În cădere liberă
November 9th, 2012, Mugurel Margarit-Enescu

Când nimeni nu credea că se poate mai rău decât în 2011, piaţa auto din România ţine să demonstreze că se poate întoarce la valorile de vânzări din anii ’90.
Criza economică prezentă în Europa din 2007 confirmă cele mai pesimiste aprecieri ale economiștilor și, după o creștere modestă, aduce o nouă scădere care afectează puternic industria auto. La nivelul Uniunii Europene, vorbim de o scădere de 7,6 procente, cu căderi dramatice pentru Italia (20%, aproape 300 mii de unităţi) și Franţa (13,8%, 200 mii de unităţi). În total, în primele 9 luni ale anului au fost vândute cu 800 mii mai puţine mașini decât în perioada similară din 2011 (sursa: Statisticile Asociaţiei Europene a Producătorilor Auto – ACEA).
În acest context, piaţa din România se găsește în cea mai dificilă situaţie din ultimii ani, cu vânzări cu 12,1% mai mici decât anul trecut și cu o scădere de 31 de procente în luna septembrie. Total vânzări 49 mii de automobile, adică 5,2% din piaţa Uniunii Europene. Ca o apreciere a scăderii, trebuie spus că, în 2007, în România au fost vândute 312 mii de automobile noi (sursa: Asociaţia Producătorilor și Importatorilor Auto din România – APIA)!
Motivele acestei scăderi ţin de evidentele reduceri de venituri, dar mai ales de lipsa de încredere în viitor. Cumpărătorii, persoane fizice și juridice, nu mai sunt dispuși să facă un credit/leasing pe termen mediu (3-5 ani) de teamă că nu îl vor putea plăti. În aceeași măsură, condiţiile de creditare și leasing s-au înăsprit și firmele nu mai pot accesa la fel de ușor un leasing auto.
De cealaltă parte, vânzătorii de mașini declară că nu mai au cum să reducă preţul și că abia își acoperă cheltuielile. Singurul ajutor din ultimii ani, Programul Rabla este blocat, se pare, de speculanţii care ţin la preţ. În mod paradoxal pentru un an atât de slab, achiziţia unui tichet de pe piaţa liberă se face cu 1.000 de lei mai mult decât anul trecut. Astfel, în 2011 se puteau achiziţiona tichete cu 1.500-1.800 de lei. Anul acesta preţul lor este de 2.700-2.800 lei. Valoarea nominală a unui tichet este de 3800 lei. Asta înseamnă că, dacă anul trecut cumpărai trei tichete, făceai o economie de 1.600 de euro la achiziţia unei mașini noi. Anul acesta economia este de doar 650 de euro.
Din acest punct de vedere, sunt numeroase plângeri ale celor care deţin mașini vechi și care susţin că pur și simplu nu au acces la tichete (care s-au epuizat imediat) sau dau bani ca să poată să-și caseze mașina și să încaseze un tichet.
În acest context al vânzărilor scăzute, nu sunt afectaţi doar vânzătorii, ci și întreaga economie. Încasările doar din TVA la vânzarea de automobile pentru anul 2007 se situau undeva la 500 milioane de euro, iar la acestea se adăugau impozitele pe salarii și pe profit. Calculul grosier nu ţine cont de activitatea de service sau de asigurări, dar per ansamblu se poate estima că vânzările de automobile, chiar și cele de import, aduceau un plus de un miliard de euro la bugetul statului în fiecare an.
O intervenţie a statului pare din ce în ce mai necesară, iar ea trebuie să aducă ordine în programul de stimulare a înnoirii parcului auto, căpușat și blocat de intermediari, în taxa de primă înmatriculare (care nu ar mai fi schimbată în fiecare an la cererea UE dacă ar taxa pur și simplu emisiile de noxe și nu anul de fabricaţie și ar fi copiată din legislaţia altor ţări precum Franţa) și pe piaţa second hand, unde evaziunea fiscală (neplata TVA) a devenit o regulă și nu o excepţie.
„Sandero“ lansat în Europa
Lansat la începutul lunii octombrie, noul Sandero se bucură de o primire foarte călduroasă din partea presei străine. Francezii sunt mulţumiţi că este un produs evoluat faţă de prima generaţie, iar britanicii sunt nerăbdători să-l testeze pentru prima oară cu volan pe partea dreaptă. De altfel, știrea ultimelor zile a fost aceea că Dacia Sandero, vândută cu 5.995 de lire, este cea mai ieftină mașină nouă din Marea Britanie.
Noul Sandero se vinde în România cu preţuri ce încep de la 6.990 de euro și este de această dată identic cu modelul Logan, cu excepţia părţii din spate. La acest preţ se oferă în standard ESP și ABS precum și airbag-uri frontale și laterale, ceea ce înseamnă că acest model de bază este mai sigur decât oricare altul din generaţia precedentă.
Motoarele cele mai interesante din ofertă sunt diesel-ul 1.5 dCi de 90 de cai putere, care oferă prestaţii bune și o economie de excepţie, precum și agregatul turbo cu trei cilindri pe benzină de doar 0,9 litri și 90 CP. Ambele folosesc tehnologie de ultimă generaţie și echipează și noul Clio.
nr. 11 / noiembrie 2012 Tweet