- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Héritage un restaurant High Class

Casa de patri­moniu a lui Gheorghe Tattarescu din str. Polonă nr. 23 a fost reno­vată şi redată publicului larg. Arhitectul Mihai Butucaru şi designer-ul de interior Carmen Tănase şi-au pus toată ştiinţa şi arta pentru a redecora impozantul imobil. Pe 12 martie a.c s-a deschis aici restaurantul Heritage. Anul viitor localul are ambiţia să obţină o stea Michelin intrând astfel în categoria celor circa 400 de restaurante care au o stea Michelin în lume.

Nu este bine să intri în restaurantul Heritage cu prejudecăţi, nu veţi găsi aici un alt restaurant franţuzesc şi interna­ţional deschis în Capitală. La Heritage nimic nu seamănă cu nimic din ceea ce aţi expe­rimentat în restaurantele de renume din Bucureşti. Heritage e pur şi simplu diferit! Nu veţi vedea ceva asemănător în spaţiul dintre Praga şi Hong Kong. Emblemă a ceea ce se numeşte haute-couture gas­tronomie, Heritage doreşte să se înscrie în standardele Michelin.

Somelierul restaurantului va va recomanda un vin de Dealul Mare care merge perfect cu foie gras­ul din meniul restau­rantului, dar veţi putea savura şi un vin de Bordeaux ori Burgundia. Somelierul este femeie, românca, Luiza Melcu, ea i-a descoperit contelui Brun vinuri româneşti excepţionale potrivite cu meniul restauran­tului. Astfel 12 vinuri româneşti se regăsesc alături de vinurile franţuzeşti pe lista de meniu.

Născut din dorinţa unor oameni de afaceri români de a impune excelenţa în materie de restaurante, deschiderea Heritage a costat 1,5 milioane de dolari, adică de 15 ori mai mult decât deschiderea unui restaurant obişnuit. în bucătăria Heritage lucrează 17 bucătari, majoritatea lor sunt români care au muncit pe vapoare de croazieră, un pati- ser francez, Baptiste Servais, specializat în patiserie şi desert întregeşte echipa. De la cele mai importante lucruri şi până la cele mai mici detalii Heritage tinde către perfecţiune sub îndrumarea contelui Dimitri Brun, managerul general al restau­rantului, sosit din Franţa special pentru acest proiect.

Brun ne-a explicat ce înseamnă mai exact un restaurant gastro­nomic: „Un astfel de restaurant se bazează atât pe bucătăria tradiţională de bază cât şi pe tendinţele gastronomiei moderne. La Heritage nu veţi vedea foarte multe sosuri, veţi găsi cea mai bună carne de vită sau porc, cea mai bună carne de peşte, cele mai bune şi mai proaspete legume. Elementul prospeţime este cheia bucătăriei noastre. Iată de ce când bucătarul nostru şef, David Contant – fos­tul secund al celebrului bucătar Georges Blanc, n.r. – a vizitat în decembrie bucătăria şi a văzut echipamente precum fripteuzele, a cerut imediat să fie scoase afară. într-o bucătărie a unui restaurant care doreşte să obţină o stea Michelin nu există fripteuze, nu există congelatoare, dacă ai nevoie de un morcov trebuie să ai acel morcov şi nu 20 de kg de mor­covi. Nu cantitatea contează, ci calitatea. Nu-ţi trebuie tigăi imense şi, în general, ustensilele de gătit trebuie să fie multe, adecvate, de calitate, dar nu de mari dimensiuni. Aşa că am înlocuit cam 50% din echipamentul pe care l-a găsit Contant când a sosit în România. Gastronomia de înaltă clasă presupune să găteşti pe loc, la cerere şi din produse proaspete. Carnea de vită sau porc este din România, dar cea din peşte o aducem săptămânal cu avionul, la fel, legumele provin şi din România, dar şi din Olanda, iar fiindcă în ţara dv. nu am găsit decât patru condimente dintre cele 50 care ne sunt necesare, importăm din Franţa.” Profilul clientului Heritage nu este greu de ghicit, el provine din lumea afacerilor, businesman-ii români sau străini servesc prânzul aici, iar seara vin cu soţiile şi familia.

Deşi, încă de la deschidere, Heritage întrece în dotare cele mai multe restaurante din România, Dimitri Brun spune că va mai dura cel puţin un an, dacă nu chiar doi, până la obţinerea unei stele Michelin, principalul său deziderat şi al celor 22 de acţionari români care au investit în local. „O stea Michelin nu se obţine uşor, vom fi vizitaţi de cinci ori în cursul acestui an de către reprezentanţi Michelin, veniţi la Bucureşti incognito. Aşadar, nu vom şti cine sunt ei, când ne-au vizitat şi ce con­cluzii au tras. De fiecare dată ei vor dori să constate aceeaşi calitate a pre­paratelor şi a serviciilor, de aceea trebuie să fim mereu în alertă. Va fi foarte dificil.

Stelele Michelin se acordă în fiecare an, în luna februarie”, explică Dimitri Brun. Deocamdată Heritage este la început şi preţurile nu sunt foarte mari, având în vedere că acelaşi meniu într-un restau­rant de o stea Michelin din Londra, Paris sau New York ar costa cam 200 de euro/persoană. Un meniu complet este alcătuit dintr-un antreu la alegere, două feluri principale la alegere, brânzeturi şi un desert la alegere şi costă între 95 lei şi 165 lei/persoană. Puteţi alege şi preparate separate, astfel un pateu de porc de fermă a la Bourguigponne în gela­tină din ciolan de viţel (27 de lei) ori fructe de mare şi homar la pahar (40 de lei), ori un file de taur a la Beaujolaise, polenta cremoasă şi varză roşie a la Saxonne (66 de lei), iar la desert biscuiţi crocanţi, fructe în sirop de scorţişoară şi îngheţată de căpşuni şi ghimbir (45 de lei).