproape de perimetrul de joc, pentru a-i fotografia pe Big Easy, Handles, Airport, Slick, General, Hollywood sau Lefty în timpul jocului. După Bucureşti, Harlem Globetrotters au avut spectacole la Sibiu, Cluj şi Timişoara.

foto Octavian Tibăr